kaffe på sängen

Jobba hemifrån som coach – en guide i 8 steg

Drömmer du om att jobba hemifrån som coach eller konsult?
I det här inlägget visar jag dig hur du kan komma igång med din verksamhet online i 8 enkla steg. 

Under våren 2020 så har mycket förändrats, både till det bättre och till det sämre. Till det bättre hör att många har fått en möjlighet att testa på att jobba hemifrån under en längre period. Kanske har det väckt tankar hos dig om ett liv med mer frihet.

Ett liv där du själv kan sätta ramarna och bestämma hur dina dagar och veckor ska se ut.
Är det nu det är dags att kasta loss och staka ut en ny riktning i ditt liv? 

Jag hjälper mina kunder att bli OSTOPPBARA genom att skapa sitt DUK (ditt unika koncept) ochatt hitta nycklar till att frigöra kraften i det som är du. Det genom att mixa vetenskapliga metoder, magi, mystik och mina egna erfarenheter. När du är redo att ta din coaching business till nästa steg så har jag flera alternativ för dig.
Kolla här för att se vad jag har på gång just nu.

Jobba hemifrån som coach – så kommer du igång

I korta drag ser arbetsgången ut så här:

 1. välj ut den tjänst som passar bra att erbjuda hemifrån
 2. skapa en bokningssida online
 3. gör det möjligt att ta emot betalningar
 4. registrera ett konto för möten online
 5. se över din tekniska utrustning
 6. automatisera din onboarding för att ta emot kunden
 7. tala om att du finns i sociala medier och på din hemsida
 8. några tips framåt

1) Välj en tjänst som passar bra att erbjuda hemifrån

Det kan vara smart att börja med att erbjuda en viss typ av tjänst online. Både för att det blir ett enklare upplägg för dig och för att det ger dig möjlighet att testa vad din idealkund gillar. Ett tips är att ju mer nischad din tjänst är desto enklare är det att nå ut. I mitt fall har jag just nu en introduktionstimme där kunden kan få svar på en speciell fråga. Det skulle tex kunna vara tips och råd för hur du kommer igång med att jobba hemifrån. Precis som det här inlägget beskriver. På en timme kan jag ge dig personliga tips utifrån din situation. I mitt fall så erbjuder jag kunden en form av “pengarna tillbaka” de får nämligen dra av betalningen om de tecknar ett längre avtal med mig. 

Exempel på andra typer av tjänster kan vara:

 • 1-3 möten med dig inom ditt expertområde
 • 2 timmars workshop online där ni jobbar med en speciell fråga
 • 3 månaders coachingavtal med X antal träffar

2) Skapa en bokningssida online 

Det måste vara enkelt att boka dig. Att låta kunden ringa dig och bestämma tider på telefonen är något som kan ta energi och onödig tid. Då är det smart att skaffa sig ett bokningssystem där kunden både kan välja tid och boka. I dag har många frisörer, massörer och hälsocoacher boka direkt men mitt tips till dig är CALENDY.

I gratisversionen av Calendly kan du använda en typ av möte tex 45 eller 60 minuter och ha en valfri kalender kopplad. Du kan även bädda in den på din hemsida. Eller som en länk i sociala medier.
Du hittar www.calendly.com här. 

Här kan du se hur det ser ut hos mig, den här länken använder jag till så kallade nyfiken på möten. Där kan du boka 15 minuter om du är nyfiken på att jobba med mig. Är du nyfiken?

PS se till att du har en kalender online, google eller något annat verktyg. Det förhindrar att du blir dubbelbokad. Calendly känner av om tiden är upptagen. 

jobba hemifrån

3) Gör det möjligt att ta emot betalningar online

När du säljer coachingtjänster (och tjänster överlag) är mitt tips att ta betalt i förväg. Dels för att det kan vara nya kunder som du inte har koll på och för att betalningsviljan är som störst precis när kunden har bestämt sig. För att komma igång finns det några smarta och enkla sätt. 

Kortbetalning
STRIPE tar emot kortbetalningar på ett säkert sätt. PayPal är ett annat företag som ger dig möjlighet att låta kunden betala via kort. Alla kortföretag tar ut en viss avgift avgår men det är en rimlig kostnad för att få dina pengar direkt. 

SWISH
För dig som vill komma igång snabbt och inte erbjuder så dyra tjänster kan ett företags-SWISH fungera. Du kan be kunden betala till ditt swishnummer (som ofta börjar med 123 osv) Sen kan du skicka kunden en kontantfaktura när du ser betalningen. Det här arbetssättet innebär lite mer jobb för dig eftersom du måste skapa ett manuellt underlag till din bokföring. Snacka med din bank om SWISH. 

Fortnox  faktura via NOX finans
Om du och din kund bestämmer er för att jobba tillsammans kan du starta upp samarbetet med att skicka en faktura via NOX finans. Se bara till att den ska vara betald innan ert första möte. Fördelen med att skicka fakturan via ditt bokföringsprogram är att de sköter all eventuell påminnelse om det skulle behövas. Jag använder Fortnox men det finns flera aktörer som erbjuder samma tjänster. 

4) Registrera ett konto för möten online

Mötesverktyget Zoom är min favorit när det gäller möten online. Jag har använt det i flera år nu och har under våren 2020 hållit workshop i hur du kommer igång med dina möten. Glöm Skype som tidigare var sättet att ha digitala möten på. Zoom slår det med hästlängder tycker jag. Det är enkelt att träffas på Zoom, det kostar ingenting i den enklaste versionen där 40 minuters möte är begränsningen. Du kan vara med från dator, padda eller via mobilen. Om du vill kan du spela in mötet, perfekt om din kund vill se mötet igen.  Zoom är gratis i den enklaste versionen du registrerar ditt konto här www.zoom.us

När du är redo att ta din coaching business till nästa steg så har jag flera alternativ för dig.
Kolla här för att se vad jag har på gång just nu. 

5) Se över din tekniska utrustning

När det gäller utrustning finns det några saker du behöver tänka på när du ska jobba hemifrån online. 

Bra uppkoppling är den första och kanske viktigaste. Naturligvis går det även att jobba via ett mobilt bredband men se till att nätet inte svajar för mycket. Att bli utkastad mitt i en cochingsession är inte kul. Och underskatta inte telefonen som verktyg. Om du coachar på lite mer utmanande ämnen kan det vara skönt att ta möten på telefonen. Telefoncoaching är något jag ofta använder när jag coachar på ämnet “din syn på pengar”

Bra kamera är en god investering. Med kamera menar jag här en webbkamera som du sätter på din dator. Den ger en betydligt bättre bild och en proffsigare look. Jag använder mig av Logitech 920 som kostar runt 1000 lappen. Du kan flytta den mellan datorer och ansluter den direkt via USB kabel. 

Bra ljud. Använd headset för att slippa ekon. Det som följer med din mobil fungerar utmärkt.  Vill du kosta på dig något värre så finns det massor av headset som ger en skönare känsla. Fråga någon som spelar dataspel in din närhet så får du säkert massor av tips.

6) Automatisera din onboarding för att ta emot kunden

Hur tänker jag här?
Onboarding handlar om att få kunden ombord, dvs att komma igång. 

Onboarding handlar helt enkelt om att jobba smart.
Att lägga upp egna mallar för dokument som välkomstmejl, att göra inför första mötet, ditt avtal och dina villkor. Det gör att det går lätt och enkelt att sätta igång kunden och att du inte glömmer några viktiga steg. 

Ett steg till i processen är att använda Google Drive eller Dropbox för att dela dina dokument med din kund. Enkelt och mycket smidigt. 

7) Tala om att du finns i sociala medier och på din hemsida

Nu när du har tekniken på plats och bestämt dig för vad du ska erbjuda så är det dags att tala om att du har bestämt dig för att jobba hemifrån så att dina kunder kan hitta dig. Har du hemsida se till att det finns en bra beskrivning på sidan som heter Mina Tjänster eller något liknande.
Har du ingen hemsida ännu så uppdatera din profiler i de sociala kanaler du är finns. Förmodligen använder du Linkedin, Facebook eller Instagram. (och har du inte kommit dit ännu så är det nog dags) Men oavsett vad, mitt tips är att se till att ditt erbjudande framgår tydligt på alla ställen.
För min del fungerar Instagram bäst och då speciellt Instagram Stories men välj den kanal där du känner dig hemma och låt det bli ditt huvudfokus. 

8) Några tips till dig för att bli ännu bättre

Det finns stora utvecklingsmöjligheter för oss som vill jobba på ett friare sätt. Idag drömmer många jag möter om ett annat liv och mer tid till det som är viktigt, på riktigt. Du kan lägga till grupper av olika sorter, flera tjänster och onlinekurser. Du kan jobba både online och offline, precis som det passar dig. Och tjäna riktigt bra med pengar.

Att bygga upp en coach eller konsultverksamhet som gör att du kan jobba med människor både on och offline är inte en omöjlighet. Du kan skapa ditt drömliv och bygga ditt drömföretag. Teknik och arbetsmodeller finns redan. 

Det handlar mer om att våga ta steget. 

Här hittar du läsning om
mina bästa verktyg och program för att jobba online
tjäna pengar som tjänsteföretagare
att paketera dina tjänster.

Jag har jobbat som coach, mentor och guide för olika typer av tjänsteföretagare sedan 2015.  Det var året då jag började min resa från revisor med kontor och 10 anställda till digital coach med hela världen som arbetsplats. Corona har inte satt käppar i hjulet för mig arbetsmässigt, mitt arbetssätt har inte förändrats.

7 anledningar till att dina kunder inte köper av dig

Är du coach/guide/vägledare och undrar varför dina tjänster inte säljer? Ladda ner min PDF med 7 vanliga anledningar och 7 tips på hur du löser det.

Ladda ner direkt

Är du redan coach och vill nå ännu längre?

Kanske är du någon typ av  coach, terapeut, healer, konsult och vill ta ditt företag online eller om du redan är där men vill bli mer affärsmässig så ta kontakt med mig för ett snack så berättar jag mer om hur jag kan hjälpa dig. Under 2022 hjälper jag ett antal coacher till bättre business. Kanske är du en av dem?

Jag hjälper mina kunder att bli OSTOPPBARA genom att skapa sitt DUK (ditt unika koncept) och att hitta nycklar till att frigöra kraften i det som är du. Det genom att mixa vetenskapliga metoder, magi, mystik och mina egna erfarenheter. När du är redo att ta din coaching business till nästa steg så har jag flera alternativ för dig.
Kolla här för att se vad jag har på gång just nu. 

Och kom ihåg att titta in till mig på Instagram @kicki_westerberg för att säga hej!

Lycka till !!

Similar Posts

2 Comments

 1. Tusen tack Kicki! Så mycket användbar information som ny företagare. Jag undrar om du kan rekomendera något bra webbhotel?

  Mvh Boel

 2. Tack BOEL
  så kul att du gillade det. Det webbhotell jag använder sedan 5 år tillbaka är ODERLAND, stabilt och tryggt. Jag har inte haft ett avbrott under åren.
  Lycka till med ditt företagande framåt.
  Kicki

Comments are closed.