5 typer av passiv inkomst - vad passar dig? - Kicki Westerberg

5 typer av passiv inkomst – vad passar dig?

Har du hört talas om passiv inkomst? Att tjäna pengar när du sover, att vakna upp och se hur mycket du har tjänat under natten. I inlägget reder jag ut några av de förutfattade meningarna och tipsar om fem vanliga typer av passiv inkomst.

5 typer av passiv inkomst - vad passar dig? - Kicki Westerberg

passiv inkomst – vaD ÄR DET?

Det första jag vill poängtera är att passiv inkomst inte betyder arbetsfri inkomst. Att resa jorden runt och sitta på en strand under palmerna medan pengarna ramlar in är en dröm för många. Men det är långt ifrån alla som tar sig dit. Idag blir det allt vanligare att välja att jobba platsoberoende och online med många olika verksamheter. Det är ett sätt att leva och verka som även jag har influerats av i min nuvarande verksamhet. En av föregångarna inom detta område är Tim Ferris med sin bok (numera en klassiker) 4 timmars arbetsvecka, som fortfarande är något av en bibel för frihetstörstande entreprenörer. Men här vill jag gärna lyfta och bredda begreppet.

En passiv inkomst är när du får betalt om och om igen för något du redan gjort jobbet för.

En passiv inkomst kan också vara

  • Ett tillskott till din vanliga verksamhet. Något som ger dig det där lilla extra eller fungerar som en buffert.
  • Ett sätt att bryta trenden om ersättning per timme.
  • Ett sparande på lite längre sikt. (då tänker jag främst på fastigheter, skog och andra investeringar)
  • En ny livsstil med hårt arbete i uppbyggnadsfasen
  • Eller…. (vad tycker du själv?)

Digitala produkter DEN FÖRSTA TYPEN AV PASSIV INKOMST

Innan vi går in på fördelarna, en snabb påminnelse. Det är inte enklare att bygga en business online än i den fysiska världen. En vanligt missuppfattning. Men om du lyckas bygga digitala produkter så  öppnar sig en fantastisk möjlighet att skapa passiv inkomst.
Här hittar du min guide ill hur ett online företag kan se ut
10 verktyg som jag använder i min verksamhet online (varje dag)

Här kommer några exempel som är enkla att skapa(när du väl har innehållet klart):

– E-böcker
– Onlinekurser i olika storlekar och prisklasser
– E-handel som är automatiserad (kanske genom sk dropshippping)
– Blogg eller YouTube-kanal som inte kräver ständig uppdatering (passiva inkomster på gammalt men relevant material) Där driver du trafiken till en digital tjänst eller får reklamintäkter. För det krävs många tittare men har du ett ämne som är aktuellt så är det ingen omöjlighet.

Tänk på att det finns många konkurrenter där ute. Så skapa material som är unikt och som verkligen är värt att köpa för kunden. Helst ska det vara så specifikt att det inte går att hitta någon annanstans. Och så allmängiltigt att det finns åtminstone en liten, köpstark målgrupp. De flesta som lyckas inom den här kategorin har små men internationella målgrupper, så kanske bör du överväga att skapa på engelska eller ett annat stort språk. Så den här kategorin kräver både mycket jobb och tid innan den passiva inkomsten är en verklighet.

Skriv en bok – PASSIV NÄR DEN väl ÄR FÄRDIG!

Många drömmer om att skriva en bok, det gjorde även jag. 2017 var året då jag lade ner MÅNGA timmar på att skriva min bok “Bygg ditt drömföretag”. Idag är försäljningen av boken en passiv inkomst, men ärligt talat. Du måste sälja många böcker för att det ska blir några större inkomster. Speciellt fackböcker. Om du inte slår till och skriver en bestseller som översätts till 15 språk.
PS det är värt varenda timme av jobb om du gillar att skriva. Och kom ihåg att det är ett perfekt visitkort för det jobb du gör.

Ett enklare sätt är att skriva en mindre E-bok något som ryms under den första typen av passiv inkomst. Att skriva och publicera den inom ett efterfrågat ämne kan blir ett riktigt bra tillskott, vara en inkörsport till dyrare tjänster eller ge uppdrag till dig.

inkomst AV Provisioner (Kallas även affiliate)

Att tjäna pengar på att rekommendera andras produkter och tjänster (sk affiliate marketing) kan vara ett bra tillskott tex till din konsultverksamhet. Genom att ge tips om produkter och tjänster du gillar så får du provision av den som säljer. Visst finns det de som lever helt på den här typen av passiv inkomst men många använder det som ett tillskott och som ett sätt att serva dina kunder med bra tips. Se upp så att du väljer saker du själv tror på och använder. Det är lätt att tappa i trovärdighet annars. Lättaste sättet är att använda sig av länkar på sin hemsida eller i ditt nyhetsbrev. I länken finns en kod som talar om varifrån trafiken och den påföljande försäljningen kommer.  Att sälja andras produkter är även det en typ av provisionsförsäljning men ofta inte passiv då den kräver betydligt mer arbete av dig.

5 typer av passiv inkomst - vad passar dig? - Kicki Westerberg

Hyresinkomster – vad kan du hyra ut?

Att hyra ut sin lägenhet eller hus (eller del av det) kan vara en bra passiv inkomst. Speciellt om du bor på ett attraktiv ort. AirBnb är en av de stora aktörerna på området. Här hittar du mer information om hur du kommer igång. https://www.airbnb.se/host/

Att äga hyresfastigheter räknas skattemässigt som en passiv inkomst men där får du tänka på att det kanske krävs en arbetsinsats av dig för tillsyn och underhåll. Annars är fastigheter (och har varit ) ofta en god investering på längre sikt.

Investera och spara  – Värdepapper

Ett av de klassiska sätten att skapa passiv inkomst, men också hyggligt riskfyllt (i alla fall på kort sikt). Min rekommendation om du inte är superexpert: satsa på indexfonder eller fonder med låga avgifter som presterat bra över en längre tid.

Om du satsar på aktier och tydligt vill ha passiv inkomst, är det vettigt att investera i bolag med bra utdelning. Men, var försiktig och kom ihåg att det kräver kunskap och tar tid. För dig som vill göra snabba klipp kräver det att du är delaktig och intresserad.

Har du hittat dina typer av passiva inkomster, eller har du flera andra som du kombinerar?

Berätta gärna i en kommentar hur du ser på det här. Vad drömmer du om?

Om du vill läsa mer om hur du ska tänka när det gäller olika typer av inkomster så hittar du mer här på bloggen.

Strategikartan en möjlig väg till framgång


Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda. Författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)


Similar Posts

One Comment

  1. Har en jordbruksfastighet med skog o betesmark, har hästar o min dröm o idé är att fortsätta utveckla verksamheten

Comments are closed.