10 vanor som gör dig rik - Kicki Westerberg

10 vanor som gör dig rik som entreprenör

Vad har ekonomiskt framgångsrika personer gemensamt? I inlägget ger jag dig 10 vanor som gör dig rik. Kolla in hur många du redan har och vilka nya det kan vara värt att etablera.

Att byta ut dina begränsande övertygelser om pengar och att odla ett nytt mindset och är superviktigt. Men som vanligt handlar det i nästa steg om att göra något, att komma till action för att hitta vanor som gör dig rik. Så att odla vanor som ger stöd till dina mål kommer att ge effekt. Så häng med här.

10 vanor som gör dig rik

  1. Gå upp tidigt
  2. Förändra ditt Money Mindset
  3. Spara & ta risker
  4. Ge av dina pengar
  5. Skapa en visionstavla
  6. Utvärdera din vecka
  7. Lägg tid på personlig utveckling
  8. Ha ett mindre antal vänner (eller rätt typ av vänner)
  9. Skapa rutiner för sälj
  10. Gör något varje dag

1. Gå upp tidigt

Kanske du inte gillar just den här men faktum är att den tid du skapar dig på morgonen ofta ger mycket större effekt än att skjuta på saker till efter lunch eller senare idag. Ett bra sätt är att hitta din morgonrutin, din egen miracle morning. Visst vore det bra om vi kunde tjäna pengar när vi sover och vakna upp till ett klirr i kassan men det tar lång tid att bygga upp en lönsam verksamhet och kräver många timmars arbete. Det gäller även så kallade passiva inkomster innan du får dem att snurra på.

Så den där extra timmen på morgonen kan vara precis det som gör att du får tid att sätta mål för dagen (du vet det där som är verkligen viktigt att få gjort). Även en stund av personlig utveckling passar bra in i en morgonrutin.
Fokustimmen – en rutin för ökad produktivitet

Om du har ett dagtidsjobb och driver ditt företag på deltid är det extra viktigt hitta ostörd tid när du är pigg och utvilad. Så varför inte testa att gå upp lite tidigare imorgon bitti.

2. Förändra ditt Money Mindset

Då menar jag de beteenden och vanor som stärker dig med ditt nya Money Mindset. I jobbet med att förändra ditt Money Mindset ingår att älska ditt nuvarande läge och att skaffa dig stenkoll på din ekonomi. Så att skapa rutiner för att hålla koll på precis det som du behöver kommer att ge dig mer ekonomisk framgång.
Utforska din relation till pengar

3. Spara och ta risker

I en undersökning så sparade 94% av de intervjuade miljonärer 20% eller mer av sin inkomst innan de blev rika. Sedan använde de sparkapitalet till att satsa på sin dröm — och ta en risk. För 51% av de “självtillverkade” miljonärerna i samma undersökning tog en noggrant kalkylerad risk och satsade allt. Detta kräver enormt mycket jobb och research och en och annan vurpa. Men slutsatsen är solklar, för att tjäna pengar måste du investera både i dig själv och i annat.

4. Ge av dina pengar

Hur kan jag få mer pengar av att ge bort pengar? Det kan låta underligt men det handlar om att skapa en miljö för inflöde. Det hänger även ihop med våra sex mänskliga behov. (six human needs som det även kallas) När vi tillgodoser våra fyra grundläggande behov av trygghet, spänning/variation, att vara betydelsfulla  och att känna kärlek och tillhörighet då öppnas dörren till behovet av att växa som människa och att få bidra. Så den här vanan hänger tätt ihop med din personliga utveckling.

Så fundera över hur du kan bidra och ge till andra, det behöver inte vara i form av pengar.

5. Skapa din visionstavla

Hemma hos mig  finns det flera tavlor som jag har gjort under de senaste åren. En enkel klipp och klistra  övning som rymmer så mycket kraft i sin enkelhet. Men bakom den rymmer sig en psykologisk förklaring. Fundera på när du senast bytte bil. Låt oss låtsas att du hittade en röd Golf på Blocket som passade dig precis. Du läste begagnattester och pratade med andra om för- och nackdelar, men det mest underliga är att var du än åkte såg du helt plötsligt bara röda Golfar. Det behöver inte handla om en bil, du kan byta ut det mot vad som helst. Vad det handlar om är att när du lägger din uppmärksamhet på något så skärper du samtidigt ditt fokus. Detta förvandlar hjärnan till en målsökande missil.

Jag gör mina visionstavlor för att hitta inspiration, längtan och för att hjälpa mig att fokusera på rätt saker. Det är fascinerande att se hur och när visionerna blir verklighet. Det  finns flera fördelar med att skapa dessa tavlor. När du samlar bilder eller skriver ner ord på ett större papper så tvingas du ta ställning till hur du vill att det ska se ut i din framtid. Detta betyder att du får mer klarhet i vad du vill åstadkomma. Vill du veta hur du gör så kan du läsa det i inlägget här. Bygg mål kring dina drömmar så blir det lättare att förverkliga dem. Låt din dröm bli din dagliga motivation och inspiration.
Så gör du en visionstavla

6. Utvärdera din vecka

Varje söndag utvärderar jag min vecka. Planering av veckan, på söndagen, som en start för fokus. En rutin som passar mig perfekt. Jag undviker att jobba på söndagar om det inte är akut, men just den här lilla planeringsstunden är både helig och viktig för mig.  Den samlar mina tankar inför veckan, den ger mig feedback på vad som funkade och på det jag måste förändra för att nå ända fram. Det handlar om 5 frågor som ger dig framgång.

De funkar lika bra i din dator, din almanacka eller något annat smart stället där du trivs att skriva. Vitsen med dem är du ska lära dig något genom att titta bakåt innan du går framåt.

(Tilläggas bör att jag bestämmer mig för 3 saker som är viktigast under de kommande veckan.) Dessa är en mix av privat & business, precis som livet i övrigt. Det kan vara frestande att bara ha jobbsaker på din lista men risken finns då att du “glömmer” vad som verkligen är viktigt för dig. Av den anledningen skriver jag ner 3 saker som om jag inte får något annat gjort under veckan ändå får mig att vara nöjd med det jag åstadkommit. Här kommer frågorna som jag ställer mig varje vecka.

👍 Vad har varit bäst under veckan?⠀

✅ Hur gick det med mina 3 viktigaste todo?⠀

🚧 Vad hindrade mig? ⠀

👌 Vad kan jag förbättra? ⠀

💚 Vad har jag lärt mig?⠀

7. Lägg tid på personlig utveckling

Att utvecklas och fylla på kunskap är en vana som framgångsrika personer har gemensamt. Att motionera sina hjärnceller är nyttigt oavsett vilken ålder du befinner dig i.

De som har skapat sin förmögenhet jobbar ständigt på att bli bättre. De läser i 30 minuter varje dag, lär sig något nytt och ägnar tid åt att utveckla och slipa sin kompetens. De jobbar ofta med en coach inom något område eller deltar i en mastermind.
Länk till stöd av andra.

Så var öppen för nya idéer, nya vägar och andras åsikter. Ett öppet sinne gör att du utvecklar och utmanar dig själv, vilket är en av nycklarna till framgång.
Sju nycklar till din utveckling

8. Ha ett mindre antal vänner (eller ha rätt typ av vänner)

Att omge sig med personer som strävar åt det håll du själv är på väg mot är enormt viktigt för framgång i ditt företagande men även för att orka hålla ut och tro på dina val och din väg. Jag skulle nog vilja säga att det många gånger är helt avgörande.

Att fokusera på rätt saker och spara på din energi är också en framgångsfaktor. Det kan innebära mindre umgänge men framför allt gäller det att minska umgänget med de som tar energi. Jag brukar berätta om en kvinna som hade satsat målmedvetet mot en större idrottsprestation. Under det sista året innan det var dags så avstod hon medvetet från att umgås med människor som inte gav henne energi. Hon drog ner umgänget till ett minimum och försäkrade sig om att de som fanns kvar tillförde positiva vibbar. Tufft, ja kanske, men samtidigt befriande att träffa någon som jobbade så målmedvetet med sin omgivning. Att bygga upp och utveckla ett lönsamt företag är en prestation som kräver stora insatser av dig, inte bara i form av pengar och tid utan även av din energi. Därför gäller det att fylla på med samma vara.

9. Skapa rutiner för sälj

Om du inte säljer varje dag så kommer inte du att blir rik och nå ekonomisk framgång. Du får tycka vad du vill om att sälja men det är precis det som skiljer ett företag från en hobby eller välgörenhet. Så lär dig att tjäna pengar, skapa inkomster och hitta en rutin som göra att du får ett flyt i dina inkomster. Om du bara säljer när det har tagit slut på jobb så kommer din verksamhet att bli som den där berömda berg och dalbanan som många beskriver entreprenörslivet som.

Så lägg dina resurser på marknadsföring/försäljning och leveranser. Som vanligt verkar den kända 80/20-regeln fungera bra även här. 80% av din tid på dessa områden kommer att ge dig bra fart på din verksamhet och göra att du blir framgångsrik fortare.

Nystartad eller driver på deltid?

Viktigt att tänka på är att om du startar din verksamhet vid sidan av din anställning så kanske du inte har 40 timmar per vecka att satsa på ditt företagande. Håll då fortfarande fast vid 80/20-regeln. Har du fyra timmar per vecka så lägg då 80% på marknadsföring, försäljning och leveranser. Fastna inte i ett evigt  fixande med visitkort, hemsidor och andra uppgifter, fokusera istället på det som verkligen för dig framåt.

En bra fråga att ställa sig när du tittar i din att göra-lista.

Hur stor del av de uppgifter som du har framför dig under den kommande veckan syftar till att sälja eller leverera? Är det under 80% så måste du börja med att prioritera om.

10. Gör något varje dag

Jag läser mina mål varje dag. Det tar mig 30 sekunder och gör att jag håller mina mål och drömmar klara och tydliga. Och relevanta, för mig ett av mina mål plötsligt inte känns så där triggande och tändande som jag vill att det ska göra så får jag mig en förvarning om att något inte är som det ska. Lika så ser jag till att göra något varje dag som tar mig framåt. Oavsett om det är 2 mm i rätt riktning så är jag på väg.

Så kan 10 vanor som gör dig rik vara lösningen för dig?

Som vanligt så väljer du själv vad som passar just dig men jag kan lova att du kommer en bra bit på väg. De framgångsrika ger sällan upp. De håller fast vid sin plan tills de antingen lyckas, går i konkurs eller dör. De flesta ägnar flera år åt att förbereda sig inför förverkligandet av sina drömmar och de slutar aldrig kämpa för dem.

Så ett avslutningens ord om begreppen RIK eller FRAMGÅNGSRIK.

Ser du dig som en förmögen entreprenör med många anställda eller har du andra syften med ditt företagande? Oavsett vad du tänker så är det viktigaste att du är nöjd, det är din värld och din framgång som är måttstocken. Eller som en kund sa till mig: ”Kicki, jag vill tjäna lagom lite pengar så att jag kan leva det liv som jag vill ha för mig och min familj.”

Vill du höra mer från mig så kan du prenumerera på mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång.  “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål.


Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda.

Kicki är författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)

Similar Posts