Fokustimmen – en rutin för ökad produktivitet - ekonomisk pt

Fokustimmen – en rutin för ökad produktivitet

Är du en morgonmänniska, en sådan som flyger upp ur sängen full av produktivitet? Eller ligger du gärna kvar och trycker på snooze en gång extra. I det här inlägget berättar jag om några metoder som jag gillar.

Fokustimmen – en rutin för ökad produktivitet - ekonomisk pt

Så här års svämmar media över av nya planer, rutiner som allihop har till uppgift att göra dig och mig till “bättre” och mer produktiva människor. Jag ska erkänna att även här hos mig så handlar januari månad om planering och lönsamhet. Och ska jag vara helt ärlig så är jag lite lätt beroende av rutiner och nystarter då och då. Så även i januari månad.

Under åren har jag testat många metoder och varianter för att strukturera upp min dag och min vecka. Därför tänker jag dela med mig av två av dem i detta inlägg. Jag pratar om några till i fredagens livesändning på min FB sida.

Fokustimme

Att starta dagen med en timme, eller kortare tid där du själv bygger upp en rutin av moment som gör att din dag får en bra start. Tex 10 minuter meditation, 15 minuter skrivande, 15 minuter yoga osv. En klassiker inom området är boken Miracle Morning – av Hal Elrod som satte tonen för den här typen av morgonaktiviteter. Min vän Dorotea Pettersson skapade begreppet Fokustimme och är en svensk variant med sin bok 5AM är ingen tidpunkt. Här hittar du Dorotea Petterssons blogg med bra tips om rutiner och tid. 

Så här års är det lätt till hands att skapa massor av nya sätt att jobba som ska öka din produktivitet och din lönsamhet. Men om du ser tillbaka på din vardag så är jag säker på att du redan har rutiner som du trivs med och som passar dig.

Min egen produktivitet

Jag fungerar absolut bäst på morgonen. När jag skriver det här inlägget sitter jag i min favoritstol där hemma och producerar text Klockan är halv 7. Tystnad och mörker i huset, mannen har redan åkt till jobbet, katten sover och jag knackar på mitt tangentbord. Vid den här tiden är min hjärna vaken och släpper gärna ur sig rader av text. Det viktigaste för mig är att behålla mina tankar och planer för dagen innan jag släpper in världen.

Mina tankar framför andras. Momentet kolla mejlen är det som stör mig mest på morgonen. Om jag har kreativt arbete på dagens lista är detta extra viktigt. Av den anledningen gör jag inte det förrän vid 9 tiden. Då har jag fått ur mig det viktigaste och är redo att släppa in andra.

Min morgon

När jag ser över min morgonrutin så innehåller den fyra ingredienser som är superviktiga för mig.
1 Frukost
2 Tidningsläsning
3 Kaffe
4 Tända ljus (och lugn o ro)

Efter dessa är jag redo för det mesta, visst vore det väl toppen att kunna klämma in en löprunda innan men…
Budskapet till dig blir att gör det du mår bra av, oavsett om det innebär sovmorgon till 09.00 eller som jag vid 05.30

Tema för veckans dagar – ökar det din produktivitet?

En variant som fungerar bra för mig och som jag även lär mina kunder är att skapa teman för veckans dagar. Genom att sätta olika teman för veckans dagar så kan du fokusera på en viss typ av arbetsuppgifter i taget. I min verksamhet har jag delat in veckans dagar i kreativt arbete, marknadsföring/sälj, ekonomi och administration och möten.

En stor fördel med att använda sig av det här sättet att gruppera dina arbetsupp- gifter är att du kan fokusera på företagets olika områden. Jag börjar alltid min vecka med kreativt arbete, som i mitt fall har fått en helt egen dag. Jag skriver material till blogginlägg, nyhetsbrev, kundbrev och olika kampanjer. Att helt få fokusera på det skrivna ordet ger mig tid att gå in i ”skrivläge” vilket gör att jag blir mer produktiv. Tisdagar är min mötesdag, ett sätt att samla ihop möten som annars kan sprida sig över hela veckan och splittra kalendern. Eftersom jag i mitt nuvarande företag behöver fokusera på marknadsföring och försäljning så har jag onsdagen för detta ändamål. Då får ingenting annat hända, jag jobbar med bland annat med annonsering, kundkontakter och säljmaterial.

Fredagsmys?

Fredagen använder jag till att sända live klockan 10.00 och att arbeta med min ekonomi och administration. De mindre uppgifter som jag inte hunnit med under veckan avslutas för att jag vill skapa en känsla av “färdig” innan helgen kommer.

Meningen med att ha ett tema är inte att du ska jobba hela dagen med till exempel temat sälj eller ekonomi om du inte behöver. För dig som har kunder att ta emot, en deadline att hålla eller en butik att bemanna så innebär det att du har begränsad tid att göra andra saker än att producera och leverera.

När ska jag jobba då?

När du läser detta kanske du säger något i stil med:
Men jag måste ju jobba också – när ska jag göra det? Om du har en butik eller jobbar direkt med eller ute hos kunden så kan du inte sätta av en hel dag för att fokusera på ett område. Det här systemet får du anpassa efter din almanacka och ditt sätt att jobba. Men att hela tiden bara jobba med dina kunder kommer inte att ge dig utveckling i ditt företag. Du måste sätta dina priser så att din verksamhet inte bygger på att du ska skapa betald tid 40 timmar per vecka! Då kommer ditt företag att stagnera i sin utveckling och du blir mer av en anställd istället för en fri företagare. Om du bara har en dag per vecka eller någon timme varje dag, se då till att jobba fokuserat med dina strategier och mål under den tiden.

Kom ihåg att tilldelad tid är tillräcklig tid.

På fredag snackar jag mer om rutiner och lönsamhet. Du vet väl att mina livesändningar på FB ligger kvar så att du kan lyssna på dem i efterhand.

Januari månads workshop

Torsdag 25 januari håller jag den första av 12 workshops under 2018. Månadens tema är 90-dagars mål och lönsamhet. Produktivitet är helt klart en del av lönsamhet. Tanken är att gräva lite djupare i månadens tema och ge dig inspiration och verktyg. Allt för att du ska kunna skapa ett lönsamt företag. Du får en föreläsning av mig, vi jobbar gemensamt i 30 minuter, sen avslutar vi med frågor och summering. Här handlar det om att få någonting gjort.

Läs mer och anmäl dig här.

Similar Posts