Hur många planer behöver ditt drömföretag? - Kicki Westerberg - Ekonomisk pt

Hur många planer behöver ditt drömföretag?

Hur många kalendrar har du?
Om du är som mig så har du förmodligen inte bara en. Framförallt inte bara en sort. I veckans inlägg ska jag berätta varför det är bra med olika planer för ditt företag, vad du behöver göra och hur du skapar stommen. Tänk om det är i år det händer?

Hur många planer behöver ditt drömföretag? - Kicki Westerberg - Ekonomisk pt

Nytt år nya planer, eller

Vid årsskifte och när hösten startar planerar jag som mest. Nystart inför hösten eller inför det nya orörda året. Jag skriver planer, listor och sorterar.

Eller är du som min kära man – inga listor, allt i huvudet, hinner med massor, glömmer en hel del och har ständigt dåligt samvete för att han inte hinner i kapp?

Hur du än fungerar så gäller det ändå att ha en målsättning för dig och ditt företag. Tänk på dig som en orienterare utan karta. Lätt förvirrad och inte helt koll på vilken väg du ska ta.
Min man och jag (han utan att göra lista) gick på en skogspromenad när vi var jullediga. Vi skulle leta efter en stuga som låg en bit in skogen.

En bit, hur lång är den?

Betydligt längre än på den bristfälliga karta ur minnet som vi hade sett för ett tag sedan. Promenaden blev till en timmes pulsande i ganska djup snö. Det raka spåret blev en U sväng och av stugan såg vi inte en skymt.

Så här kan det vara med företaget, ingen riktigt väg men du tror att du vet vartåt du är på väg. Du testar att gå åt vänster men ändrar dig och går lite åt höger. Vägen blir lång och slingrig men framförallt mycket längre.

Om du kommer dit du vill? Det är inte säkert. Men vad som är säkert är iallafall att du har fullt upp.

Mina nya planer för året och drömföretaget

Månadens tema här hos mig är 90-dagarsmål och lönsamhet. Det är tillsammans med rutiner och struktur en framgångsfaktor för att lägga planen för ett lönsamt företag. De här är de fyra grundläggande förutsättningar för framgång.

Börja med att utvärdera nuläget

Det gäller att skapa goda förutsättningar för att lyckas. Det gäller att skapa rutiner för att på ett enkelt sätt hålla koll på och utvärdera det du gör och resultatet som det ger. Så utvärdera vilka områden i ditt nuvarande företag som fungerar och vilka som behöver lite omsorg innan du startar din förändring.

Hitta ditt varför

Ta reda på vad dina drivkrafter är det är de som kommer att göra att du orkar ändra fram. Dina tre viktigaste drivkrafter kallar jag för grundbultar – de grundläggande förutsättningar som du absolut inte kan tänka dig att kompromissa bort. Använd dem som en stomme till dina affärsplaner och dina strategier för drömföretaget.

Lär dig sätt affärsmässiga mål

Att lära sig att sätta bra och användbara mål är en grundförutsättning för ett framgångsrikt företag. Drömföretaget är en metafor för att det finns en möjlighet att som entreprenör bygga upp en verksamhet på dina villkor. 90-dagars målet är de stora delmålen som blir stommen i ditt år.

Jobba strategiskt och fokuserat

Strategikartan är ett bra hjälpmedel, den innehåller både ditt mål och dina strategier för tillväxt och försäljning. Den skapar du genom att se över var du hittar dina kunder och hur du kan utöka underlagen (tillväxt) och genom att hitta en bra mix av 6 till 8 inkomstkällor baserade på din kompetens och ditt utbud. Komplettera den sen med avstämningspunkter som månadsmöte och veckovisa avstämningar med dig själv för att hålla koll på att du jobbar åt rätt håll. Om inte gör om och gör rätt. Flexibilitet och feedback är ledorden här. Läs mer i förra veckans inlägg om rutiner. Fokustimmen en rutin för ökad produktivitet

PS Glöm inte att fira på vägen mot drömföretaget

Det är så lätt att fokusera på att ständigt checka av saker på din TO DO lista. Kom ihåg att stanna upp och titta på vad du åstadkommit. Så boka tid med dig själv för att fira att det är nu du är på väg, äntligen!

Välkommen på workshop med mig !

Nästa vecka är det premiär för workshop med mig. Den sker online 25 januari mellan 13 och 15. Jag föreläser 45 minuter, du kan ställa frågor innan du jobbar självständigt i 30 minuter med uppgiften du får av mig. Sen återsamlas vi för frågor och svar. Läs mer och anmäl dig här . Du köper enstaka workshops eller så satsar du direkt på årets 12 workshop. Du har tillgång till dem och alla arbetsdokument i efterhand.
När jag sänder live på fredagar så tar jag upp månadens ämnen men i lite kortare form. Så för dig som vill fördjupa dig är månadens Workshop ett perfekt alternativ.

Workshop 2018 med Ekonomisk PT
Januari 2018

Similar Posts