Fem frågor till en långsiktigt plan - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Fem frågor till en långsiktigt plan

Att göra en långsiktig plan för de kommande fem åren kan vara en bra idé. I dagens faktainlägg får du mina tankar om varför du bör göra det och fem frågor som startar ditt arbete.

Fem frågor till en långsiktigt plan - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Var är du och ditt företag om fem år?

En favoritfråga som jag ofta har ställt och ställer när jag möter entreprenörer. Ibland får jag svaret, -det har jag inte tid att tänka på. Jag måste ju jobba. Å visst, så tänkte även jag under många år. Fullt upp med jobb, ingen tid att titta upp och hålla koll på riktningen. Så nu utmanar jag dig att ta en funderare på hur du har tänkt dig framtiden för dig och ditt företag. Det är inte alla som har en dröm om att resa jorden runt och jobba utan en fast bostad. Gemensamt för många av oss företagare är att vi söker frihet i någon form, ofta är det en frihet i det vi skapar och säljer till våra kunder. Friheten att göra det på vårt eget sätt. Här spelar det ingen roll vad du driver för typ av företag.

Så jag frågar igen – vart är du på väg?

Hur ofta gör du en långsiktig plan i ekonomiska termer?

Även om du har varit bra på att sätta mål för ditt företag så tror jag kanske att du har hoppat över den här delen. Många av de mindre kunder jag mött under åren har gjort en långsiktig plan för sitt företag när de blivit tvingade, till exempel när de haft behov av att låna pengar för att göra större investeringar eller för att köpa ett företag. Då efterfrågar banken och kanske ALMI mer långsiktiga planer både i ord och i ekonomiska termer. Du kanske tycker att det känns onödigt och svårt, och att det ändå bara blir gissningar. Jag kan hålla med dig lite där, men om du har ett mål med din verksamhet och om du kan staka ut en väg med en handlingsplan så är det så mycket lättare att se vart du är på väg. Om du vill jobba med din vision så läs mer här. En bild av din framtid

Fem frågor som lägger grunden för en långsiktig plan.

Du hittar mina kommentarer och tips under varje fråga.

1. Vad är är du mest nöjd med när du tänker på hur du driver ditt företag idag?

2. Vad är det du absolut inte vill kompromissa bort i ditt företagande?
(det kan vara vad som helst, arbetstider, en viss typ av kunder, ett sätt att jobba osv)

3. På vilket sätt märks detta i ditt företag och i din vardag?
(fråga dig om du har gjort allt för att skapa de förutsättningar du behöver)

4. Lyft nu blicken och fråga dig, vad vill du vara med ditt företag om 5 år?
(förändring, expansion, sälja, minska ner, hur ser din plan ut)

5. Vad betyder detta i ekonomiska termer?
Hur kommer din omsättning att förändras under den kommande åren. (Öka eller minska?)
Vad kommer det att innebära i form av kostnader? (Tänk grovt och inte i detalj. Till exempel säga upp lokal, skaffa ny lokal, anställa, köpa in tjänst, säga upp personal och så vidare.)
Med svaren på de här frågorna kan du nu jobba vidare med dina tankar om din framtid som företagare. Det blir en bra grund för en långsiktig plan. Om du tycker att det är svårt att besvara de här frågorna själv kan det vara en god idé att bolla med din redovisningskonsult, en Ekonomisk PT eller någon annan ekonomikunnig person som du litar på.

Jag vill utmana dig att börja jobba på längre sikt. Jag vet att det kan vara svårt att i detalj se framtiden men gör ändå en grov skiss över vad som behöver hända och hur det kommer att se ut när du är framme.

Vill du veta mer?

Jag pratar mer om hur du kan tänka runt en långsiktig plan och de här frågorna på fredag i veckans FB live på min sida Ekonomisk PT Läser du det här i efterhand så ligger alla inspelningar kvar.

Följ mig gärna på Bloglovin så missar du inga avsnitt
Följ mig på Instagram @ekonomiskpt – titta in och säg hej, jag svarar alltid 🙂
Lyssna på min livesändningar på Facebook Ekonomisk PT – fredagar 10.00

Similar Posts

2 Comments

  1. Alla är osäkra i från början 💚 det är en process att våga ta steget. Att prata med andra som har samma tankar är superviktigt! Lycka till och hör av dig om du vill bolla mer 🙂

Comments are closed.