Bullet journal – dagsplan eller dagbok?
En dagsplan som är en dagbok, som är en TODO-lista, som är som en mindfullness övning ? I dagens Bullet & Business inlägg handlar det om The Daily Log – dagsplanen och hur jag använder den. Häng med och kika in i min kalender.
Mitt upplägg
I den ursprungliga Bullet journal upplägget som skapades av Ryder Carroll finns det som kallas Future Log ( de kommande tre-sex månaderna ) Mothly Log ( den kommande månaden) och Daily Log (dagens anteckningar).
Jag använder mig av ett uppslag inför varje ny månad, ett veckoupplägg och däremellan dagliga noteringar som kan variera i antal sidor beroende av hur mycket jag antecknar och skriver dagbok. Sen skapar jag sk kollektioner på olika projekt eller ideér, ett sätt att samla mina noteringar.
Idag vill jag visa dig hur jag jobbar med min dagsplan.
Min dagsplan och mitt upplägg
I förra veckans inlägg B & B ett veckoupplägg som håller visade jag dig min veckoplan som är lite av stommen i mitt sätt att ta mig framåt i både mitt liv och mitt företag. Veckoplanen finns inte alls i ursprungsmodellen av Bullet Journal men många användare har skapat veckoplaner för att de har behov av dem. Så är det för mig Jag ser dagsplaneringen som ett mer konkret komplement till veckouppslaget. En att göra lista som jag håller koll på under dagen och bockar av.
När gör jag det?
Jag planerar min vecka varje söndag ( om det handlar mina söndagsinlägg och mina måndagsinlägg ) Men min dag ser jag oftast över innan jag går och lägger mig på kvällen. Eftersom jag skriver några rader av dagboksanteckningar så gör jag det för dagen innan samtidigt som jag bestämmer mig för vad som är viktigt inför nästa dag. Fördelen med det är att när jag vaknar/kommer till jobbet/startar dagen så vet jag vad jag ska göra. Innan jag skapade den här rutinen kunde jag tappa massor av tid på att fundera över vad jag skulle ta tag i. Vad borde prioriteras och vad hade jag lovat. Visst händer det att jag gör det direkt på morgonen men det känns allra bäst när jag gör det på kvällen. Då kan jag släppa det och slipper ta med mig den typen av tankar i sängen….
Vad funkar bäst för dig?
Hur gör jag det?
Min dagsplan har sett olika ut sedan jag började med min BUJO. Den variant som du ser på bilden har jag använt under en längre tid av en anledning. Den funkar för mig. Och så är det med Bullet Journal, det som funkar använder jag och det som inte fyller någon funktion lägger jag ner.
Överst finns tidslinjen. Den markerar hur min dag ser ut. De olika färgerna talar om vilken typ av händelser det är. Se bilden längre ner. Ingen färg betyder oplanerad tid. För mig är tidslinjen en dekoration och en översikt av hur jag delar upp dagen. Lika så bryter den utrymmet till nästa dag. Dagens datum innehåller ibland en lite teckning eller symbol. Det är här min gamla skolkalender kommer in. Så länge jag kan minnas har jag ritat symboler och krumelurer i mina kalendrar. Nu får jag rita och dutta precis så mycket eller så lite som jag vill.
Färgpennorna jag använder heter Tombow penselpennor sk dualbrusch pennor. Den har spets i ena sidan och penselpenna i den andra. En dröm att måla med. Finns bland annat hos Tidformera.
Dagens uppgifter symboliseras av en prick som när den är avklarad blir ett kryss. Ringen innebär en tid för ett möte/något som händer. När den är klar sätter jag en bock i den. Om uppgiften inte hunnits med blir pricken till en pil. Dessa smarta symboler är grunden i Ryder Carrolls system men det finns många varianter även här.
Mina tre viktigaste punkter för dagen är kopplade till mina projekt för veckan. De har till uppgift att föra mig längre framåt mot det jag vill åstadkomma just då. Samma sak gäller här, Om jag bara får de här tre sakerna gjorde, så är jag supernöjd. Det är den stora fördelen med att fokusera på tre saker istället för att ha en enorm TODO lista där jag bara hinner bocka av en bråkdel. Hinner du fler saker så får du helt enkelt lägga till. Till inlägget om veckoplanen här.
När min dagsplan inte håller?
Nej det händer aldrig 😉
Jodå – det händer visst och där fångar systemet upp vad du säger att du ska göra men likt förb–kat inte gör. Genom att du migrerar (det kallas så och betyder flyttar fram, pricken blir en pil som pekar framåt). Den uppgift som du inte gjort till nästa dag får du nu en chans att ifrågasätta om den verkligen är viktigt. En uppgift som du flyttar från dag till dag kanske inte är något som du ska göra. Vissa låter uppgifterna vara tomma tills de vänder blad och andra flyttar dem från dag till dag. Välj det du tycker passar dig.
Vissa dagar blir ingen dagsplan gjord, då hoppar jag helt enkelt över den och går på nästa dag. Kom ihåg att det är dina behov som ska styra och inte någon designpolis.
Dagbokens funktion
Att samla mina tankar om dagen i en liten reflektion har jag gjort i perioder av mitt liv. De rader jag skriver i min BUJO varierar. Vissa dagar någon mening, andra dagar en halv sida och ibland inget alls. Precis om du ser på mina bilder.
Läs om Bullet Journal varje tisdag
Välkommen till min serie om B & B – bullet & business. Varje tisdag berättar och visa hur jag använder systemet i min vardag. Mitt upplägg bygger på min filosofi ur boken Bygg ditt drömföretag med kreativ inspiration från mängder av lästa inlägg på bloggar och Instagram och YouTube.
Jag och min Bullet Journal?
BUJO är egentligen mer en teknik än en speciell bok. Precis som i allt annat så kan det utvecklas till en materialsport men det behöver inte vara så. Jag använder en bok av märket Leuchtturm1917 dotted (prickar istället för rutor) naturligtvis är den oftast grön men den finns i regnbågens alla färger. Pappret är 80g (i min bok) lite blankt och därför alldeles utmärkt för en svart tuschpenna. Den är mitt basverktyg. Jag använder oftast en svart penna från Faber Castell, PITT artist pen storlek S (3 mm). Men vad du behöver är egentligen en vanlig anteckningsbok och en penna. Sen utformar du systemet som det passar dig.
- Har du testat Bullet Journal?
- Vad tycker du?
- Vad vill du veta om ämnet?
Det här var veckans B & B Bullet & Business. Nästa vecka handlar det om en smart “allt i ett” variant som jag använder mig av tex när jag har ledigt eller inte har så mycket tid att rita.
Lycka till med din Bullet Journal !
Smart att välja en dag :). Detta ska jag ta till mig, tänkte faktiskt börja på riktigt när hösten och jobbet ska starta 🙂
Lycka till med din BUJO ! Det är bara att testa sig fram så att du hittar de som passar dig…
Ha en fin dag
Hur mycket tid lägger du på att göra din BuJo?
Inte så mycket. En vanlig dag 10+10 minuter. Morgon o kväll. På helgen inför ny vecka ofta någon timme men då handlar det om att utvärdera veckan och min Bujo är mitt redskap. Sen händer det att jag ritar och dekorerar för mitt nöjes skull. Det räknar jag inte här. Boken finns alltid i min väska 🙂