B & B – ett veckoupplägg som håller
Hur skapar du ett veckoupplägg som håller både på pappret och i verkligheten? Den frågan ger jag dig mitt svar på i dagens Bullet & Business inlägg. Häng med och kika in i min Bullet Journal.
Så kul att du gillade förra veckans inlägg om Bullet journal – vad är det? Läsarsiffrorna sköt i höjden som aldrig förr och det glädjer mig mycket. Så nu kör vi ett till avsnitt.
Mitt upplägg
I den ursprungliga Bullet journal upplägget som skapades av Ryder Carroll finns det som kallas Future Log ( de kommande tre-sex månaderna ) Mothly Log ( den kommande månaden) och Daily Log (dagens anteckningar).
Jag använder mig av ett uppslag inför varje ny månad, ett veckoupplägg och däremellan dagliga noteringar som kan variera i antal sidor beroende av hur mycket jag antecknar och skriver dagbok.. Sen skapar jag sk kollektioner på olika projekt eller ideér, ett sätt att samla mina noteringar.
Idag startar jag med att berätta om hur jag lägger upp min vecka eftersom det är en central del i mitt sätt att planera.
Att skapa ett veckoupplägg som håller
Att utvärdera veckan som varit och planera den som kommer är en mycket viktig del av mitt sätt att ordna upp mitt liv och mitt företag. Genom att välja ut tre projekt att fokusera på ser jag till att jag håller mig på mattan och gör det som är viktigt. Du kan följa med mig varje söndag när jag utvärderar veckan och varje måndag när jag väljer ut mina tre fokusområden för den kommande.
Här är mitt veckoupplägg
Jag ritar mina veckoupplägg på fri hand. När jag började med BUJO använde jag alltid linjal men numera uppskattar jag den “lilla darren” som frihand ger. En klar fördel är att använda en Bullet Journal med utformning av det som kallas dotted. Små prickar istället för linjer eller ett helt blankt papper. Då blir det lätt att rita rakt och lika stora rutor. Pennan jag använder är en Tombow penselpenna en sk dualbrusch pen. Så här ser den ut. Den har spets i ena sidan och penselpenna i den andra. En dröm att måla med. Finns bland annat hos Tidformera.
Så här ser mitt nuvarande veckoupplägg ut en vanligt vecka. Till vänster har jag sju fält för veckans dagar. Bredden är 6 punkter och höjden 8, två rader i mellanrum. I kalenderdelen skriver jag upp mina möten & tider för veckan. Eftersom jag jobbar mest digitalt så använder jag ett bokningssystem (calendly) som synkar med min Google Kalender. I min digitala kalender finns alltså bara tider för besök, möten och kundträffar. Jag gillar kombinationen av digital & analogt just här. Så varje söndag fyller jag i de tider som gäller inför veckan.
Den högra sidan för rätt fokus
Den högra sidan har varierat i upplägg men det finns några funktioner som jag vill få med.
Mina tre fokusområden/projekt för den kommande veckan. Om jag bara får de här tre projekten i hamn, (och ja, de är projekt eftersom de har mer än en uppgift i sig) så här jag supernöjd. Fördelen med att fokusera på tre saker är enorm för mig istället för att ha en enorm TODO lista där jag bara hinner bocka av en bråkdel.
Sen har jag en TODO lista av mindre rutinuppgifter som jag gör varje veckan, tex betalningar av räkningar, fakturering, inlägg i sociala medier.
Vissa veckor har jag haft rutor för noteringar om statistik i sociala medier eller en sk tracker för att hålla reda på vissa vanor tex morgonrutiner, löppass, ridpass, Instagram inlägg mm. Här kan du lägga till de fält som passar dig. Just nu har jag mina trackers på månadsuppslaget, där får jag en överblick över månaden.
Mitt veckoupplägg har en superviktig funktion inbyggd i den största rutan. Veckoutvärderingen. När veckan är slut så svarar jag på fem frågor, du hittar frågorna och förklaring i det här inlägget om hur jag gör. Jag svarar alltså på veckans frågor samtidigt som jag ritar upp nästa veckas upplägg. Söndagen är min stund för planering och reflektion. Du hittar frågorna här.
Läs om Bullet Journal varje tisdag
Välkommen till min serie om B & B – bullet & business. Varje tisdag kommer jag att berätta och visa hur jag använder systemet i min vardag. Mitt upplägg bygger på min filosofi ur boken Bygg ditt drömföretag med kreativ inspiration från mängder av lästa inlägg på bloggar och Instagram och YouTube.
Jag och min Bullet Journal
Bujo är egentligen mer en teknik än en speciell bok. Precis som i allt annat så kan det utvecklas till en materialsport men det behöver inte vara så. Jag använder en bok av märket Leuchtturm1917 dotted (prickar istället för rutor) naturligtvis är den oftast grön men den finns i regnbågens alla färger. Pappret är 80g (i min bok) lite blankt och därför alldeles utmärkt för en svart tuschpenna. Den är mitt basverktyg. Jag använder oftast en svart penna från Faber Castell, PITT artist pen storlek S (3 mm). Men vad du behöver är egentligen en vanlig anteckningsbok och en penna. Sen utformar du systemet som det passar dig. Vill du botanisera bland det stora utbudet så har Tidformera massor att välja av.
- Har du testat Bullet Journal?
- Vad tycker du?
- Vad vill du veta om ämnet?
Så bra tips du ger med dig av, ska ta efter detta. Började lite smått iförrgår 😀
Ibland händer allt av en anledning. Hittade ditt inlägg på bloggare som kommenterar hos varandra. Och jag behöver verkligen strukturera min vecka. Bullet journal är helt fenomenal. Tack för att du delade. I morrn blir det till att köpa anteckningsbok. Hälsningar Yvonne
Önskar så jag var mindre digital ibland. Men när jag försökt med analog kalender t.ex. så faller allt. Jag behöver synkning mellan mina enheter, behöver ha med mig hela tiden och jag använder inte handväska.. Blir nyfiken på Bullet Journal, men samtidigt vet jag att det inte är för mig. Jag är en doer, planerar inte så mycket om vad som ska göras i veckan, eller nästa eller nästa kvartal. Jag bara kör. Det är endast produktion av nya sajter jag planerar in. Och de har jag i mitt projektverktyg. Andra to-do som har en deadline eller to-dos utan deadline – det spelar ingen roll, alla ryms i projektverkyget Asana.
Å vad jag gillar att ta del av hur andra tänker när det gäller att ta action och få rätt saker gjorda. Huvudsaken är att det funkar. Asana gillar jag med. Har använt både det och Trello när jag jobbar i projekt med andra. Då duger inte min bok 😉
Lycka till så kul att få inspirera 🙂 tala gärna om hur det går !
Superkul Yvonne, lycka till dela gärna med dig av något tips eller funderingar, //Kicki