IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

Bullet Journal – IKIGAI & meningen med livet

I veckans inlägg möter du IKIGAI i min Bullet Journal. På japanska finns inte ordet pension, du ska fortsätta arbeta i hög ålder men bara med det du verkligen älskar. Det är en av tankarna för att hitta meningen med livet.

IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

Mitt upplägg

Jag använder mig av ett uppslag inför varje ny månad, ett uppslag per vecka och däremellan dagliga noteringar som kan variera i antal sidor beroende av mina anteckningar. Sen gör jag sk kollektioner på olika projekt eller ideér, ett sätt att samla mina noteringar.

Den här veckan om en kollektion ur min bok

Den japanska meningen med livet?

För ett tag sedan hittade jag boken IKIGAI av Héctor García & Francesc Miralles. Boken gavs ut för några år sedan och är slutsåld i tryckt form på svenska men jag har lyssnat på den som ljudbok. Den innehåller mängder av Japansk livsvisdom som författarna fångat upp på sina resor till Okinawa där människorna lever längre och är mer nöjda med livet. Varför?

Om du har läst “städboken” om Konmarimetoden av Marie Kondo så tror jag att du gillar även den här.

IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

De lever sökande efter meningen med livet, IKIGAI.

IKIGAI är en japansk filosofi som handlar om att hitta meningen med livet och öka känslan av välmående i vardagen. Till synes enkla råd som sägs ge en total harmoni och förklaring till att så många människor i Japan blir över 100 år.

10 regler för att nå ditt IKIGAI.

Fortsätt vara aktiv, gå inte i pension, gör det du älskar!
Sänk tempot
Fyll inte magen mer än till 80%
Omge dig med goda vänner
Kom i form till din nästa födelsedag
Le
Återfå kontakten med naturen
Säg tack
Lev i nuet
Följ din IKIGAI

IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

Att hitta flow i det du gör.

Figuren till höger på bilden handlar om det område som jag precis börjat att urforska för egen del. Det liknar många andra tester jag mött där tanken är att du ska tillbringa så mycket tid som möjligt i FLOW. Dvs där du älskar att vara. Inom IKIGAI hittar du fyra olika områden din passion/din mission/ditt kall/ditt yrke. När du har balans mellan dessa fyra så uppstår IKIGAI.

Din IKIGAI omfattar din karriär och ditt personliga liv. Men det är också en bra lins att använda när du letar efter nästa steg i en ny karriär/företagande.

Med IKIGAI i åtanke kan du utforma din egen framtid. Genom att hitta en balans mellan att arbeta med saker som du älskar att göra, saker som du är bra på och saker som ger en större mening till världen. Men, du måste även få betala för ditt arbete. Jag tycker detta resonemang är superspännande och kommer tillbaka med mina egna reflektioner.

Känner du likadant? Lämna en kommentar eller skriv till mig.

IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

Läs om Bullet Journal varje tisdag

Välkommen till min serie om B & B – bullet & business. Varje tisdag kommer jag att berätta och visa hur jag använder systemet i min vardag. Mitt upplägg bygger på min filosofi ur boken Bygg ditt drömföretag med kreativ inspiration från mängder av lästa inlägg på bloggar och Instagram och YouTube.

Jag och min Bullet Journal

Bujo är egentligen mer en teknik än en speciell bok. Precis som i allt annat så kan det utvecklas till en materialsport men det behöver inte vara så. Jag använder en bok av märket Leuchtturm1917 dotted (prickar istället för rutor) naturligtvis är den oftast grön men den finns i regnbågens alla färger. Pappret är 80g (i min bok) lite blankt och därför alldeles utmärkt för en svart tuschpenna. Den är mitt basverktyg. Jag använder oftast en svart penna från Faber Castell, PITT artist pen storlek S (3 mm). Men vad du behöver är egentligen en vanlig anteckningsbok och en penna. Sen utformar du systemet som det passar dig. Vill du botanisera bland det stora utbudet så har Tidformera massor att välja av.

    • Har du testat Bullet Journal?
    • Vad tycker du?
    • Vad vill du veta om ämnet?

Similar Posts

8 Comments

  1. Sådär lever ju jag ju! Vad härligt att jag hittat samma mening med livet som japanerna förespråkat länge. Begreppet IKIGAI är nytt för mig dock, ger mig genast in och googlar. Tack!

  2. Vilket intressant inlägg!😊 Det här med IKIGAI är ju egentligen helt logiskt. Men jag vet inte hur lätt det är för gemene man att lyckas pricka in allt. Man kan ju t ex känna passion för, vara bra på, eller känna ett kall till sånt som inte betalar sig överhuvudtaget. Men får man ihop alla bitarna så😊

  3. Det är första gången jag hör talas om IKIGAI och det låter väldigt spännande på ett lugnt sätt. Många av punkterna du tar upp tror jag verkligen på även om någon är mer utmanande än andra.
    Bullet Journal har jag sett lite här och var och hyser respekt för er som jobbar med konceptet. Här brister min kreativitet och tålamod 🙂

  4. Jag hade hört om det för något år sedan men ramlade över boken igen.Och blev helt såld. Det underliga är att jag under fler veckor hittat byggstenar i form av böcker som alla synkroniserar med mitt material.Mycket märkligt. Men mycket av IKIGAI är sunt förnuft. MEn det gäller att komma ihåg det dagligen
    Bullet Journal passar för vissa, för det ska vara kul och inte ett tvång 😉

  5. Precis det du säger, att hitta det som ger både passion och ekonomi. Det som jag kallar ett hållbart företagande. Kommer att skriva mer om detta framåt.

  6. Visst är det intressant Det underliga är att jag under fler veckor hittat byggstenar i form av böcker som alla synkroniserar med mitt eget material.Mycket märkligt. Men mycket av IKIGAI är sunt förnuft. Men det gäller att komma ihåg det dagligen. Lycka till Anna

Comments are closed.