Din ideala vecka Kicki Westerberg

Bullet Journal – den ideala veckan

Nyfiken på mitt arbete med den ideala veckan och hur det går för mig. Jag visar dig hur jag tänker i min Bullet Journal. Kanske är det dags för dig att göra din egen?

Din ideala vecka Kicki Westerberg

Mitt upplägg

Jag använder mig av ett uppslag inför varje ny månad, ett uppslag per vecka och däremellan dagliga noteringar som kan variera i antal sidor beroende av mina anteckningar. Sen gör jag sk kollektioner på olika projekt eller ideér, ett sätt att samla mina noteringar.

Den här veckan om att hitta den ideala veckan, den perfekta upplägget

Min ideala vecka

Jag har under några veckor tagit ett nytt grepp om det som kallas den ideala veckan. Det handlar om att skapa en mall för hur du vill ha dina veckor. Mallen ska fungera som en skugga och som en påminnelse om hur du vill ha din vardag och helg. Så här tänker jag.

Varför då?

Det handlar om att skapa din egen veckonorm, det vill säga, designa din ideala vecka och sträva efter att uppfylla den. Eftersom både jobb, fritid är en del av hela livet så ökar helt enkelt förutsättningarna för att få en smidig, effektiv och njutbar vardag om du tar ett grepp och bestämmer dig för hur just du vill ha det.

Utgångsläget

Jag ville skapa en ram för hur jag lägger upp min jobbvecka och min fritidsintresse. Jag har testat att skapa en vecka tidigare men den mallen fungerade inte då den var för detaljerad. Så nu har jag valt en annan väg.

Vad innehåller min ideala vecka

Min vecka innehåller några viktiga punkter. Kom ihåg att detta viktiga för mig. När du funderar på vad din vecka ska innehålla så utgår du ifrån dig och din livssituation. Jag har jobbat enormt mycket under många år så en lägre arbetsbelastning är en grundförutsättning för mig. Likaså att få tid för mitt stora intresse, att träna och tävla med mina islandshästar. Sen så vill jag ha frihet att göra annat.

Vad har inte funkat?

Jag har haft två mötesdagar per vecka under våren. Tisdag och torsdag. Trots detta har möten av olika typer styckat sönder nästa alla dagar. Inte fredagarna som är lite av en helig dag för mig, då gör jag klart inför helgen och bokar aldrig några besök eller externa jobb.

Mitt hästintresse tar mycket tid och det är så jag vill ha det. Det ska mockas, bäras vatten och ridas i princip varje dag. Det kan ofta betyda att jag får skynda mig på eftermiddagen för att hinna hem innan det blir mörkt. Dvs jag hinner inte göra riktigt klart.

Min ideala vecka

Om du ska jobba ett mindre antal timmar under veckan så krävs det ostyckad tid. Dvs att du får göra klart utan att bli avbruten hela tiden. Att batcha betyder att göra liknande saker samtidigt, även det en bra variant. Tex att göra iordning veckans inlägg för Instagram vid ett tillfälle per vecka istället för att göra det varje morgon. Denna gång gjorde jag en mall min vecka inför den första veckan i september och det är den mallen som jag har testat och justerat. Nu har jag hittat en bra variant som ser ut att fungera.

Min ideala vecka i min Bullet Journal

Mallen du ser här är mindre detaljerad och mer av ett skal som ska påminna mig om var jag ska dra gränserna när jag planerar både veckan och dagen.

Din ideala vecka Kicki Westerberg

Några viktiga punkter vill jag notera.

  • Jag har valt att börja min arbetsdag senare. (Mellan 8 och 9) Detta trots att morgonen är en tidpunkt där jag arbetsmässigt funkar som bäst. Men jag vill slippa stress och ha mer valfrihet på eftermiddagen. Att vara färdig med vissa saker gör att jag kan prestera bättre hela dagen. Därför ligger min stalltjänst direkt på morgonen. (rosa)
  • En vana att röra på mig genom promenader, löpning eller en cykeltur är något som jag vet skapar förutsättningar för mig att nå mina mål. Läs mer i det här inlägget. Skapa vanor som bygger din framtid Det behöver är en fast plats under veckan annars är risken stor att jag inte gör det. Nu ligger det (tre gula fält) en morgontid tisdag och på eftermiddagen efter min mötesdag (grå) och en tid på helgen. En lagom ambitionsnivå för mig som trots allt rör på mig när jag rider varje dag. Mina helgtider är inte fasta utan bara en påminnelse vad jag ska få in.
  • Jag har fått tre produktiva dagar (ljusgrön/blå) måndag som är kreativ dag med produktion av text, bild och video. Det mesta av underlag för sociala medier görs då. Onsdagen handlar om de ekonomiska uppdrag som jag idag har lite kvar av. Men den stora fördelen är tisdagen som efter behov kan läggas på kreativt eller ekonomiarbete. Vissa veckor blir det alltså två heldagar med skrivande och andra blir det två ekonomidagar. Detta styr jag när jag planerar veckan.
  • Torsdagen är mötesdag. Då har jag min bokning öppen i bokningsverktyget Calendly som är ett bra och gratis verktyg kopplat till min hemsida. Kundmöten (både IRL och online) som grupper och enskilda konsultationer ligger oftast på torsdagen. Den kan bli intensiv men det är ok eftersom det enda jag behöver fokusera på den dagen är att ha möten. Ingen produktion alltså.

Din ideala vecka Kicki Westerberg

Hur ser din ideala vecka ut?

Dela gärna med mig av hur din ideala vecka ser ut.
Har du testat den här typen upplägg och hur gick det för dig?

Läs om Bullet Journal varje tisdag

Välkommen till min serie om B & B – bullet & business. Varje tisdag kommer jag att berätta och visa hur jag använder systemet i min vardag. Mitt upplägg bygger på min filosofi ur boken Bygg ditt drömföretag med kreativ inspiration från mängder av lästa inlägg på bloggar och Instagram och YouTube.

Jag och min Bullet Journal

Bujo är egentligen mer en teknik än en speciell bok. Precis som i allt annat så kan det utvecklas till en materialsport men det behöver inte vara så. Jag använder en bok av märket Leuchtturm1917 dotted (prickar istället för rutor) naturligtvis är den oftast grön men den finns i regnbågens alla färger. Pappret är 80g (i min bok) lite blankt och därför alldeles utmärkt för en svart tuschpenna. Den är mitt basverktyg. Jag använder oftast en svart penna från Faber Castell, PITT artist pen storlek S (3 mm). Men vad du behöver är egentligen en vanlig anteckningsbok och en penna. Sen utformar du systemet som det passar dig. Vill du botanisera bland det stora utbudet så har Tidformera massor att välja av.

    • Har du testat Bullet Journal?
    • Vad tycker du?
    • Vad vill du veta om ämnet?

Följ mig gärna på Bloglovin så missar du inga avsnitt
Följ mig på Instagram @ekonomiskpt – titta in och säg hej, jag svarar alltid 🙂
Lyssna på min livesändningar på Facebook Ekonomisk PT – fredagar 10.00

Similar Posts