Så skapar du den perfekta veckan - Kicki Westerberg

Så skapar du den perfekta veckan

När jag skriver det här är det sommar, en chans att andas och att ta igen sig efter en lång vår. Men det kan också vara ett tillfälle att se över hur du vill ha det när hösten är här och allt drar igång. Genom att fundera över den perfekta veckan, ibland kallad den ideala vecka, så har du en chans att dra upp ramarna för hur du vill att din tillvaro ska se ut. 

Så skapar du den perfekta veckan - Kicki Westerberg

För vad det handlar om är att sätta gränser för hur din vardag ska se ut. Själv gjorde jag en rejäl satsning förra hösten om det som kallas den ideala veckan. Det handlar om att skapa en mall för hur du vill ha dina veckor. Mallen ska fungera som en skugga och ram för att värna om din tid och det du vill ha gjort. Jag ville skapa en ram för hur jag lägger upp mitt jobb, mina fritidsintresse och mitt liv. Jag hade tidigare gjort flera försök med att få till den perfekta veckan men den mallen fungerade inte då den var för detaljerad. Så den här gången valde jag en annan väg. Så här tänker jag: 

Varför sträva efter den perfekta veckan?

Perfekt låter kanske konstigt och svårt. Det handlar istället om att skapa din egen veckonorm, det vill säga, att designa din perfekta vecka och sträva efter att uppfylla den. Eftersom både jobb, fritid är en del av hela livet så ökar helt enkelt förutsättningarna för att få en smidig, effektiv och njutbar vardag om du tar ett grepp och bestämmer dig för hur just du vill ha det.

Min perfekta vecka

Min vecka innehåller några viktiga punkter. Kom ihåg att detta är viktiga punkter för mig. När du funderar på vad din vecka ska innehålla så utgår du ifrån dig och din livssituation. Jag har jobbat enormt mycket under många år så en lägre arbetsbelastning är en grundförutsättning för mig. Likaså att få tid för mitt stora intresse, att träna och tävla med mina islandshästar. Sen så vill jag ha frihet att göra annat.

Vad har fungerat hos mig – kom ihåg att utvärdera!

Som vanligt så gäller det att utvärdera den här typen av rutiner. Nu när det är sommar så kommer jag att se över min ideala veckan och göra justeringar inför hösten. Så några tankar som jag har just nu är: 

 • Jag måste bestämma mig för hur många mötesdagar jag behöver ha. Möten är något som fullständigt kan stycka sönder en almanacka. Där finns det två tips till dig. Låt bara vissa dagar bli mötesdagar, om det fungerar i din verksamhet. Det är bättre att ha möten och kunder mer koncentrerat än att sprida ut dem lite här och var. Tips två är att använda ett bokningsverktyg. Jag använder Calendly som är gratis och synkar med min Google kalender. Eftersom jag till hösten kommer att jobba mer med enskilda kunder funderar jag nu på vilka dagar jag ska lägga mina bokningsbara tider. 
 • Jag måste få tid till mina hästar och deras träning. Här är jag lite kluven till om jag ska lägga det på morgonen eller på eftermiddagen. Mina morgontimmar är dessutom den tid på dagen då jag är som mest kreativ så här måste jag fundera lite till. Kanske väljer jag att starta med att rida varannan morgon. Det tål att tänkas på. 
 • Skrivande kräver ostyckad tid. Dessutom så jobbar jag med Batching när det gäller blogginlägg och skrivet material Att batcha för större frihet. Då behöver dessa tider planeras in i förväg. Till hösten har jag på min lista att lansera min podcast som även den kommer att produceras i ett visst antal avsnitt per gång. Kanske blir det en hel dag per vecka till hösten för kreativt arbete. 
 • Fredagar har sedan 2017 varit heliga för mig. Fredagen är stängd för externa bokningar. Den går åt till att göra klart och samla upp de trådar som jag inte hunnit med under veckan. Och att landa inför helgen. 

Som du ser så har jag mycket att tänka på inför hösten. Nu är det dags för dig att fundera över hur din ideala vecka ser ut. 

Så här kan du göra – ett tips till dig som har en Google kalender

 1. Skapa en till almanacka som tex heter den perfekta veckan.
 2. I denna nya kalendern, lägg in block med de komponenter du valde nyss. Du skapar dem på samma sätt som när du lägger in en mötesbokning. Gör dem återkommande, så de upprepas varje vecka utan slutdatum. OBS! ta bort alla aviseringar så att du inte får en massa påminnelser. Det gör du i inställningen för hela kalendern.
 3. Välj en ljusgrå färg som inte stör mot din vanliga kalendervy.
 4. Kanske finns det månads-händelser i ditt liv eller varannan-veckas grejor. Vill du ha någon eller några dagar varje månad, då du fokuserar på en särskilt typ av uppgift, jobbar med ett särskilt projekt eller arbetar hemifrån? Lägg in också detta i din perfekta veckomall.
 5. När du är färdig, ställ in så att du i din vanliga kalendervy också ser den grå kalendern, parallellt med din ordinarie kalender. Detta funkar bra både på dator, padda eller mobilen.
 6. I vardagen, snegla på din perfekta arbetsvecka när du planerar, föreslår tid för möten eller avgör om du vill tacka ja till något.

Själv så klickar jag bort de dubbla kalendrarna och visar den bara när jag ska planera eller behöver en påminnelse om hur jag vill att det ska vara.

den perfekta veckan

Den perfekta veckan betyder perfekt för dig!

Kom ihåg att det som är perfekt för mig är förmodligen inte perfekt för dig. Vare sig du har anställning eller är din egen så lönar det sig att dra upp gränser för hur du vill lägga upp din vardag. Dela gärna med dig av dina tankar när det gäller att värna om sin tid. Lycka till med din egen vecka!


Nyfiken på hur din syn på pengar påverkar din live och din vardag som företagare? Starta med att göra mitt test och utforska dina Penga Arketyper. Du hittar testet genom att klicka här

Du får då även tillgång till mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång.  “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål. 


Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda. Författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)

Similar Posts

One Comment

 1. Det blir en utmaning! Har så förtvivlat svårt att säga nej så även när jag har planerat “egen” tid för något jag behöver/vill göra så händer det något… och så går planeringen i stöpet. Ska iaf sätta mig och fundera på min önskade perfekta vecka. Du är så klok!

Comments are closed.