Lär dig att batcha för större frihet - Kicki Westerberg

Lär dig att batcha för större frihet

Batcha, och planera, nej det låter så uppstyrt. Jag vill inte ha en massa måsten, jag vill vara fri. Så frågan är om en rutin verkligen ge dig mer frihet. Enligt mitt sätt att se på det så är det effekten. I det här inlägget så förklara jag mer om hur det kan gå till. För frihet det vill väl både du och jag ha?!

Lär dig att batcha för större frihet - Kicki Westerberg

Uttrycket batcha eller batching kommer ursprungligen från datorvärlden och betyder att samla ihop likartade uppgifter för att göra dem vid samma tillfälle. Det är med det här arbetssättet som jag sparar mest tid i min vardag. Så fort jag slarvar och gör lite här och lite där så märker jag genast skillnad. Jag har tidigare skrivit om hur jag går ett steg längre och använder mig av sk mega-batching i vissa delar av mitt företag. När jag skriver det här blogginlägget (vecka vecka 17-2019) så vet jag att det här och fyra till kommer att publiceras någon gång under perioden (vecka 20-24). Det känns skönt att veta att när jag åker till Kreta vecka 21 så är mycket av mitt material till blogg och sociala medier färdigt. Här får du mitt recept som du kan göra om och använda till dina egna återkommande uppgifter.

Steg 1 – förbered dig för att batcha

Jag har avsatt ca 8 timmar under vecka 17 för att skriva mina 5 blogginlägg. Genom att avsätta ostyckad och sammanhållen tid för att jobba med något av dina återkommande uppgifter så har du möjlighet att fokusera. När du jobbar med att batcha så är det viktigt att se till att du får så mycket ostörd tid som möjligt. Så avsätt tid till det jobb du har framför dig. Det fungerar inte bra med någon timme här och där. Då tar saker för lång tid. Att multitaska förstör mängder av tid och gör din vardag stressad.

Under de veckor som gått sedan förra omgången har jag skrivit ner idéer på inlägg på en lista i ASANA (som är helt gratis) som är vårt projekthanteringssystem. Så när det är dags så har jag nästan bestämt mig för vilka fem ämnen det ska handla om. Hade jag inte skrivit ner dem så hade jag aldrig kommit ihåg dem. Ideér både kommer och går precis lika fort. 💡💡💡

Steg 2 – skriv ner processen

Under min blogg batch så jobbar jag med min virtuella assistent Ulrika. Hon hanterar vissa delar av processen men även om du är ensam i ditt företag så är det en fördel om du skriver ner det steg för steg. Det blir så mycket lättare när du vill hyra in hjälp plus att du hela tiden kan förbättra ditt jobb och ta bort onödiga steg. Så här ser vår arbetsgång ut:

-Skapa Folder in Google Drive
-Koppla Google Doc till uppgiften
-Bestäm keyword / fras gärna en long tail
-Utforska hashtags
-Skriv utkast i Google Docs
-Plocka text till email
-Utkast till social media för granskning av Kicki
-Skriv Blogg Post
-Skapa ev Freebie
-Bildbibliotek – något speciellt att notera??
-SEO optimering, kontroll i Yoast SEO
-Ordna ev freebie i ConvertKit
-Skapa grafik/bilder
-Korrekturläs texten i WordPress
-Slutför o schemalägg posten i WordPress

Steg 3 – dags att batcha

Jag jobbar under två halvdagar med rent skrivande. Det kan tyckas gå fort men det gör det av den anledningen att jag redan har tänkt och förberett mig mentalt på vad jag ska skriva. När jag är färdig med det skrivande jobbet så tar Ulrika över vissa tekniska bitar. Hon även korrekturläser, tar fram förslag på bilder enligt min grafiska profil och gör förslag på texter till olika medier. Hon bollar tillbaka till mig för kontroll och justeringar och avslutar sedan sitt jobb med att schemalägga på hemsidan, Facebook och Pinterest.

Instagram sköter jag själv genom att göra en mini-batching en gång per vecka där jag skriver texter och funderar över vilka bilder jag behöver knäppa, allt utifrån vad som är på gång. Så i början av nästa vecka så är batchen över. Jag har en stomme färdig och kan fokusera på annat i mitt företag eller i mitt liv.

Ulrika Andersson Awesome media

Steg 4 – utvärdera & förbättra

Som alla bra rutiner så kan de alltid bli bättre. Så som avslutning noterar både Ulrika och jag vad som kan göras bättre och smidigare till nästa gång det är dags att batcha.

Så vad är fördelen med att batcha

 • Frihet att göra annat när du ligger före.
 • Du arbetar mer effektivt när du inte hoppar mellan arbetsuppgifter
 • Du hinner blir sugen på att hugga tag i ditt projekt
 • Hittar flow när du kommer i arbetsuppgiften
 • En möjlighet att ta ledigt eller bara vila när energinivåerna är låga

Att skapa rutiner som tar dig framåt är en viktig del när du vill nå dina mål och hitta momentum. Vissa saker kan du inte batcha, de måste ha sina fasta tider men om du använder tekniken till att stuva undan återkommande saker så får du ju mer tid till dem.

Vill du läsa mer om det här så hittar du några inlägg här:
Mega batching för större effektivitet
3 steg mot den perfekta arbetsveckan
Bullet journal den ideala veckan

Se över vilka områden i ditt företag som passar för arbetssättet. Exempel på detta är skrivande arbete, inspelning av videos, podcasts eller andra återkommande projekt/uppgifter. Men det finns ju många fler områden som fungerar bra att batcha.

Lycka till med att skapa mer frihet i ditt liv!
Vad tänker du som läser att du kan använda batching till? Eller kommentera gärna vad du skulle göra om ditt liv blev mindre inrutat, vad hade du fått tid över till att göra?


Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda.

Kicki är författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)

Vill du höra mer från mig så kan du prenumerera på mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång. “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål.

Similar Posts

5 Comments

 1. Yay för batchning. Och frihet!

  Batchar blogginlägg, instagram, nyhetsbrev, foto-tagning och redigering, innehåll till webbkurser, uppdateringar i mina fb-grupper. Kanske nåt mer, men kommer inte på just nu. Alltså: jag gör det oftast. När jag missar skiter sig det mesta och jag lider av ständig tidsbrist!

  Håller med: skapar frihet! Och frihet är gôrviktigt för mig (https://www.malinlundskog.se/)

  HEJA DIG!
  Kram M

Comments are closed.