5 av nyföretagarens bästa tips- Kicki Westerberg - Ekonomisk pt

5 av nyföretagarens bästa tips

Du har hittat dina första kunder, du är äntligen igång och du är exalterad över ditt nya liv. När du nått så långt är det dina drivkrafter som kommer att avgöra om du håller ut och tillslut lyckas som företagare. Idag får du nyföretagarens bästa tips för den stora lyckan över att vara din egen kan snabbt gå över i en helt annan känsla – en känsla av den stora tröttheten. Du måste ju göra allt och helst på en gång. 

5 av nyföretagarens bästa tips- Kicki Westerberg - Ekonomisk pt

I detta inlägg får du 5 tips till dig som nyligen startat ditt företag

Nyföretagarens bästa tips nr 1

Bestäm dig för dina första produkter, dina prisnivåer och ditt utbud. Tänk så enkelt som du bara kan från början. Fastna inte i storslagna upplägg som inte kan ändras utan känn dig för och låt dina kunder vara med och skapa dina produkter. Lägg dig inte för lågt prissmässigt. Om du går för lågt in är det svårt att höja nivå sen. Använd hellre introduktionspriser under en tydligt begränsad period.

Nyföretagarens bästa tips nr 2

Ta kontroll över dina kostnader. Det betyder att måste veta exakt vilka kostnader du har, vilka du borde ha och hitta ett system för hur du följer upp dem. Prata med den som hjälper dig med ekonomin eller sätt dig regelbundet och se över dem om du gör det själv.

Nyföretagarens bästa tips nr 3

Underlätta för försäljning, skapa goda rutiner för att ta betalt av dina kunder oavsett vad du säljer. Särskilt viktigt är det att vara snabb om du säljer tjänster; betalningsviljan för en tjänst minskar kraftigt med antal dagar efter leverans. Här har tex Fortnox både smarta och prisvärda tjänster.

Nyföretagarens bästa tips nr 4

Se till att hitta ditt personliga nyckeltal som betyder något för dig och som du ha med dig för att se att du är på rätt väg. Exempel kan vara dagskassor per dag, försäljning per vecka eller timmar per månad. När jag jobbade med en journalist som ville få mer klarhet i sin ekonomi och sina ekonomiska mål gjorde vi om hennes försäljningsmål till antal artiklar. Att bryta ner hennes siffror i antal artiklar gjorde att hon kunde relatera till talen på ett helt nytt sätt. Att sälja in och skriva 2,5 artiklar per vecka blev det perfekta nyckeltalet för henne. Vad kan du omvandla dina försäljningssiffror till?

Nyföretagarens bästa tips nr 5

Även om jag ofta säger åt mina kunder att de ska förpacka sina tjänster istället för att ta betalt per timme så måste du ändå hålla koll på begreppet debiterbara timmar. Om du jobbar 40 timmar så säger din budget kanske att kunderna ska betala för 30 timmar/vecka för att du ska få den lön du tänkt dig. Det är en omöjlighet att tro att du ska kunna jobba och fakturera 40 timmar per vecka. Allt över 80 % är riktigt bra. Om du har anställda är det viktigt för dig att vara säker på att du kan ta betalt för tillräckligt många timmar per vecka/månad.
Att ha ett system där du håller koll på hur många timmar du kan ta betalt för är ett måste. Jag vet inte om du har tänkt på vad det kan kosta om dina anställda ”slarvar bort” en timme per dag. Idag finns det många bra appar som håller reda på dina och dina anställdas timmar. Ofta kan du skicka informationen vidare direkt in i fakturerings- och löneprogram. Kolla med din redovisningsbyrå.

Så ett avslutande ord till dig på vägen.

Att hela tiden bara jobba med dina kunder kommer inte att ge dig utveckling i ditt företag. Du måste sätta dina priser så att din verksamhet inte bygger på att du ska skapa betald tid 40 timmar per vecka! Då kommer ditt företag att stagnera i sin utveckling och du blir mer av en anställd istället för en fri företagare. Om du bara har en dag per vecka eller någon timme varje dag, se då till att jobba fokuserat med dina strategier och mål under den tiden.

Kom ihåg att tilldelad tid är tillräcklig tid.


Följ mig gärna på Bloglovin så missar du inga avsnitt
Följ mig på Instagram @ekonomiskpt – titta in och säg hej, jag svarar alltid 🙂
Lyssna på min livesändningar på Facebook Ekonomisk PT – fredagar 10.00

Similar Posts