5 misstag som gör att du inte når dina mål - Kicki Westerberg

5 misstag som gör att du inte når dina mål

Vad är det du gör eller inte gör som gör att du inte når dina mål? Låter krångligt det här men jag lovar dig att du ska få exempel på 5 vanliga misstag och 5 lösningar som gör att du kommer en bit närmare det DU drömmer om. Så häng med här!

5 misstag som gör att du inte når dina mål - Kicki Westerberg

Jag hörde ett citat som jag delade med mig av på Instagram för någon vecka sedan. (Följ mig gärna där så kan vi snacka nästan varje dag) Instagram @kicki_westerberg

Citatet fick mig att tänka på det jag vill dela med mig av i det här inlägget och låter så här. 

A goal without a plan is just a wish

Det leder mig in på
5 misstag som gör att du inte når dina mål. 

Vi börjar med ett vanligt.

Misstag nr 1  – du har inte en aning om HUR du ska ta dig dit

Två kollegor som jobbade som på ett företag hade satt upp ett mål att sälja en viss tjänst för 150 000 kr under en period om 4 veckor. När  perioden var slut hade den ena sålt för 300 000 kr och den andra bara 120 000 kr. Det visade sig att hen som överträffade målet med 100% hade ett speciellt men enkelt sätt att jobba.

Dag 1 så gjorde hen en plan för hur målet skulle nås genom att gå  baklänges. Hur många kundmöten/säljsamtal behövde göras för att sälja för 150 tkr? Snittkunden handlade för 15 000 kr och ett normalt säljresultat efter möten var 50% vilket betydde att 20 kundmöten behövde göras. Innan 1 möte kunde bokas så måste ca 8 kunder bearbetas vilket betyder att 160 samtal måste ringas.  Säljaren avsatte tid och ringde 10 gamla och nya kunder varje morgon. Möten kunde bokas och genomföras och affärer avslutades. Genom att skapa en rutin och utgå från målet hade hen redan efter 2 veckor passerat målet.

Kollegan däremot hade inte en aning om hur många hen behövde ringa, ingen speciell tid när det skulle göras. Hen ringde när det passade eller när hen hade tid över. 

Så mitt tips till dig är börja i slutet och bryt ner din väg i mindre steg. Skapa rutiner och dela upp jobbet i delar som fungerar. Sen kör du igång och håller dig till din plan. Vad i ditt företag skulle fungera bättre om du hade en daglig rutin som såg till att det blir gjort?

Misstag nr 2 – du stannar inte upp och lyssnar

Du sätter ett mål och kör på, du tittar inte upp och ser efter åt vilket håll du är på väg.  Risken är att när du gör det så inser du att du hamnat i Karlstad när du var på väg till Göteborg. Eller att när du kommer till Göteborg så har butiken stängt dit du skulle leverera. Efterfrågan har upphört. 

Här är mitt tips till dig att lära dig att både ge och ta feedback. Fråga dig själv & andra (kunder, dina nära/kära, medarbetare, vänner etc) hur de tycker att X fungerar. Lyssna på svaret, på den feedback du får. Att se feedback som en 🎁 present🎁, en möjlighet att utveckla, förbättra eller fortsätta. Att sedan vara flexibel, och förstå att vi har ett val. Gör om och gör rätt säger en del. Men framför allt tro inte att du kan göra samma sak och få ett annat resultat.

Denna klokhet är en ett av NLP´s grundpelare. Här hittar du flera Lär dig jobba fokuserat mot dina mål Något som jag lärt mig mycket av, och fortfarande gör. Feedback kan blandas ihop med kritik vilket är något helt annat. 

Så när fick du en present senast?

Misstag nr 3 – du kommer inte ihåg dina mål

Om du inte kommer ihåg dina mål är risken stor att du inte når dem. Det här kanske låter underligt men det är mycket vanligare än du tror. Ofta händer det när andra får styra dina mål eller om du formulerar dina mål för att det ska låta bra eller som du tror att andra vill att det ska låta. Eller för att det är nyårsafton. Ärligt, hur många gånger har du satt nyårslöften som det inte blivit något av. Du kommer inte ens ihåg dem. 

Kanske är det lika bra. Mitt tips här är att läsa dina mål ofta, jag gör det varje dag. I min telefon har jag appen Trello, där har jag mina mål nedskrivna. Det tar mig 30 sekunder och gör att jag håller dem vid liv. Under de senaste sex veckorna har jag testat en kalender där jag måste skriva om mina 5 viktigaste mål varje söndag. Lite tjatigt tyckte jag från början men efter ett tag så förstod jag vitsen. Vissa mål formuleras om,  andra bleknar och då kanske det är dags att fundera över om det verkligen är något att jobba med just nu. I kombination med nummer 2 är det här en perfekt strategi. Om du inte känner starkt för det du vill så kommer det inte att fungera på sikt. 

Misstag nr 4 –  målet funkar inte här och nu

Som entreprenör eller blivande sådan har du förmodligen många järn i elden. Och många goda idéer, gärna samtidigt. Men att ha för många krävande mål samtidigt går inte. Risken är stor att det blir lite av allt och ingenting blir klart. Eller så har du en familjesituation som gör att det mål du satt inte fungerar i praktiken. 

Då är mitt tips att göra en ekologicheck ♻️⁣ här betyder det inte att rädda naturen⁣ utan är ett begrepp inom NLP. Det är namnet på den sista och kanske viktigaste checkpunkten när du jobbar med att sätta ett mål och ett önskat resultat. Du frågar dig vilka konsekvenserna kommer att bli för dig och för din omgivning på grund av det mål du sätter. ⁣

Ekologi är läran om hela det stora system som vi alla lever i. Det är viktigt att ta hänsyn till hur ditt mål kommer att påverka både resan dit och omgivningen. ⁣ 

Så fråga dig om det är värt priset att sträva mot målet, är det värt priset för dig och för din omgivning? Finns det konsekvenser för andra människor? Hur kommer balansen mellan fritid, jobb och hälsa att påverkas? ⁣⠀

Om det gäller ett stort och viktigt mål och du känner den minsta tvekan när du kommer till den här punkten så är det möjligt att du behöver fundera över ditt val. Ett klart och tydligt JA på frågan om det är värt mödan idag och även i framtiden är alltså den sista pusselbiten innan du kör på framåt!⁣

Misstag nr 5  – du vet inte hur du sätter ett hållbart mål

Det behövs lite eftertanke och kunskap för att formulera ett bra mål. Har du hör någon säga (eller du själv) jag har som mål att må bättre, tjäna mer pengar, stressa mindre eller få mer balans i vardagen. Tjusigt ja, men inte så välformulerat. 

Mitt sista tips idag är att du kommer längre om du lär dig hur man sätter mål. I min bok Bygg ditt drömföretag så ger jag dig 12 nycklar till ett välformulerat mål men i  det här inlägget här så kan du läsa mer om några av dem. därför gillar jag inte SMARTA MÅL

Så är du redo att undvika misstagen som gör att du inte når dina mål? 

Några ord på vägen. Många jag möter tycker inte om att sätta mål. Det låter så stelt och tekniskt. Jag är en fri människa och vill inte vara uppstyrd är andra saker jag hör. Men för mig handlar det om att hålla visionen om vad jag vill med mitt liv och företagande levande, varje dag. Att känna hur det pirrar i kroppen av både lycka och nervositet när jag tänker på det jag har framför mig. Se målet som ett verktyg på vägen.

Lycka till ! 


Nyfiken på hur din syn på pengar påverkar ditt liv och din vardag som företagare? Starta med att göra mitt test och utforska dina Penga Arketyper. Du hittar testet här

Du får då även tillgång till mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång.  “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål.

Similar Posts