IKIGAI - mina tankar om livet & företaget - Kicki Westerberg

IKIGAI – mina tankar om livet & företaget

IKIGAI är en japansk filosofi som handlar om att hitta meningen med livet och öka känslan av välmående i vardagen. Till synes enkla råd som sägs ge en total harmoni och förklaring till att så många människor i Japan blir över 100 år. En inspirationskälla för mig är boken IKIGAI av Héctor García & Francesc Miralles. Den gavs ut för några år sedan och är slutsåld i tryckt form på svenska men jag har lyssnat på den som ljudbok.

IKIGAI - mina tankar om livet & företaget - Kicki Westerberg

När de sammanfattar varför människor bli så gamla och verkar så nöjda med livet så finns det enligt dem 10 saker som de har gemensamt. I det här inlägget så tänker jag djupdyka i några av dem speciellt med tanke på dig som är företagare.

IKIGAI 10 regler för att nå dit

-Fortsätt vara aktiv, gå inte i pension, gör det du älskar!

-Sänk tempot

-Fyll inte magen mer än till 80%

-Omge dig med goda vänner

-Kom i form till din nästa födelsedag

-Le

-Återfå kontakten med naturen

-Säg tack

-Lev i nuet

-Följ din IKIGAI

Företagarens IKIGAI  – 3 viktiga punkter

Figuren på bilden nedanför handlar om det område av filosofin som jag älskar att utforska för egen del. Tanken är att du ska tillbringa så mycket tid som möjligt i FLOW. Dvs där du älskar att vara. I modellen hittar du fyra olika områden
din passion/din mission/ditt kall/ditt yrke.
När du har balans mellan dessa fyra så uppstår IKIGAI. Om du vill hitta din så kan du utgå ifrån fyra frågeställningar:

  • Vad älskar du?
  • Vad är du bra på?
  • Vad behöver världen från dig?
  • Vad kan du få betalt för?

Besvara de fyra frågorna och försök att identifiera punkten där de möts. Om dessa fyra aspekter – passion, talang, mission och profession – inte lever i harmoni med varandra, så uppstår det lätt en känsla av otillfredställelse. Om exempelvis mission saknas i ekvationen så kan du uppleva att det du gör förvisso är roligt, men att du egentligen inte ”behövs” i samhället. Eller om passion saknas i ekvationen så kan du känna dig både ansvarsfull, kompetent och behövd, men ändå ha en känsla av tomhet. Det är enligt “IKIGAIANERNA” viktigt att sträva efter att i möjligaste mån skapa balans mellan dessa fyra delar. Som vanligt ingen “quickfix” utan mer ett sätt att se på dig och världen omkring. 

IKIGAI meningen med livet i min Bullet Journal

Att vara aktiv enligt IKIGAI

På japanska finns inte ordet pension, du ska istället fortsätta arbeta i hög ålder men bara med det du verkligen älskar. En vän till mig som utbildade sig till coach när hon närmade sig 60 års ålder hade en bestämd åsikt att hon ville jobba med något som hon kunde fortsätta med länge. I den omfattningen hon själv ville.

Vi blir allt äldre idag och piggare. Att krydda livet med att göra det vi njuter av och älskar tror jag är en källa till meningsfullhet.

Men, varför vänta så länge? 😉 Vad har du i ditt liv & företag som du brinner för på djupet. Vad vill du utveckla och när ska du göra det?
När startar din resa mot IKIGAI?

Omge dig med goda vänner

Att vara i förändring och utveckling kan vara en tuff resa. Att göra det ensam blir kanske onödigt tufft. Mitt viktigaste tips är att se till att omge dig med likasinnade är en förutsättning för din framgång. Om du hela tiden måste försvara dina tankar och din valda riktning i livet så kommer det att ta för mycket energi från själva processen. Dessutom får det dig att tvivla på om du verkligen har gjort rätt val. Så se dig omkring och välj ut de som ger dig energi och tror på dig, Det kommer att underlätta enormt. Du kan läsa mer här i mitt inlägg, Ett genomsnitt av dina fem bästa personer

Har du någon favorit bland de 10 reglerna – kommentera gärna!

Nyfiken på hur din syn på pengar påverkar din live och din vardag som företagare? Starta med att göra mitt test och utforska dina Penga Arketyper. Du hittar testet här

Du får då även tillgång till mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång.  “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål. 


Vem är Kicki?

Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda. Författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)

Similar Posts