varför varför är bra ibland - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Varför varför är ett bra ord ibland

“Voffor gör di på detta viset?” Klassisk fråga ur klassiskt saga. Kommer dock inte ihåg om Rumpnissarna fick något svar på sin eviga fråga om varför. I det här inlägget handlar det om att veta när det är dags att använda ordet varför.

varför varför är bra ibland - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

När jag utbildade mig till coach 2014 hos Coachutbildning Sverige var en av de grundläggande coachfärdigheterna att kunna ställa rätt typ av frågor.

Öppna frågor är kraftfulla frågor

En öppen fråga är en fråga som du inte kan svara ja eller nej på. En kraftfull fråga är enkel, öppen, kort och börjar med frågeorden vad, var, när eller hur, och den är inte ledande. Den typen av frågor ger alltid en bättre kommunikation med din kund eller din medmänniska.

Jämför frågan

Tycker du att detta är viktigt? (stängd) med Vad är viktigt för dig? (öppen)

Men varför då?

Som du ser finns inte varför med i exemplen på kraftfulla frågor. Varför är lite mer speciell till sin art. Om du tänker dig tillbaka till barndomen när du kom hem och hade gjort något inte helt ok. Mamma stirrade argt på dig och frågade varför du gjorde så där? Varför får oss att gå i försvar när det används i fel sammanhang. Men varför kan även vara ett bra verktyg när det gäller att hitta den verkliga orsaken. Här får du tre exempel på när och hur du kan använda varför. Och en enkel metod för att verkligen gräva på djupet.

-När du sätter mål

Använd frågan – varför vill du nå ditt mål?
Här passar varför-frågan perfekt. Du måste vara motiverad att nå ditt mål och ditt önskade resultat. Fråga dig gärna vad det kommer att ge dig när du har uppnått ditt mål. Ju starkare motiv för att nå målet, desto lättare blir vägen dit. Du kan även fråga dig vad det skulle innebära om du inte når ditt mål. På kortare sikt eller längre fram. Vi motiveras alla av olika saker, hot om sämre tider, en förhoppning om bättre tider eller en lockande vision. Här får du alltså fram det verkliga orsaken till att du vill uppnå ett visst mål. Eller så kommer du fram till att det inte var så viktigt, trots allt.

-När du tar beslut

Använd frågan – Varför vill jag det här/XXX?
Egentligen en variant på samma tema. Det handlar om att ta reda på grundorsaken. Vad handlar det om egentligen?

-När du skapar en ny vana

I förra veckans tema inlägg om att skapa vanor som stöd till dina mål gav jag dig tre tips på hur du kan tänka. Men även här kan frågan om varför vara på sin plats. Behovet och anledningen till att du vill skapa en ny vana måste vara motiverande, det måste vara viktigt för dig. Om du frågar dig själv varför så hittar du ofta svaret.

Ett sista PS – upprepa gärna varför – frågan

Här får du ett exempel ur min bok “Bygg ditt drömföretag” på hur du genom att upprepa varför frågan till slut hittar grundorsaken till någonting. Du kan använda tekniken på vilken fråga som helst.

Jag vill driva eget företag. Vad är det verkliga skälet till att jag vill göra det?
Svar 1: För att jag får bestämma över min egen tid.

Varför vill jag bestämma över min egen tid?
Svar 2: För att jag vill ha ett mer fritt och flexibelt liv.

Varför vill jag ha ett mer fritt och flexibelt liv?
Svar 3: Så att jag kan jobba hemifrån.

Varför vill jag jobba hemifrån ?
Svar 4: Jag vill ha möjlighet att tillbringa mer tid med mina barn.

Varför vill jag tillbringa mer tid med mina barn?
Svar 5: För att det viktigaste för mig är att finnas till för min familj.

Du har nu hittat det grundläggande svaret. När du väl kommer hit så kan du fråga dig på vilka andra sätt du kan finnas till hands för din familj eller det som du kommer fram till. Kanske är att driva ett företag bara ett sätt att uppfylla din önskan. Det kan ju även finnas flera olika typer av företagande eller anställningar som alla ger dig det du vill ha.

Jag pratar mer om hur du kan använda kraftfulla frågor på fredag i veckans FB live på min sida Ekonomisk PT Läser du det här i efterhand så ligger alla inspelningar kvar.

Similar Posts

4 Comments

  1. Så roligt att du skriver om mål – och jag skriver om vikten av att ibland vara mållös 😉 Jag har gått en massa ledarskaps och coachutbildningar och ofta kom varför-frågan upp… Själv tycker jag att varför är en bra fråga och jag tycker att du benar upp det på ett bra sätt.
    Jag menar om jag frågar dig varför du är ekonomisk pt – är det ju för att jag är nyfiken på svaret, inte för att jag ifrågasätter ditt val 😉

  2. Ja en massa varför brukar vara väldigt bra! Använder det när jag kör uppstartsmöten med kunder som vi ska bygga ny sajt för. En blir lite ställd först och tycker att det blir tjatigt men ganska snart förstår alla vitsen och resultatet av workshopen blir strålande!

  3. Kul att du har samma erfarenhet som jag Anna. När varför används på rätt ställe är det supereffektivt ✌️

  4. Tack för den kommentaren Charlotte, och tack för frågan. Men först, ibland är det skönt att vara mållös, det håller jag verkligen med om. Och mitt varför, efter att ha jobbat med fokus på företagares historia (som revisor) fick jag helt enkelt nog. Det var framtiden både min och företagarens som intresserade mig. Lika så de mjuka värden som mindset, begränsande övertygelser i kombination med de hårda om att ekonomiskt bygga sitt drömföretag. Så mitt varför att dels att få utlopp för mina kreativa sidor (som den här bloggen) och att se mina kunder och elever utvecklas. Det ger mig en kick !! Ha det fint 🙂

Comments are closed.