4 saker att tänka på när du vill anlita en coach - Kicki Westerberg

4 saker att tänka på när du vill anlita en coach

Att anlita en coach blir allt vanligare på många olika områden. Det är en fantastisk hjälp när du vill utvecklas. Så om du funderar på en coach så finns det några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig.

4 saker att tänka på när du vill anlita en coach - Kicki Westerberg

När jag utbildade mig till coach så ingick det utbildningen att själv träffa en så kallad mentorcoach. En erfaren coach som kunde vägleda mig under utbildningen och ge mig en möjlighet att bolla frågor som uppstod. Efter detta tillfälle har jag under långa perioder själv anlitat en coach. För min egen utvecklings skull och för att jag tycker att jag själv blir en bättre coach när jag får inspiration utifrån. Om du vill prestera, utvecklas eller göra förändringar i ditt liv så kan jag varmt rekommendera att göra det tillsammans med en coach. Individuell coaching sker i ett nära samarbete och det är viktigt att du känner dig bekväm och trygg.

Så därför ger jag dig fyra tips till dig som vill anlita en coach

Tips nr 1. Fundera över vilka delar av ditt liv du vill utveckla med hjälp av en coach. Business, relationer, prestationer eller personlig utveckling på ett visst område.

Tips nr 2. Kontakta flera coacher innan du beslutar dig för att se så att personkemin stämmer och att coachen är kunnig inom det området där dina behov finns. Många coacher erbjuder ett kort första möte där du får möjlighet att träffas och få mer insikt i processen och hur just din coach jobbar.

Tips nr 3. Se till att din coach upprättar ett sk coachkontrakt (en överenskommelse) där tystnadsplikt och ansvarsfördelning framgår.

Tips nr 4. Ta in en rådgivare eller anlita en coach? Många blandar samman begreppen. En renodlad coach ger inga råd, hen håller sig neutral och jobbar med tekniker för att du själv ska hitta svaren på dina frågor. Om du tänker på fotbollslagets coach som står bredvid planen och skriker så har hen en styrande roll och bestämmer till stor del hur spelet ska spelas. En business coach jobbar ofta parallellt. Först med ett coachande förhållningssätt som har till uppgift att ta reda på vad du egentligen vill och sedan med en rådgivande del som utvecklar dig och ditt företag.

Här finns inga rätt och fel men mitt tips till dig är att prata klarspråk här.
Exakt vad förväntar du dig av ert samarbete. Tips och råd eller bara frågor som får dig att reflektera.

Så här jobbar jag som coach idag

Mitt arbetssätt varierar beroende på vad du som kund vill jobba med men det bygger alltid på mitt koncept “The Power of M” dvs att hjälpa dig att hitta Momentum. Jag använder tekniker och processer från NLP, mental träning och mina egna erfarenheter.

Om det gäller din personliga utveckling och val i livet så föredrar jag att låta riktigt bra frågor locka fram det som är riktigt viktigt för dig. Som coach för dig som vill prestera inom en idrott, tex en ryttare fokuserar jag på de mental sidorna. Din förmåga att bygga ett team där jag ingår och att lära dig att skapa rutiner för att underlätta och för att jobba fokuserat.

När det gäller företagande så blir det ofta en kombination eftersom min mångåriga bakgrund som revisor, konsult och online företagare. Det gör att jag har mycket att dela med mig av. Men hela tiden så utgår jag ifrån vad du som kund vill. Kom ihåg att en coach har precis som du, två öron och en mun. Allt för att lyssna mer än vad du pratar.

Så en coachs bästa egenskap är att lyssna aktivt, ställa rätt frågor och leda dig varsamt i förändring. Om du vill veta mer om hur du kan jobba med mig så kan du läsa mer här eller mejla till mig så snackar vi vidare. Kontakta mig eller Så kan du jobba med mig.

Gästbloggade

När jag bytte inriktning i mitt liv och utbildade mig till coach så fick jag gästblogga hos Coachutbildning Sverige. Inför det här inlägget så letade jag rätt på texten där jag jämför coaching med dans. Här kan du läsa om du är nyfiken. Några år har gått sedan dess och jag dansar numera på heltid. Ekonomin är lagd på hyllan och jag fokuserar på personerna bakom prestationerna. Men det var riktigt kul att läsa det igen.
PS jag har slutat att coacha maken.

Vill du höra mer från mig så kan du prenumerera på mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång.
“The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål.

Similar Posts