Jag gillar inte SMARTA MÅL! - Kicki Westerberg - Ekonomisk Pt

SMARTA MÅL – något som jag inte gillar

I dagens inlägg ger jag dig mitt svar på varför jag tycker att det finns bättre alternativ för att sätta mål än just smarta mål. Häng med så förklarar jag hur jag ser på saken.

Jag gillar inte smarta mål Kicki Westerberg

Men det har inte alltid varit så. Med smarta mål alltså. Den som introducerade mig på riktigt till målprocessen var Olof Röhlander och hans bok – Det blir alltid som man tänkt sig. (Från 2010) När jag läste hans klassiker (så får man väl kalla den boken) tog jag för första gången tag i formulerade målsättningar för mig både privat och i mitt företag. Men mest inverkan hade de nog på mig privat. Det viktiga för mig var att jag startade processen. Innan dess hade det mesta bara rusat på även för mig. Fullt upp och lite tanke, du vet.

SMARTA mål – det där kan jag redan…

Så lät det i mitt huvud när jag under min första NLP utbildning hos A2U introducerades med frasen. Har du hört talas om SMARTA mål? Nu ska du få höra varför vi inte föredrar dem. Lektionen som följde ändrade på min syn om målsättningsarbete. Den fick mig att inse att det finns flera anledningar till att inte bara jobba med de fem beståndsdelarna i SMART a mål. Du som inte har hört dessa får dem på rad här. Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt.

Vad jag inte gillar med smarta mål

Det jag vänder mig emot är begreppet realistiskt, men det är min personliga uppfattning. Jag vill att ett mål ska vara utmanade och något att kämpa för. Sen tycker jag att det behövs fler beståndsdelar om du ska lyckas.

Så nu går vi vidare, och ger dig en ytterligare dimension.

I dagens inlägg får du fem viktiga nycklar när det gäller att formulera ett riktigt bra mål. Affärsmässigt eller privat, det funkar på alla typer av mål.

Jag lovar att avslöja några till på min FB livesändning (det finns nämligen 12 viktiga nycklar) De kan alla var för sig vara avgörande för om du lyckas eller ej.

Positivt formulerat

Kom ihåg att ett bra mål alltid är positivt. Ofta vet du vad du inte vill ha, vad du inte vill göra. Men att sätta ett negativt mål är som att göra en inköpslista med saker som du inte vill köpa. Så alltid positivt.

Tydligt

Det samma som specifikt när det gäller smarta mål. Formulera dig väl. Vad exakt är det du vill? För vissa mål är det lättare. ”Jag vill anställa en medarbetare på heltid” är tydligt men om du till exempel har målet att ”skapa ett företag i balans” så blir det kanske otydligare. Då är det viktigt att kunna bevisa att du nått målen. Lista isåfall bevisen för vad balans i exemplet betyder för dig. Ofta blir det något mätbart. Det kan vara lättare att göra kortsiktiga mål mer specifika och tydliga.

Tändande

Målet måste handla om något som du brinner för, något som är ditt eget val. Att sätta mål som är någon annans önskan blir sällan bra. Här finns det olika skolor, en del vill sätta realistiska mål (som R i smart) och andra tycker att det ska vara något som får dig att kämpa. Själv vill jag ha ett mål som motiverar mig, som känns utmanande och som ger mig något att ser fram emot. Vad gillar du bäst tändande (triggande) utmanande eller realistiskt, lämna gärna en kommentar.

Tidssatt

Du måste sätta en tidpunkt. När vill du nå målet? Hur lång tid kan det tänkas ta? Detta är så viktigt. Ett gott råd till tidsoptimisten: se till att slutresultatet och tidsaspekten hänger ihop, kom ihåg att förändring tar tid. Det här är speciellt viktigt när det gäller 90-dagarsmål.

Nutid

Betyder att du ska skriva ditt mål som om det har hänt.
Med dessa grundläggande förutsättningar har jag nu formulerat ett mål.

Som exempel, jag Kicki omsätter 800 000 kr på min verksamhet hösten 2018. Det är ett tydligt, tändande och tidssatt mål. Som är positivt.

Nyfiken på mer?

Kolla in mina tjänster här
Så kan du jobba med mig

Similar Posts