3 sätt att driva ett hållbart företag - Kicki Westerberg - Ekonomisk Pt

3 sätt att driva ett hållbart företag

Inspirerad av en kommentar på min livesändning förra veckan skriver jag om att driva ett hållbart företag. Frågan jag ställer mig är, vad är ett hållbart företag och vilka aspekter finns det.

3 sätt att driva ett hållbart företag - Kicki Westerberg - Ekonomisk Pt

Helena Wildros heter kvinnan som väckte mina tankar. Hon driver Helenas Hållbara och har varit en av mina elever i sommarskolan. När jag tänker vidare så tycker jag att det finns tre delar som jag vill utveckla här. Kanske finns det flera, kommentera gärna när du läser det här.

Ekonomiskt hållbart företag

Lyssna på Helenas kommentar: I begreppet hållbarhet ingår ju även ekonomi, så det handlar ju faktiskt även om att vara ekonomiskt hållbar, d v s tjäna tillräckligt för att företaget ens ska överleva!

Kunde inte ha sagt det bättre själv. Att skapa ett lönsamt företag är en hållbarhetsfaktor. Du ska driva ditt företag länge och då är det viktigt att skapa en miljö som göra det fungerar, på alla plan.

Ett bra tips är att inte bygga ditt företagande på att hela tiden bara jobba utåt med dina kunder. Långsiktigt så kommer inte att ge dig utveckling i ditt företag. Du måste sätta dina priser så att din verksamhet inte bygger på att du ska skapa betald tid 40 timmar per vecka!

Annars kommer ditt företag att stagnera i sin utveckling och du blir mer av en anställd istället för en fri företagare. Om du bara har en dag per vecka eller någon timme varje dag, se då till att jobba fokuserat med dina strategier och mål under den tiden.

Själsligt hållbart företag

Det handlar om att du hittar energi i det du gör. Att du brinner för dina idéer och att du har ett mål för framtiden. Det hänger i viss mån ihop med ekonomin för hur mycket du älskar att hjälpa andra så kommer du att dräneras på kraft om du inte får betalt för det du gör.

Att ta en paus, stänga av och ladda om ingår i det själsligt hållbara företaget. Om du inte är på topp så orkar du inte ge i den omfattning du vill.

Även din egen utveckling behöver frodas, att läsa, reflektera, finna ro och känna kärlek är källor till utveckling. Du ska hålla länge.

Fysiskt hållbart företag

Du vet hur det är. När du fastnar vid datorn eller det du älskar att jobba med. Du kommer liksom inte loss. Timmarna går och du glömmer kanske både mat, sömn och rörelse. Det håller inte heller i längden. Våra grundläggande behov av sömn, näring och rörelse kan vi springa ifrån ett tag, men inte hur länge som helst.
Jag vet att du vet hur det här hänger ihop.

Men är det kanske är det dags att lyssna inåt. Lyssna på din kropp, din själ och din plånbok.

Så gör en ekologicheck innan du kör.

Det här är det sista steget i mina 12 nycklar till att sätta ett bra mål.
Som verkligen är hållbart. Läs mer i inlägget här. Ett alternativ till SMART mål

Den sista och viktigaste checkpunkten innan du är färdig med ditt mål är att fråga dig vilka konsekvenserna kommer att bli för dig och för din omgivning på grund av det mål du sätter.

Ekologi är läran om hela det stora system som vi alla lever i. Det är viktigt att ta hänsyn till hur dina mål och ditt sätt att leva – kommer att påverka dig, resan dit och din omgivning.

Fråga dig om det är värt priset att sträva mot målet, är det värt priset för dig och för din omgivning? Finns det konsekvenser för andra människor? Hur kommer balansen mellan fritid, jobb och hälsa att påverkas?

Om det gäller ett stort och viktigt mål som hur du vill driva ett hållbart företag och du känner den minsta tvekan när du kommer till den här punkten så är det möjligt att du behöver fundera över ditt val.

Så min fråga till dig är – driver du ett hållbart företag på alla plan?

Följ mig på Instagram @kicki_westerberg – titta in och säg hej, jag svarar alltid 🙂
Lyssna på min livesändningar på Facebook Ekonomisk PT – fredagar 10.00

Similar Posts

3 Comments

  1. Tack igen helena, blir alltid lika förvånad när det bara behövs ett ord för att saker ska klicka.

Comments are closed.