5 steg på vägen mot ett kreativt liv - Kicki Westerberg

Ett kreativt liv – 5 steg på vägen

Att få leva ett kreativt liv har under många år varit ett mål för mig. Jag möter många kvinnor (av någon anledning fler kvinnor än män) som drömmer om att få in mer av det kreativa i sina liv. Det kan gälla i sitt företagande eller på sin fritid.

5 steg på vägen mot ett kreativt liv - Kicki Westerberg

Vad är då ett kreativt liv?

För mig betyder kreativitet att jag får jobba med mina sinnen. Att skriva, texter som denna, inlägg på Instagram eller nyhetsbrev. Långt där inne finns även drömmen om den stora berättelsen. Den som gömmer sig i mitt inre, så länge. Att fotografera är en annan kreativ syssla som gör mig lycklig. Som tur är får jag använda dessa fullt ut i min vardag, numera. Det handlar om att göra något på ren känsla och med mina händer. Efter 20 år av analytiskt arbete i under ganska strikta former så ville mitt skapande uttryck fram. Frihet, kreativitet och balans blev mina ledord under åren när jag förändrade mitt liv och företagande. Men kreativitet kan ta sig många uttryck, det viktiga är att den tilltalar dig och dina behov. Så oavsett vilken typ av kreativitet du vill odla så bjuder jag på mina bästa tips för att få in mer kreativitet i vardagen.

-Skriv på morgonen

En morgonritual med skrivande är en viktig del av min vardag. Jag har under åren testat flera varianter men det jag gillar allra bäst är att sätta timern på 10 minuter eller bestämma sig för ett visst antal sidor i min skrivbok och sen skriva fritt ur hjärtat. Det viktigaste är att skriva utan att tänka efter, en kort stund varje morgon gör underverk. Fördelen med att skriva på morgonen är att det frigör dina tankar och gör dig redo för dagen. Att skriva på kvällen om det som har hänt under dagen ger en annat typ av reflektion (som också är viktigt) men här handlar det om att skapa förutsättningar för en kreativ dag och öppna upp nya dörrar.

-Hitta din kreativa tid på dagen

Har du hört talas om trenden att framgångsrika personer stiger upp klockan 5 för att meditera, motioner och förbereda sig för dagen? Det passar absolut för vissa. Men för att bli mer kreativ så måste du hitta din tid på dagen. Den tid då du fungerar som allra bäst. Vissa av oss jobbar bättre på morgon, andra kommer igång framåt nattkröken. Så mitt tips till dig är att hitta den tid då din kreativitet vaknar och använda den väl. Ägna 30-60 minuter av din dag till kreativt arbete i någon form men gör det den tid när du fungerar som bäst.

Bryt dina vanor & lyssna inåt

Gör saker på ett nytt sätt, ta en annan väg till jobbet. Säg JA när du brukar säga nej och säg NEJ när du normalt säger ja. Innan du svarar, känn efter i din mage och gå sedan på känslan. Att kommunicera med alla sinnen är en viktig del av ett kreativt liv. Visste du att språket är en liten del av det sätt som vi kommunicerar på, inte mer än 37%. Och som min lärare Anna sa till mig. Du kan inte inte kommunicera. Vi läcker när vi tänker. Så det gäller att öva dig i att lyssna på vad du känner och tänker. Och låt det komma till uttryck i de ord som kommer ur din mun.

Lämna komfortzonen – lär dig nya saker

Alla är vi barn i början, det tar tid att lära sig nya saker. Men det går, om du övar lite varje dag så kommer du att göra framsteg. Vill du lära dig att skriva så måste du skriva mer. För varje gång du övar så blir du bättre, det gäller oavsett vilken kreativ syssla du vill utveckla. Kom ihåg att det är att det är aldrig försent att testa något nytt.
Ett kreativt liv har ingen åldersgräns.

Sök inspiration men jämför dig inte

Att inspireras av andra är en viktig del av ett kreativt liv. Men var noga med att du inte fastnar i jämförelsefällan. När den slår igen så begränsar den dig och din kreativitet, det är lätt att tycka att alla andra är mycket bättre och varför skulle någon vara intresserade av det du gör….

Så mitt tips till dig är att välja ut fem inspirationskällor Att få stöd av andra som du vill omge dig med i form av vänner, affärskontakter eller kanske bara som en förebild i form av en bok, podcast eller annan media. Det behöver alltså inte vara fem personer.
Att läsa någons bok, blogg eller lyssna på en podcast med någon som är en förebild för dig ger dig en femtedel av det du behöver. Det är så lätt att du till slut lyssnar på alla istället för att gå på din egen känsla. Av den anledningen är det bra att begränsa sig och framför allt inspireras av några i taget.

Tips på mer läsning om morgonritualer hittar du i boken Miracle Morning av Hal Elrod eller min vän Dorotea Petterssons bok 5AM är ingen tidpunkt det är en livsstil

Lycka till med din kreativitet!


Vill du höra mer från mig så kan du prenumerera på mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång. “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill lära dig mer om prestation för att nå dina mål.

Similar Posts