Årsplan för 2018 - min favoritövning med Ekonomisk PT

5 steg för 2018 – favoritövning i repris

Dags att skapa en årsplan. Jag bjuder på min favoritrutin så här under årets första vecka. Genom att planera utifrån dina livsmål och utforma just ditt 2018 får du en bas för din ekonomi och se till att det finns balans i alla områden i ditt liv. Har du en massa planer och visioner i ditt huvud så är det dags att skriva ner dem. Den här övningen görs bäst med en större årsplan. 

Årsplan för 2018 - min favoritövning med Ekonomisk PT

  • Om du vill ha mer ledigt, planera in det
  • Om du vill tjäna mer pengar, planera in det
  • Om du vill springa vårruset, tjejmilen eller ditt första maraton, planera in det

Så här planerar jag mitt år, men nu är det din tur. Här hittar du bra almanackor som du kan skriva ut i större format. Blankettbanken gratis mallar

Välj ut en mall för årsplan som passar dig och gå igenom de fem stegen

1 Lägg in födelsedagar, högtidsdagar eller andra dagar med din familj eller dina vänner.

Det är så viktigt att ta hand om dem som står dig närmast. De flesta som tittar tillbaka på sitt liv eller förra året säger knappast att de spenderade för mycket tid med sin familj eller sina vänner. Värna om dessa dagar, håll dem fria och ge dig tid till att umgås med dem som ger dig energi.

2 Lägg in alla ledigheter du planerar.

Börja med jul, midsommar mm. Nästa steg är att lägga in ledig tid från ditt jobb eller ditt företag. Nästa år planerar jag att ha en dag per vecka med tid för att ladda mig med energi. Att planera ledig tid är så viktigt. Det ger dig något att se fram emot och fyller på din energi när du jobbar hårt, men det ger dig även viktig tid för avkoppling, förnyelse och fokusering på det som är ditt stora mål för året. Låt dina grundbultar avgöra hur ditt år ska se ut. Läs mer här. Så bygger du drömföretaget i fyra steg

3 Lägg in de största och viktigaste affärshändelser i din årsplan för 2018

Det kan vara lansering av en ny produkt/tjänst, försäljningskampanjer, konferenser eller nätverksträffar som du tänker delta i. Att lägga in dem ger dig klarhet i vad du skall fokusera på och en indikation för planering av årets inkomster.

4 Lägg in vanliga, återkommande aktiviteter som du behöver för att uppnå dina mål för 2018

Till exempel en dag i veckan för skrivande i ditt företag (blogg,säljbrev,annat textmaterial), en eller två halvdagar för att ta hand om din administration eller ekonomi. Att inte splittra dig och försöka göra allt samtidigt ger dig resultat i form av högre effektivitet och ett lugn inombords.

5 Avsluta med att lägga in slutdatum för dina 90-dagarsperioder och avsätt tid för avstämning och feedback.

Att sätta ett slutdatum på dina större utmaningar påminner dig om vad du vill åstadkomma. Eftersom du redan tidigare lagt in dina större arbetsmål i årsplanen är det nu läge att lägga in dina mål på andra områden i livet. Tex träning, kost, personlig utveckling eller andra intressen. I detta moment ingå även att lägga in en tidpunkt varje månad för att mäta din framgång och en per vecka för att checka av vad du åstadkommit och se över om du behöver justera något den kommande veckan. Flexibilitet och feedback är viktiga ingredienser för din framgång.

Tänk på att alla områden i ditt liv skall finnas representerade i din årsplan. Du kan använda någon typ av modell tex livshjulet för att checka av att du har balans i din årsplan.

Att gå in i 2018 med tillförsikt

Den här planeringen behöver inte ta lång tid. Jag gjorde min egen årsplan i november förra året och har använt mellandagarna till att göra justeringar. Att starta det nya året med en insikt om hur många dagar du kommer att ägna åt ekonomi, marknadsföring, försäljning, egen utveckling och ledighet/återhämtning ger dig ett lugn och och en känsla av klarhet om det år du har framför dig.

Du startar 2018 med vetskapen om att ditt år är i balans och att du kommer att uppnå de saker som du planerat att göra (om du håller fast vid det). Du håller stressen på avstånd och slipper bli överväldigad av allt det du har framför dig. Nästa år har jag planerat 146 lediga dagar och 219 dagar av arbete. Det betyder att mer än 40% av nästa år kommer jag att ha möjlighet att ta det lugnt eller göra något som jag inte har planerat. Hur blir det för dig?

Nu är det din tur att få klarhet i hur du vill att ditt år skall se ut?

Här utmanar jag dig att ta 30 minuter av din ledighet för att ge dig själv en chans och skapa ditt bästa år. Om du har någon i din närhet som du tror skulle må bra av att ta ett grepp om 2018 så dela gärna detta inlägg vidare.

Similar Posts