Är du i behov av en affärsplan? Här visar jag dit hur du kan testa dina tankar på mindre än 30 minuter med hjälp av ett antal frågor.

Testa din affärsidé innan du gör en affärsplan

Behöver du en affärsplan? Här visar jag dig hur du kan testa dina tankar på mindre än 30 minuter med hjälp av ett antal frågor. Modellen kallas för LEAN canvas och består av 9 steg. 

Är du i behov av en affärsplan? Här visar jag dit hur du kan testa dina tankar på mindre än 30 minuter med hjälp av ett antal frågor.

Affärsplan – men det tar ju sådan tid?

Kanske har du fått en idé om en ny eller förändrad verksamhet ?
Innan du djupdyker i detaljerna kan du genom att ställa dig rätt frågor relativt snabbt ger dig en uppfattning om vad som fattas och vad du behöver jobba vidare med. Istället för att lägga tid och kraft på att göra en fullständig affärsplan med ekonomiska prognoser så kan du testa dina tankar innan du lägger ner mer arbete.

Fråga 1 idealkund/marknad

Vem är din idealkund? På vilken marknad finns hen? Viktigt här är att välja ett segment och inte vara för bred. Tänk på den du allra helst vill jobba med.

Fråga 2 problemet

Identifiera tre av din idealkunds största problem/utmaningar.
Vilket problem är det du löser?
Det kan även hända att du startar med den här frågan dvs du har en lösning på ett problem men vet inte  vilken kundgrupp du ska vända dig till. Då får du svara på fråga 1 och 2 parallellt.

Fråga 3 lösningen

Hur ser din lösning ut på problemen i fråga 2? Vad är det du erbjuder? Beskriv det så enkelt som möjligt. Kom ihåg att beskriva resultatet för kunden och inte dina verktyg, program eller processer.

Fråga 4 ditt värdeerbjudande

Nu är det dags att svara på varför din kund ska välja dig i stället för någon annan? Det handlar om din unika lösning så lyft fram det som skiljer dig ifrån andra i din bransch. Här ligger grunden till arbetet med branding. Och din egen personlighet.

Fråga 5 dina kanaler

En enkel men konkret fråga, hur ska du hitta dina första 10 kunder?

Fråga 6 intäktsflöden

Dags att fråga dig vad kunderna är villiga att betala? Hur mycket kommer du att behöva sälja för att tjäna de pengar du vill?

Fråga 7 håll koll på kostnaderna

Från intäkt till kostnad. Gå nu igenom dina fasta och rörliga kostnader (de som hör ihop med din idé)

Fråga dig sen, känns det fortfarande som en rimlig satsning?

Färdig nu, dags för en fullständig affärsplan?

Fler inlägg om att bygga ett drömföretag.
Välj rätt kundgrupp för lönsamhet
Så hittar du din nisch
Bygg ditt drömföretag  – så funkar det
Alla inlägg i kategorin Driva Eget

Vill du läsa mer om det här så hittar du massor av tips i min bok.
Beställ den här i länken

Om du inte har startat ännu så kan du får gratis rådgivning hos Nyföretagarcentrum

bygg ditt drömföretag

Similar Posts