Bygg ditt drömföretag - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Bygg ditt drömföretag – så funkar det

I den här långa inlägget vill jag ge dig en bild av min filosofi när det gäller min uppmaning bygg ditt drömföretag. Drömföretaget är en metafor för att det går att skapa en tillvaro som entreprenör på dina villkor. Det som är så häftigt är att alla har olika drömmar, det finns inga rätt eller fel här. Det finns bara några grundläggande förutsättningar för att det ska fungera.

Jag heter Kicki och är Ekonomisk PT. Mitt system, målmotorn har jag jobbat fram under många år för att det fyller ett behov hos mig. Att ordna struktur ur kaos. Efter massor av år som revisor och redovisningskonsult har jag mött många entreprenörer som kämpat med sina företag. Mitt koncept Bygg ditt drömföretag kommer alltså ur verkliga behov, både mina egna och mina kunders. Det är så ett system fungerar som bäst, att få förbättras och förfinas hela tiden. Vill du följa med på min egen resa mot mitt drömföretag så bloggar jag om den flera dagar per vecka. Men i det här inlägget så handlar det om det koncept som jag byggt upp och lär ut.

Bygg ditt drömföretag steg 1 – starta med att utvärdera nuläget

Det gäller att skapa goda förutsättningar för att lyckas. I vilken idrott som helst är detta upplägg grundläggande men när det gäller oss företagare så är det enkelt att bara köra på. Vi sätter i bästa fall några mål och skyndar oss sedan framåt utan att titta närmare på nuläget och utgå därifrån. Det gäller att skapa rutiner för att på ett enkelt sätt hålla koll på och utvärdera det du gör och resultatet som det ger. Så utvärdera vilka områden i ditt företag som fungerar och vilka som behöver lite omsorg innan du startar din förändring.

Bygg ditt drömföretag steg 2 – hitta det som driver dig, ditt varför

Ta reda på vad dina drivkrafter är det är de som kommer att göra att du orkar ändra fram. Du har hittat dina första kunder, du är äntligen igång och du är exalterad över ditt nya liv. När du nått så långt är det dina drivkrafter som kommer att avgöra om du håller ut och tillslut lyckas som företagare. Den stora lyckan över att vara din egen kan snabbt gå över i en helt annan känsla – en känsla av den stora tröttheten, du måste ju göra allt och helst på en gång. Dina tre viktigaste drivkrafter kallar jag för grundbultar – de grundläggande förutsättningar som du absolut inte kan tänka dig att kompromissa bort. Använd dem som en stomme till din affärsplan och dina strategier.

Bygg ditt drömföretag steg 3 – sätt affärsmässiga mål med målmotorn

Att lära sig att sätta bra och användbara mål är en grundförutsättning för ett framgångsrikt företag. Målmotorn är mitt sätt att skapa en maskin som för dig och ditt företag framåt. Strategikartan är ett annat bra hjälpmedel, den innehåller både ditt mål och dina strategier för tillväxt och försäljning. Den skapar du genom att se över var du hittar dina kunder och hur du kan utöka underlagen (tillväxt) och genom att hitta en bra mix av 6 till 8 inkomstkällor baserade på din kompetens och ditt utbud. Att jobba med 90-dagarsmål är en viktig del när det gäller att få saker och ting att hända.

Bygg ditt drömföretag kartan ur boken Ekonomisk PT Kicki Westerberg

Bygg ditt drömföretag steg 4 – jobba strategiskt, håll motorn igång

Planer i all ära men det gäller att komma till action. Annars händer det ingenting. Så min tanke är att du hittar ditt system för planering, strategier som passar dig och som håller dig på rätt väg. Komplettera den sen med avstämningspunkter som månadsmöte och veckovisa avstämningar med dig själv för att hålla koll på att du jobbar åt rätt håll. Om inte gör om och gör rätt. Flexibilitet och feedback är ledorden här. Jag utvärderar mina framsteg och det som inte fungerar varje söndag med 5 frågor som du hittar här.

Här får du ytterligare några smarta tips ur min bok.

Hitta användbara mätpunkter

För att kunna kontrollera att du är på väg åt rätt håll så måste du ta fram dina mätpunkter. Det gör du enklast genom att se över och bestämma dig för vilket eller vilka nyckeltal som passar att använda.. Exempel kan vara någon form av försäljningstal, strategiska mätpunkter (besökare hemsida, följare i någon kanal eller dina kostnader.

Vad är ditt personliga nyckeltal?

Se till att hitta ditt personliga nyckeltal som betyder något för dig och som du ha med dig för att se att du är på rätt väg. Exempel kan vara dagskassor per dag, försäljning per vecka eller timmar per månad. När jag jobbade med en journalist som ville få mer klarhet i sin ekonomi och sina ekonomiska mål gjorde vi om hennes försäljningsmål till antal artiklar. Att bryta ner hennes siffror i antal artiklar gjorde att hon kunde relatera till talen på ett helt nytt sätt. Att sälja in och skriva 2,5 artiklar per vecka blev det perfekta nyckeltalet för henne. Vad kan du omvandla dina försäljningssiffror till?

Skaffa stöd av andra

Att omge dig med likasinnade är en förutsättning för din framgång. Om du hela tiden måste försvara dina tankar och din valda riktning i livet så kommer det att ta för mycket energi från själva processen att bygga upp ditt företag. Dessutom får det dig att tvivla på om du verkligen har gjort rätt val. Så se dig omkring och välj ut de som ger dig energi och tror på dig och dina planer. Att gå med i en mastermind är ett sätt att ge och få stöd av andra.

Sätt rätt pris

Tvekar du när du skall sätta pris på dina tjänster, kanske har du fått rådet att ta betalt för vad du är värd. Det är ett vanligt tips till dig som är tjänsteföretagare men ingenting som jag är så förtjust i. Fokusera istället på det värde som du skapar hos den kund som du allra helst jobbar med. Detta är en av nycklarna till att sätta “rätt pris”⠀

Om din syn på pengar begränsar dig?

Om du vill tjäna mer pengar eller förändra din ekonomiska situation måste du förändra dina begränsande övertygelser om pengar. Ett bra sätt är att utforska dina blockeringar till pengar.
Den här åtgärden tycker jag är helt avgörande för om du skall förändra din rörelse och tjäna mer pengar. Så min fråga till dig är, har du funderat över dina medvetna och omedvetna tankar om pengar?

Hitta en ansvarskompis

Det är kan vara ensamt att vara företagare. Ordet ansvarskompis, bygger på det engelska ordet accountability som ofta översätts som ansvarsutkrävande eller att hålla ansvarig. Många menar att ordet är svårt att översätta till svenska men jag kopplar ihop ordet ansvar med kompis då får det precis den ton som jag vill att det ska ha. Att hitta en ansvarskompis blir ett stort stöd, särskilt om du är ensam i ditt företag. Det hela går ut på att du hittar en person som står inför ungefär samma utmaningar som du gör, i det här fallet föredrar jag att jobba med någon som driver en likartad verksamhet. När ni har funnit varandra gäller det att ni planerar in regelbundna träffar där ni diskuterar vad som är på gång, vad ni har gjort sedan sist och vad ni planerar att göra till nästa gång. Vissa träffas via telefon 10 minuter varje morgon, andra en gång per vecka. Här finns inget rätt eller fel – huvudsaken är att det fungerar för er båda

Färdig med ditt bygge av drömföretaget?

Japp så enkelt var det!!

Nej, skämt å sido, det tar lång tid att bygga upp eller förändra ett företag. Räkna med 12-36 månader från det att du bestämt riktningen. Hårt arbete krävs dessutom men som jag är noga med att påpeka, det går så mycket lättare om du gör det du verkligen brinner för.

Här kan du beställa boken https://kickiwesterberg.se/bygg/ du hittar den även i bokhandeln och nätbokhandeln tex hos Adlibris

Så lycka till och om du köper min bok så tagga mig gärna i sociala medier med #byggdittdrömföretag och tala om hur det går. Följ mig gärna på Instagram som är min favoritkanal @kicki_westerberg

Bygg ditt drömföretag - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Similar Posts