10 % till din utveckling - Ekonomisk PT Kicki Westerberg

10 % för utveckling för dig och ditt företag

I inlägget vill jag ge dig några tips som leder till utveckling för dig och ditt företag. Jag berättar ofta för företagare om hur jag ser på sparande och vinstnivåer i mindre företag. I inlägget får du tre gånger 10 % som gynnar dig i längden.

10 % till din utveckling - Ekonomisk PT Kicki Westerberg

10% i sparande i ditt företag till investeringar eller som buffert

Det är viktigt att se till att du har råd att göra de investeringar som behövs på lite längre sikt. Då menar jag som exempel att byta datorer, skrivare, mobiltelefoner eller kanske din bil om du har den i firman. Budgetera och sätt av ett belopp varje månad som täcker ditt investeringsbehov men även fungerar som en buffert för oförutsedda utgifter.

10% av din tid till din personliga utveckling/utbildning

Hur mycket tid eller pengar lägger du på din egen utveckling? I mitt fall är det en av de största utgifterna i mitt företag. Om jag ska kunna inspirera andra och utvecklas så måste jag lägga både tid och kraft på att utvecklas. Men du behöver inte gå dyra kurser om du inte vill. Att sätta av 10 % av i din tid till din utveckling fungerar precis lika bra

10% av din lön i pension

Var medveten om att när du går från anställning till företagande så försvinner den tjänstepension som många av våra anställda har. Den motsvarar 6–10 % av din månadslön och betalas in av arbetsgivaren. Tyvärr har jag mött många äldre företagare som inte har råd att gå i pension efersom de inte har betalat in till någon pensionsförsäkring. Om du inte vill hamna i sämre sits än dina anställda bör du se till att sätta av 10% av din lön i pensionssparande. Och glöm för all del inte den sjukförsäkring som ofta ingår i sparbeloppet. Eftersom många företagare har sämre löneutveckling än om de vore anställda så blir följden om de blir sjuka ofta en ekonomisk kris utan en extra försäkring.

Utveckling inför nästa år – lön utdelning eller övergång till AB

Utdelning eller högre lön? Den frågan är det nu hög tid att diskutera med din ekonomiska rådgivare inför varje nytt år. Förändringar på skatteområdet inför nästa år gör att det kan även kan vara idé att ta en utdelning innan året är slut. Samma sak när det gäller att ombilda din enskilda firma till aktiebolag. Då är det det ofta bra att göra det före årsskiftet. Så hör av dig till din rådgivare och kolla läget för dig.

Gör en budget för det nya året

Det är viktigt att leva ditt liv utifrån din egen plan. En tydlig budget ger dig något att arbeta med inför det kommande året. Lättast är att använda årets och kopiera till en budget för nästa år. Justera den enligt dina önskade resultat och använd den som ett av verktygen på din väg mot att bli en mer lönsam företagare. Läs mer i mitt inlägg här. Så får du grepp om dina kostnader?

Jag pratar mer när jag sänder live på fredag 1 december. Som vanligt sänder jag på fredagar klockan 10.00 på min FB sida Ekonomisk PT. Läser du det här i efterhand så kan du alltid titta på filmerna som alltid ligger kvar.

Similar Posts