Ekonomis frihet - Ekonomisk PT Kicki Westerberg

Drömmer du om ekonomisk frihet?

Ekonomisk frihet? Ett luddigt begrepp, en flummig önskan eller ett ouppnåeligt mål. Hur ser dina tankar om framtiden ut när det gäller dig och ditt företag. I inlägget sorterar jag lite i begreppet och ger dig min syn på en variant av drömföretaget.

ekonomisk frihet - Ekonomisk PT Kicki Westerberg

Har du tänkt på hur dina ekonomiska mål står i relation till din framtid? Vad skulle det betyda för dig att få ett tankesätt och en plan som ger dig inspiration och som tar dig från oro för framtiden till lugn o fokus.

Jag hörde idag om en person som tackade sin coach efter 7 år. I mejlet som anlände stod det att hen snart hade uppnått sina mål som hen satt den där gången för ett antal år sedan. Det första målet var att bli ekonomiskt oberoende dvs nå ekonomisk frihet innan 2020. Mål nummer två var att gå i pension vid samma tidpunkt och det tredje att köpa sig ett hus på en viss plats. Det två första var nu realiserade och det tredje skulle nog lösa sig av bara farten.

Jag har alltid beundrat personer som jobbar långsiktigt med förutbestämda mål så därför inspirerades jag till inlägget av historien. Personen hade jobbat mycket aktivt med sin vision både på det privata och yrkesmässiga planet.

Vad är ekonomisk frihet?

Många har inte möjligheten att uppnå ekonomisk frihet ofta på grund av att de inte har påbörjat arbetet i tid. Det kan handla om att de inte sparat tillräckligt eller att det har levnadskostnader som de har svårt att göra något åt.
Men begreppet kan även betyda att du väljer att lägga tid och pengar på något som betyder mycket för dig. Att satsa dina sparade pengar eller sälja företaget för att få tid till och ha råd med det som du inte har hunnit med under många år av hårt arbete.

Vad bör du göra redan nu?

Jag vill ge dig fem tips om vad du kan göra redan nu för att skapa den framtid du vill ha.

  1. Jobba aktivt med din långsiktiga vision av ditt totala liv. En sk visionboard eller beskriv ditt liv om 10, 20 eller 30 år. Längden beror på vilken ålder du har idag. Läs här om hur du arbetar med din vision. Har du en bild av din framtid?
  2. Involvera den du lever med i arbetet. Om ni tillsammans ska arbeta mot en långsiktig vision är det viktigt att ni är på samma planhalva.
  3. Gå igenom ditt pensionssparande. Det kan låta tråkigt men det är viktigt att skaffa dig en bild om hur det kommer att se ut längre fram.
  4. Fundera över om du vill bygga upp ditt företag för att sälja det längre fram. En försäljning eller ett generationsskifte till barn är en process som ofta tar betydligt längre än du tror. Börja diskutera det redan nu. En sk Exit plan sträcker sig ofta över många år.
  5. Byt inriktning eller yrke så att du kan jobba så länge du bara orkar. En vän till mig utbildade sig inför sin 60 årsdag till coach för att kunna jobba i valfri omfattning under många år. En snickare jag känner blev expert inom ett tekniskt områden för att kunna fasa ut sig från hårt fysiskt arbete till en bra tillvaro som “halvt pensionär”. Idag är han 75 och arbetar fortfarande några timmar varje vecka med någon som han älskar.

Så ekonomisk frihet är inte….

Nu kanske du frågar dig hur det här kan hjälpa dig idag? Min erfarenhet säger mig att det mesta går att lösa om du bara börjar i tid. Att prata med en ekonomisk rådgivare om dina riktigt långsiktiga planer gör att du kan få idéer och förslag på hur du kan agera redan idag för att vara på rätt väg.

Som jag ser det kan ekonomisk frihet vara att ha massor av pengar att röra sig med. Det kan också vara att ha låga levnadsomkostnader som gör att du inte behöver jobba så mycket eller att du kan gå i pension tidigare.

Vad betyder ekonomisk frihet för dig? Är det viktigt? Lever du för stunden eller vill du jobba långsiktigt mot dina mål. Här finns inget rätt eller fel. Hur du vill leva ditt liv är bara ditt beslut. Det viktiga är att det känns bra för dig både idag och i framtiden. Så jag avslutar med några ord som min far ofta säger,

Lev väl!

Similar Posts