Lär dig jobba fokuserat mot dina mål - Kicki Westerberg

Lär dig jobba fokuserat mot dina mål

Finns det något hemligt recept som berättar om konsten att jobba fokuserat mot dina mål. Nja inte direkt hemligt men mycket verkningsfullt. I verktygslådan NLP (neuro lingvistisk programmering) som jag jobbar med finns det en grundläggande syn på hur framgångsrika människor uppnår resultat i olika områden av livet. I det här inlägget berättar jag mer om det.

Lär dig jobba fokuserat mot dina mål - Kicki Westerberg

Oavsett om du vill toppa din prestation på idrottens värld, springa maraton, starta & driva företag eller byta yrke, jobb och livsstil så handlar det om att jobba fokuserat mot dina mål. Det gäller att ha någonting att hålla sig till. De här fyra ingredienserna lägger grunden till receptet om nästan vad som helst.

Ingrediens nr 1 – Önskat resultat

Vad är det du vill egentligen? Ett önskat resultat är lite mer än bara ett mål. Det handlar om att veta exakt vad du vill uppnå. Att göra klart för dig vad det är du vill se, höra och känna när du är framme. Det kommer att hjälpa dig att motivera dig längs vägen. I det här läget behöver du även se över vilka hinder och resurser som finns längs vägen.

Ingrediens nr 2 – En handlingsplan

När du har bestämt dig för vad du vill uppnå så måste du göra en plan för att ta dig från A till B. Ett bra tips här är att börja bakifrån, eller som uttrycket säger “start with the end in mind”. Hur underligt det än kan låta så är det betydligt lättare att backa från slutet och ditt önskade resultat än att stå här och nu och se den långa vägen framåt. När jag jobbar med mina kunder så får de fysiskt backa över golvet, de flesta blir lika förvånade över hur effektfullt det är.

Sen då?
Då gäller det att agera, ta ett litet steg framåt och komma ihåg att även 2mm är ett steg i rätt riktning.

Ingrediens nr 3 – Uppföljning & feedback

Det handlar om att ta till sig feedback och att vara lyhörd för de resultat du får. En utmaning kan vara att tycka att det handlar om kritik och att det är läskigt att få höra någonting negativt. Något att öva sig i alltså. Att skapa rutiner för utvärderingar ingår i konsten att jobba fokuserat mot dina mål. Länk till mitt inlägg om veckoutvärdering.

Ingrediens nr 4 – Lite flexibilitet som avslutning 😊

Den sista ingrediensen kan även kallas, gör om och gör rätt. Vägen till framgång är aldrig rak så förmågan till att vara flexibel hänger tätt ihop med feedback. Det hör liksom ihop. Det som är extra bra med att utvärdera din resa mot målet ofta är att det går mindre energi på fel saker.

Ytterligare tips på vägen när du vill jobba fokuserat mot dina mål

Kan det verkligen vara så här lätt att jobba fokuserat mot dina mål? Ja, i grunden så är det faktiskt så. Sedan finns det mängder av tips som underlättar vägen framåt. Du får några till som jag hoppas gör dig nyfiken på mitt sätt att jobba som coach med inriktning på prestation.

Håll målet levande. Jag läser mina mål varje morgon. Det tar mig 30 sekunder (jag har dem i en app på min mobil) och gör att jag hela tiden är medveten om vad som är viktigt för mig. Lika viktigt är att få syn på om något förändras och ett mål inte längre känns relevant för mig.

Skapa förutsättningar för att lyckas. Här handlar det om att skapa vanor och rutiner som tar dig framåt. Ett område som jag brinner för. Det kan handla om hur du planerar din vecka eller hur du prioriterar i dina dagliga uppgifter. Men det handlar även om att ta hänsyn till de du har omkring dig innan du bestämmer dig för att köra.

Dela upp det i mindre bitar. Som elefanten du vet. Det blir så mycket lättare och roligare och du får dessutom fira längs vägen. Det handlar om att bryta ner större ”projekt” i mindre delar för att klara av dem.

jobba fokuserat mot dina mål konsten att äta upp en elefant

Vill du lära dig mer om det här och lära känna mig mer. Prenumerera på mina inspirationsbrev som handlar om hur du hittar Momentum genom att ta dig från motstånd till medgång. “The Power of M” är mitt koncept för dig som vill prestera mer för att nå dina mål.

Similar Posts

2 Comments

  1. Tack Kicki, du skriver så tydligt och kort så tipsen är lätta att ta till sig 😊

Comments are closed.