Hur byter du inriktning i ditt företag?

Får man lägga ner ett lönsam och framgångsrikt företag? Eller byta inriktning. Bara för att du inte har längre vill. Kanske har du kommit på vad du verkligen verkligen brinner för och vill hinna med det innan det är för sent. I den här artikeln får du några frågor och tips på hur det kan gå till. Men först lite inspiration. 

Jag skrev ett inlägg på Instagram nyligen som fångade många ögon. Du får läsa här som inledning till det här inlägget om hur du gör när du byter riktning i ditt företag. Precis som jag gjorde 2016. 

Hur funkar det att driva företag utan egentlig riktning?
Väljer du dag från dag?
Eller byter du då och då?
Eller kör du “skiten ur dig” och jobbar med det akuta för att slippa se långt fram.
Jag har under mina 30 år med företagare mött så många olika varianter i lika många branscher. Det här är varken unikt eller underligt. Vi hamnar många gånger där vi hamnar. Valet att starta eget är ofta inte solklart från start. (om det är det hos dig – grattis) vi tar vägar och gör val som leder oss i olika riktningar.
Men så en dag börjar de större frågorna hopa sig.
Ska det vara så här?
Var det det här jag ville?
Hur 17 hamnade jag här?
Och hur tar jag mig härifrån?
Finns det inget mer än detta?

Att lyfta det existentiella samtalet med ägaren är något av det som jag gillat allra mest under mina år med de som känt entreprenörskapets kall. Ofta har det smugit sig in bland investeringskalkyler och andra organisationsförändringar. Där i väntrummet mellan nya beslut och val.

Vad skulle hända hos dig om du tog dina frågor och gav dem tid?
Vad skulle vi samtala om du och jag?. 

Om du känner att det här är relevant för dig och vill ta ett snack med mig om hur jag kan hjälpa dig på den här resan så boka ett kostnadsfritt möte med mig.
Boka ett nyfiken-på möte 

Kicki Westerberg hur byter jag inriktning i mitt företag
Det är mycket att fundera över en sådan här gång.

Hur går du vidare när du har bestämt dig?

Säg att du har hittat något nytt som du vill satsa på men känner dig osäker på vägen framåt. Då behöver du se över några inledande frågor att ta hänsyn till. Min erfarenhet är att det ofta tar 12-36 månader att starta upp eller byta inriktning i ett företag. Det här är ett bra läge att skaffa dig en samtalspartner för att snacka om dina alternativ. Läs mer om hur jag kan hjälpa dig genom Kompass affärsutveckling.

Vad ska du leva på?

Undersök om det finns möjlighet för dig att spara pengar från din nuvarande verksamhet eller om du kan ta andra jobb/tillfälliga anställningar medan du bygger upp eller förändrar. Om du har drivit din rörelse under några år kanske du har möjlighet att leva på sparade pengar ett tag.

Hur lång tid har du på dig?

Behöver du intäkter direkt eller kan du överleva en period med mindre pengar in? Det är en fördel att ha möjlighet att fokusera på din nya satsning utan störningar men du måste bestämma dig för hur lång tid det får ta. Kanske kan du kapa dina kostnader för att förlänga din uppbyggnadstid.

När du har bestämt dig för vilka ramar som gäller hos dig så vill jag berätta lite om några olika alternativ framåt. Det kommer att underlätta för dig som vill byta inriktning framåt.

1. Utöka den befintliga rörelsen

Om du utökar din verksamhet så kan du fokusera på andra arbetsuppgifter inom företaget. Du får även mer frihet att göra annat om du skalar upp på rätt sätt.

Fördel: Du har redan ett företag, och det kostar mindre att expandera i en bransch som du kan och där du redan har befintliga kunder. 

Nackdel: Du blir kvar i din gamla verksamhet, det fungerar bara om det finns marknadsmässiga förutsättningar för ökad försäljning.

2. Byta spår – byta inriktning i företaget

En möjlighet för dig som har ett företag med en stabil organisation och anställda är att du kan låta dina anställda utföra arbetet och själv utöka med eller testa din nya inriktning. 

Fördel: Det ger en trygghet under förutsättning att du har anställda som kan utföra dina arbetsuppgifter. 

Nackdel: Om du byter inriktning så kan det påverka din nuvarande verksamhet, du kan upplevas som otydlig.

3. Bryta helt & lägga ner

Lägga ner en fungerande verksamhet?
Får man det?
Under mina år har jag mött många som bara lagt ner sitt företag, ofta på grund av ålder eller flytt men också för att de inte längre gillar det de gör. 

Fördel: Du kan fokusera fullt ut och känner ofta en stor lättnad. 

Nackdel: Det kan kosta att lägga ner en verksamhet, beroende på hur din situation ser ut, om du sitter fast i kontrakt och så vidare. Du måste bestämma dig för om det är värt priset.

4. Sälja företaget – skapa en exit plan

Det finns nästan alltid en möjlighet att sälja verksamheten. Den stora svårigheter med att sälja ett mindre företag är att köpare många gånger vill ha ägaren med ett tag efter köpet. Det här beror helt på vilken bransch du befinner dig i men ett enmans tjänsteföretag går oftast inte att sälja om inte ägaren följer med. 

Fördel: Du blir av med företaget direkt och kan då satsa fullt ut på det nya, förhoppningsvis med startkapital som räcker ett tag. 

Nackdel: Försäljning tar ofta lång tid och du förväntas troligen följa med, i alla fall under en övergångsperiod.

Ett avslutande råd från mig

När jag beslutade mig att gå från revisionsbyrå till affärsutveckling och coaching så påbörjade jag min övergång 2016. Det tog mig nästan 4 år att avveckla alla uppdrag och helt byta inriktning i mitt företag. Om jag skulle gjort om det idag så hade jag nog varit lite tuffare och klippt banden fortare. Då hade jag kunnat fokusera mer på min nya inriktning och fått igång den snabbare. Läs mer om mig här.

Lycka till med din nya inriktning!

Boka en tid med mig för att höra hur jag kan hjälpa dig?
Till bokningen här

Similar Posts