Köpa in eller göra allt på egen hand? Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Köpa in eller göra allt på egen hand?

Hur ska du tänka när det gäller att köpa in tjänster i ditt företag. När är det dags och vilka uppgifter ska du börja med? Jag ger dig min syn på frågan i det här inlägget.

Köpa in eller göra allt på egen hand? Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Köpa in eller göra det själv?

Kanske är det så att du inte ska utföra alla arbetsuppgifter själv. En webbdesigner som är fullbokad med ett snittpris på 600-750 kr per timme eller en snickare som har planerade projekt under de kommande nio månaderna gör oftast ett smart val i att köpa vissa tjänster. Alternativkostnaden, det vill säga vad du går miste om i intäkter när du utför jobbet själv mot att du köper tjänster och kan utföra betalt arbete för din kund är en viktig faktor här. Det gäller att använda alla dina resurser på bästa sätt. Det här resonemanget vill jag att du använder dig av i så många områden som du kan.

Läs mer om vem som styr i ditt företag.

Men det finns några grundläggande förutsättningar att tänka på innan du anlitar någon.

Lär dig grunden i det jobb som du ska lägga ut.

Det här gäller såväl bokföring som sociala medier. För att kunna beställa rätt jobb så måste du ha koll på vad du behöver och vilka förutsättningar som finns. Men notera att jag menar inte att du måste lära dig fullständig bokföring eller FB annonsering innan du kan lägga ut tjänsten. Men det blir så mycket lättare både för dig och den som ska göra jobbet åt dig om du har en grundläggande insikt i det jobb som du beställer.

Hitta din egen röst.

När du har startat och börjar att marknadsföra dig så är det din röst och din personlighet som kommer att blir “ditt främsta vapen i kampen om kunderna”. Det där lät ju lite krigiskt men som du kanske har hört mig säga tidigare så är det din personlighet som skiljer dig från dina kollegor. (om du inte är ensam in din bransch) Därför är det är så viktigt att du jobbar på ditt budskap även om du inte tycker att det är svårt i från början. När du sen tar hjälp för att utveckla din verksamhet så blir det lättare både för dig och för den du ska anlita.

Ta kontroll över dina siffror.

Även om du inte sköter din bokföring själv så är det oerhört viktigt att du vet vad du tjänar och vad du har för kostnader. Det är du som är ansvarig och den som som ska styra skutan företaget. När du sen anlitar någon så betyder inte det att du kan släppa greppet. Din konsults viktigaste uppgift är att förse dig med rätt information och då måste du i samarbeten med konsulten sätta fingret på vad det är.

Du kan läsa mer om hjälpmedel som

strategikartan 

ditt personliga nyckeltal

Kan du generera intäkter om du köper in?

Om du genom att köpa in tjänster direkt kan använda tiden till att jobba med betalande kunder blir beslutet lättare att ta. Se bara upp så att du får tid att utveckla din verksamhet och inte blir som en anställd istället för en fri företagare. Din budget får inte vara beroende av att du ska ha 40 timmar kundarbete per vecka. Då kommer din utveckling att stagnera.

Similar Posts