mental träning Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Mental träning – för entreprenören

Mental träning i företaget? Idag vill jag dela med mig av varför jag tycker att det är så viktigt att arbeta på de mentala bitarna även i ditt företagande.Nu kanske du tänker, nej det är bara för skidåkare och andra elitidrottare men inte då. Häng med här.

mental träning Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Mitt första möte med mental träning sker i slutet av 1970-talet när jag som liten flicka ser min far ligga raklång med bandspelaren igång för att bli bättre på att spela bowling. Ur högtalaren hördes den idag legendariska rösten av Lars-Erik Uneståhl, den mentala träningens fader i Sverige. Han mässade om en rulltrappa som ledde ner till ett hemligt inre rum där det utspelade sig fantastiska saker (förmodligen 10 strikes på raken). Jag inspirerades och fick låna bandet för att testa att om jag kunde hitta ner för rulltrappan.

Mental träning kan ha olika syften

Från 10-års ålder har jag i perioder använt mig av mental träning i olika former. Till en början helt utan syfte men senare både vid barnafödande, som stresshantering och på senare år för att höja prestationen vid tävlingsmomenten med min islandshäst. När jag utbildade mig inom NLP hos en av Sveriges bästa utbildare A2U fick jag lära mig mer om att integrera MT även inom business och affärsutveckling. NLP (neurolingvistisk programmering) är en beteendevetenskaplig metod för kommunikation och utveckling. Det handlar om att ta sig från A till B genom inre och yttre kommunikation, om hur vi samlar och bearbetar information, om hur vi kommunicerar med oss själva och andra och om hur vi använder strategier och mönster.

Mental träning vid beslut

Har du tänkt på att du tar olika beslut vid samma typ av situation beroende på i vilken stämning du befinner dig i. Om kan säkerställa att du alltid befinner dig i “rätt tillstånd” så kommer du att ta bättre beslut.

Mental träning när det gäller

Gillar du Facebook live? Jag pratade nyligen med en företagare som tyckte att det var jobbigt att sända live när hon inte var säker på att hon var på topp i humöret. Eller tänk på när du ska föreläsa eller presentera något för framtida kunder. Skulle det inte vara bra att veta att du hade en förmåga att verkligen vara ditt bästa jag.

I alla dessa situationer är konsten att sätta sig i rätt tillstånd en viktig faktor. Här kan du läsa ett tidigare inlägg med några tips om hur du gör för att att vara ditt bästa jag när det gäller.

Vad handlar det om egentligen?

När du tränar mentalt så börjar du med att lära dig att slappna av. Att få din kropp att gå in i en djup och kontrollerad avslappning är grunden för alla mental träning. Du ska när du behöver kunna ta ett djupt andetag, knyta en hand eller använda något annan utlösande kommando (kallas även trigger) för att sänka din stressnivå och i detta tillstånd kunna fokusera.
När du behärskar den grundläggande tekniken så kan du använda den till en mängd olika saker tex

Du kan visualisera framgång, det betyder att du gång på gång spelar upp en film av det som du vill åstadkomma. Det kan vara ett viktigt möte, en viktigt uppgift, ett mål du vill nå eller en idrottsprestation, tekniken är densamma. Vår hjärna vet inte om att det du visar den ännu inte har hänt. Du kan öva i lugn och ro och veta att du blir bättre på det du vill uppnå, om du tvivlar på att det fungerar så finns det mängder av exempel på effekten av att träna mentalt.

Om detta gör dig nyfiken så hittar du Lars-Erik Uneståhls klassiska träningsmetoder här, ständigt lika aktuella. Här kommer en klassiker, den allra första delen av  av Mental träning med nestorn själv. 

Om min far blev bättre på bowling? Ja jag tror det, Svenska bowlingförbundet var en föregångare inom mental träning. Att kunna fokusera och prestera när det gäller är idag naturligt inom många delar av livet. Du kan inte förlita dig till att du ska hamna i något sorts flow när du bäst behöver det, du måste själv se till att det händer.

Här kan du läsa mer om ett närliggande ämne.
6 sätt att ladda batterierna innan krafterna tar slut

TRÄNAR DU DINA MENTALA FÖRMÅGOR?

Lämna gärna en kommentar och tala om inom vilket område och när det fungerar som bäst för dig.

Similar Posts

2 Comments

  1. Har aldrig provat mental träning, men mediterar. Kanske kan liknas vid “första fasen” ? Det hjälper mig att rensa hjärnan och på så sätt få igång den igen. Men ser att med Mental träning kan man verkligen komma steget längre. Spännande!

  2. Visst kan du det Marianne, det handlar om att lära sig att befinna sig i ett avslappat tillstånd och där ingår ju fler delar. Men just själva träningsmomentet blir att utföra det du vill öva på i ditt inre, tex en föreläsning eller annan prestation som du vill öva på. Så det blir ett nästa steg som väl kompletterar meditationen.
    Lycka till!
    Kicki

Comments are closed.