tjäna pengar med Kicki Westerberg, Ekonomisk PT

Varför pratar vi inte om att tjäna pengar i Sverige?

Vill du tjäna pengar, ruskigt mycket pengar? Eller. I dagens inlägg funderar jag över kulturskillnader mellan Sverige och andra länder. Varför är det så känsligt att prata om pengar eller om hur mycket du tjänar?

tjäna pengar med Kicki Westerberg, Ekonomisk PT

Med influenser från väst

Under de senaste åren har jag lyssnat på mängder av internationella poddar, läst massor av böcker på engelska inom affärsutveckling, mindset, marknadsföring och strategier och försäljning. Många av dem har en sak gemensamt, de vill visa dig hur du tjänar pengar, gärna fort och i stora mängder. Tittar du sedan på motsvarande utbud i Sverige så är tonen betydligt mer försiktig. Att gå ut och marknadsföra en kurs, affärsidé eller liknande med argumentet, tjäna pengar fort, är inget som lockar stort. Istället backar vi undan lite och funderar över var haken finns någonstans.

Vem tjänar mest i din kommun?

Har du sett den löpsedeln. Den kommer tillbaka med jämna mellanrum i både lokal och kvällspress av en anledning. Den säljer lösnummer. Människor är hiskeligt nyfikna på vem som tjänar vad. Jag har under mina år som revisor diskuterat frågan med många av mina kunder som genom hårt arbete lyckats tjäna mycket pengar. De vågar inte ta ut en “för hög” lön eller “för stor” utdelning av rädsla för att hamna i just den tidningsupplagan. I alla dessa fall är detta män och kvinnor som lagt enormt många timmar på sina företag och sina visioner. “Jag vill inte skryta eller stöta mig med andra” är ett vanligt resonemang.

“Six figure income”

Ett vanligt mål och ett mått av status är att kunna tala om för andra att du nått ett av dina inkomstmål. I alla fall på andra sidan av Atlanten. Här har vi inte dessa uttalade trappsteg för att mäta vår framgång. Hur det än är så krävs det en hel del för att du ska kunna leva gott på ditt företag. Begreppet ovan dvs nästan en miljon är ofta det som du behöver omsätta för att ta ut en marknadsmässig lön och betala dina omkostnader. Naturligtvis varierar det beroende på din livssituation och på var du bor i landet. Pengar är trots alla grundförutsättningen för att du ska kunna leva ett fritt liv och bygga ditt drömföretag.

tjäna pengar med Kicki Westerberg, Ekonomisk PT

Vad är ditt ekonomiska mål, hur ser ditt drömföretag ut?

En kund till mig sa, jag vill tjäna lagom lite pengar så att jag kan leva det liv jag vill. Just den inställningen möter jag allt oftare, där dina livsmål blir det som får styra både upplägget men även omfattningen av ditt företagande. När jag frågade runt inför den här veckans tema så fick jag följande svar på vad de ville uppnå med sina företag.

 • jag vill att mitt företag ska växa
 • jag vill att mitt företag ska vara mer lönsamt
 • jag vill göra något mer, förändra saker
 • jag vill ge mina barn ett bra liv
 • jag vill ha råd att ta semester
 • I want to have financial freedom

Här har du länken till mitt inlägg om strategier för lönsamhet.

Är ditt mål att tjäna pengar, i så fall hur mycket? Pratar du med andra om hur mycket eller hur lite du tjänar? Jag vill veta vad du vill uppnå i ditt företag och vilka svårigheter du kopplar ihop med ditt mål?

Similar Posts

4 Comments

 1. Jag tänker ofta på just det här varför man inte pratar pengar i Sverige. Jag driver ju företag för att tjäna pengar. Ja, jag brinner för det jag gör men jag kan ju inte leva på enbart passion.

  Jag tänker, från när jag startar upp ordenligt i höst, öka mitt omsättningsmål. Inte för att det jag har nu har varit lätt utan för att jag behöver utmaningen. Jag tröttnar snabbt. Men helt ärligt vet jag inte hur det ska gå till.

 2. ja det här är en vanlig sits, lätt att säga att vi ska brinna för det vi gör men om vi inte tjänar tillräckligt med pengar så slocknar lågan med tiden. Jag tror på strategier som är smarta och enkla att följa. Finns ett inlägg här där jag beskriver min modell med den sk strategikartan. Titta är så får du lite tips. (Och att tröttna snabbt är en av entreprenörernas stora akilleshäl, nytt och roligt)

 3. Ja, vad beror det egentligen på? Som sagt, om en lyssnar på tex amerikanska poddar snackas det urmycket om att tjäna pengar men verkligen inte mycket bland mina vänner tex. Det är väl någon slags rädsla av något slag.
  Jag ska också titta på din modell med strategikartan och se om jag kan få fart på mig själv och mina inkomster. =D

Comments are closed.