Vi har alla ett val - eller? - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Ekologicheck – Vi har alla ett val

Ekologicheck betyder inte att rädda naturen men det tkan vara det absolut viktigaste steget innan du tar stora beslut. November närmar sig med stormsteg. Innan du vet ordet av så är det jul och det nya året dundrar in. Funderar du på förändringar? Då ska du läsa mer här. Vi har alla ett val - eller? - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Jag ser på min insats i årets upplaga av Ditt bästa 2019. Den planeringsmaraton på 5 dagar som jag arrangerar denna vecka för tredje året i rad. Varför jag gör det? Jo för att jag älskar att skapa en bild av min framtid, något att tänka på och jobba mot. Och att dessutom få inspirera andra till att göra ett aktivt val och komma till action är något jag brinner för.

Ett val för framtiden behöver en ekologicheck

Jag hörde nyligen om en man som hyrt ut sitt hus och flyttat till Åland på prov under ett år. Att bryta sig loss och testa något nytt är inte en omöjlighet. Det kräver att du bestämmer dig för vad som är viktigt för dig gör ett val och att du kommer till action. Så vad drömmer du om?

  • Gå ner i tid på jobbet
  • Starta ett företag
  • Förändra ditt företag
  • Lägga ner ditt företag
  • Sluta jobba
  • Börja plugga
  • Bryta upp ur ett förhållande
  • Satsa på nya tjänster i ditt utbud
  • Sluta erbjuda vissa tjänster

Men innan du tar ditt beslut så gäller det att ta hela livet med i beräkningen. Dina planer ska fungera i din vardag och med dina nära och kära.
Så en bra fråga när du smitt dina planer är.

Är det bra för mig idag?
Är det bra för min omgivning?

Fundera sedan på lite längre sikt några år framåt och ställ samma frågor.

Är det bra för mig på sikt ?
Är det bra för min omgivning?

Det du precis har läst är den sista och viktigaste checkpunkten när du jobbar med långsiktiga mål och tar beslut och en av grundpelarna inom NLP. Att fråga dig vad konsekvenserna kommer att bli för din omgivning på grund av de val du gör.

Den sista och viktigaste steget som kallas för en ekologicheck. Ekologi är läran om hela det stora system som vi alla lever i. Det är viktigt att ta hänsyn till hur ditt mål – i detta fall målet med ditt beslut – kommer att påverka både resan dit och omgivningen. Fråga dig om det är värt priset att sträva mot målet, är det värt priset för dig och för din omgivning? Finns det konsekvenser för andra människor? Hur kommer balansen mellan fritid, jobb och hälsa att påverkas?

Om det gäller ett stort och viktigt beslut och du känner den minsta tvekan när du kommer till den här punkten så är det möjligt att du behöver fundera över ditt val.

Ett klart och tydligt JA på frågan om det är värt mödan idag och även i framtiden är den sista pusselbiten innan du är klar

Här kan du läsa mer inlägg om att sätta mål och ta beslut
Jag gillar inte smarta mål
Tre typer av mål
Din egen plan för livet 3 tips

Similar Posts