3 tips för att hitta flow för framgång - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

3 tips för att hitta flow för framgång

Att hitta flow i det du gör, att befinna dig i rätt tillstånd och sen kunna nyttja det i din vardag för mer fokus i ditt dagliga arbete. Att hitta dina drivkrafter.

3 tips för att hitta flow för framgång - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

I veckans temainlägg vill jag ge dig en överblick av det du behöver öva på för att kunna utnyttja det raketbränsle som det innebär att befinna sig i flow.

Låter det intressant?

Tänk på vad som händer när du gör något som du älskar riktig mycket. Eller när du utför en arbetsuppgift där du är helt rätt man eller kvinna på rätt plats.

Tiden försvinner,
Framtid och dåtid flyter ihop och du slutar tänka.
Du bara gör
.

Vi tappar ofta vår tidsuppfattning när vi gör saker som vi tycker om. Det här gäller alla typer av uppgifter. Du sätter dig vid ditt skrivbord och tar dig an en uppgift och plötsligt är det kväll och du har inte ätit på hela dagen.

Men det kan även vara tvärtom. Du måste slutföra något som du känner ett starkt motstånd till. Varje minut känns som en timme och du tittar oavbrutet på klockan. Det kryper i kroppen och du kan känna ett stort obehag. Det som är ännu mer underligt är att den uppgift som försätter dig i ett flow kan vara densamma som får någon annan att rysa.

Vad får dig att försvinna in i dimman!
När är du som mest lycklig?
När befinner du dig i flow?

Kraften av flow

Psykologen och forskaren Mihaly Csikszentmihalyi har studerat begreppet under lång tid och beskriver tillståndet i sin bok Flow: The Psychology of Happiness som

det tillstånd när människor är så upptagna av en aktivitet att inget runt omkring verkar betyda någonting. Upplevelsen i sig är så njutbar att de är beredda att försaka annat bara för att få befinna sig i ett tillstånd av flow.

Vad händer i hjärnan när du upplever flow?

När du är i flow är du fokuserad på en specifik uppgift helt utan avbrott eller störning. Vårt sinne är ordnat. Motsatsen blir när du försöker göra flera saker samtidigt. Om du ofta känner att du tappar fokus när du ska göra viktiga uppgifter så finns det enligt forskaren Owen Schaffer 7 saker som underlättar för dig att uppnå flow.

Du vet vad du ska göra
Du vet hur du ska göra det
Du vet hur bra du bör göra det
Du vet vart du ska (om det innefattar att hitta någonstans)
Uppgiften ger dig lagom mycket utmaning
Du får rätt mängd av kunskap
Du är fri från yttre störningar

Vad betyder flow för företagaren?

Som företagare har du många dagliga uppgifter på din agenda. Vissa är roligare och mer energifyllda än andra. Att sätta av ostyckad tid för uppgifter som fyller dig med flow och som för din business framåt är en framgångsfaktor. Du presterar bättre, mår bättre och laddar energi till att göra de där uppgifterna som du inte gillar men som måste göras. Till den dagen då du kan hyra in någon som gör det åt dig. ( då vet du dessutom precis vad du ska börja med att lägga ut på andra )
Köpa in eller göra allt på egen hand

3 avslutande tips för att du ska hitta flow i vardagen

1 Välj en utmanande uppgift ( men inte för svår)
En för lätt uppgift gör dig uttråkad men en alldeles för svår har motsatt effekt. Du tappar sugen redan innan du börjar.

2 Se till att ha ett syfte med det du gör
Att göra meningslösa saker, eller få dem tilldelade gör det mycket svårt att hitta flow. Tänk dig praktikanten som får nonsens uppgifter istället för något att bita i. Inget som inspirerar.

3 Gör en sak i taget
Inga mer kommentarer. Varje idrottsman eller kvinna skulle aldrig komma på tanken att prestera på topp samtidigt som de pratar i telefon eller kollar mejlen.

Här hittar du flera inlägg på samma tema
Mental träning något för företagaren?
Att vara i rätt tillstånd
Konsten att hitta dina styrkor

Dela gärna med dig av när du hamnar i flow.

PS jag gör det när jag skriver, läser en bok, rider eller ritar i min Bullet Journal. Då hör jag inte vad något säger. Så om du ser mig sittande någonstans så får du knacka mig på axeln och ropa hallå…:)

Similar Posts