Kontemplation, en väg till ett andligt uppvaknande
Drömmer du om att vara mer sammankopplad med universum, gud eller andra högre makter. Oavsett vad du kallar dem så finns det många rutiner och tekniker som sägs ge en motorväg till ett andligt uppvaknande. Kontemplation är en variant som jag gillar och gärna använder mig av.
Kontemplera mera.
Det kan låta som ett kampanjbudskap från Hälsovårdsmyndigheten i stil med 6-8 brödskivor per dag. Men det finns mer bakom det här än så.
Vad är kontemplation?
Mycket handlar om att låta sinnet bli stilla.
Att lyssna inåt, reflektera, betrakta. Att låta en viss tanke flyta runt på ett mycket medvetet sätt. Jag gillar verkligen det här sättet att utvecklas.
Kontemplation används mycket inom de mystika traditionerna och är ett sätt att tömma medvetandet för att betrakta det gudomliga under stillhet.
De flesta av oss har redan upplevt kontemplation. Faktum är att vi redan vet hur man gör det. Ibland när du har stått inför ett problem eller en utmaning i livet så har du säkert upplevt att svaret kommer till dig någonstans ifrån. Kanske kommer det i en dröm, eller när du ligger i sängen eller när du gör något helt annat. Svar och insikter kommer till oss på många olika sätt, och du kommer kanske ihåg den där känslan av insikt och klarhet.
Ett syfte med det här inlägget och att lyfta kontemplation är att öka frekvensen av de där stunderna av insikt.
Varför är det bra att kontemplera?
Meditation i alla former är hälsosamt men jag ser den här formen som ett sätt att utforska tankar och frågeställningar som du går och bär på. Den fyller helt enkelt ett behov hos många av oss.
Hur går det till rent praktiskt?
Kontemplation kan ske i duschen, när du promenerar, stillasittande som i bön eller meditation. Du kan välja att diska, laga mat och samtidigt medvetet kontemplera.
I dagens snabba värld kanske du oroar dig för att du helt enkelt inte kommer att hitta tid att tänka. Det är faktiskt precis tvärt om.
Richard Rudd (skaparen av Gene Keys) och författaren till en bok om kontemplation pratar om 3 tekniker som på engelska heter pause, pivoting & merging. De är tre enkla tekniker som du kan lära dig, sen både förfina och bemästra över tid.
Var och en av dessa tekniker relaterar till en potentiell transformation som kontemplation kan leda dig igenom. Den första tekniken Pausing relaterar till sinnet. Pivoting, den andra tekniken relaterar till känslorna och den tredje tekniken kallas Merging och den relaterar till den fysiska kroppen.
Kropp, känsla, handling
Den praktiska kontemplationen handlar om att hitta kopplingen till tanke, känsla, handling som redan används inom en mängd olika inriktningar. Inom NLP kallar vi den för Mercedesmodellen.
Du startar dina stunder av kontemplation genom att fokusera din medvetenhet på något. Om det gäller en utmaning, så fokuserar på lösningen av utmaningen. Håll kvar den så länge du kan och när du tappar fokus, plocka försiktigt upp tanken igen. Precis som när du lära dig att meditera.
Nyligen hade jag en Human Design läsning
som handlade om att se sitt företag ur ett spirituellt holistiskt perspektiv. Där gick vi in på djupa och filosofiska resonemang. Då blir mitt råd alltid att låta saker sjunka in, smälta och att kontemplera över det som kommer upp. Det är inte alltid du förstår innebörden i det första läget.
Kontemplation är mer än vanlig mindfulness
Den största skillnaden mellan att kontemplation och meditation eller mindfulness är att när du kontemplerar så använder sinnet på ett medvetet sätt.
Kraften i att kontemplera (det är ett så långt ord) ligger att den på ett naturligt sätt skapar handling som i sin tur skapar förändring i ditt liv. En annan fördel är att den skapar Energier i balans när både höger och vänster hjärnhalva möts i samklang. Något som jag brinner för, du kan lyssna på mig i min podcast Cirkeln på ämnet.
Energier i balans så tänker jag
Energier i balans boosta de feminina energier
Vill du läsa mer på ämnet så är mitt tips:
Richard Rudds lilla bok, som även finns som e-bok
Bok hos Adlibris – The art of contemplation
På Amazon som Kindle – The art of contemplation
Kontemplation- ett vackert innehållsrikt ord. Jag har svårt att meditera men att kontemplera är betydligt lättare.
Tack för att du påminner om hur viktigt det är!
Tack Britt för att du skriver och jag håller med dig. Jag känner likadant och älskar den här formen.