konkurrens eller samarbete Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Gränsen mellan konkurrens och samarbete?

Blir du tokig på all konkurrens eller har du svårt att hantera samarbeten. Vart går gränsen mellan de två? I detta inlägg ger jag dig några tips som jag tycker är grundläggande för att hantera frågan.

konkurrens eller samarbete Kicki Westerberg

Under mina år som företagare har det alltid varit viktigt för mig att utbyta erfarenheter med andra. Att vara revisor och rådgivare kan vara ett ensamt jobb, särskilt när det ska fattas obekväma beslut. När jag började inom yrket var jag strax över tjugo år och tjej, vilket gjorde att jag ständigt kände mig tvingad att bekräfta mitt kunnande. En tuff situation som fungerade tack vare det nätverk av kollegor som fanns i min region. Trots att vi var ”konkurrenter” så delade vi med oss till varandra och skapade en miljö där inga frågor var dumma frågor. Just detta sätt att utvecklas som företagare och i mitt yrke har jag tagit till mitt hjärta under åren. Som aktiv inom organisationen Företagarna under lika många år skapade vi även där en möjlighet att stärka varandra genom att diskutera våra gemensamma problem och funderingar.

Med tiden har jag hittat ett antal strategier som jag tycker fungerar när det gäller att hantera både konkurrens och samarbeten. Här kommer några av de viktigaste.

Prata aldrig illa om en konkurrent

Ibland kan det vara frestande att nämna något negativt om en konkurrent men passa dig för det. Lyft istället din egen kompetens och framhäv din specialitet. Låt kunden själv upptäcka för och nackdelar med olika alternativ. Negativt prat om andra, även om du gör det av välvilja mot din potentiella kund, slår alltid stenhårt tillbaka.

Sök samarbeten och nätverka

Att rekommendera andra är alltid bra marknadsföring. Lär känna dina konkurrenter och låt dem lära känna dig. Ni har förmodligen mycket gemensamt, som alltid handlar det om att bygga relationer, vem vet vad det kan leda till i en framtid.

 konkurrens eller samarbete ekonomisk pt

Sälj på din personlighet och unika stil

När det finns många aktörer på en marknad så handlar det till sist om din personlighet och personkemin mellan dig och kunden. Tänk på den lilla staden med massor av pizzerior eller hårfrisörer. Du har alltid en favorit, fråga dig själv varför. Det handlar sällan om prislappen.

Skapa forum för öppen kommunikation

Nyttja branschföreningar, konferenser, informella nätverk eller näringslivsträffar. Även här handlar det om att lära känna andra dels för justare konkurrens men även för att skapa möjligheter till samarbeten. Kanske får du in ett stort jobb som du bara kan ta åt dig genom att samverka med andra. Det vill du inte missa.

På fredag 1 september pratar jag mer om ämnet i min sommarlive som nu går över i höst. Men jag kör på och kommer att ta upp aktuella ämnen varje fredag klockan 10.00 hela hösten. Häng med mig live och ställ frågor eller se sändningen i efterhand på min FB sida Ekonomisk PT.

Lämna gärna en kommentar, hur hanterar du konkurrens och samarbeten?

Similar Posts

2 Comments

  1. Jag är helt enig med dig Kicki. Det finns ingen konkurrens. Vi är alla olika och attraherar olika kunder. Bra inlägg👌🏼

    Ulrika Hederberg
    Soulful Life & Business

  2. Tack för din input Ulrika, det är en viktig insikt, glad att du delar den med mig !
    //Kicki

Comments are closed.