Konsten att ta semester som företagare - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Konsten att ta semester som företagare

Hur påverkas du och din verksamhet inför sommaren? Kan du ta semester?
Tillhör du dem som har lika mycket jobb året runt eller har du inga kunder alls? Hur det än ser ut så är det viktigt att ha koll på totalen. Om du har ett glapp under sommaren (eller annan tid av året) så är det bra om du kan använda den till något bra. I veckans onsdagsinlägg kommer några semestertips till dig.

Konsten att ta semester som företagare - Kicki Westerberg - Ekonomisk PT

Jag kan inte ta semester på sommaren

Men först några ord om det det där med att få ekonomi hela året.
Det är inte många företag som har en jämn arbetsbelastning på årets 12 månader. Kanske är det inte en önskvärd situation heller. Inom min bransch redovisningsbranschen har min medarbetare alltid haft svårt att ha mer än 3 veckors sammanhängande semester. Det ska göras löner och bokföringen ska skötas varje månad. Ofta har de valt att gå in och jobba någon dag under semesterperioden för att göra det mesta akuta jobben. För en ensam konsult blir situationen ännu svårare.

Jag har inte råd att ta semester

Viktigast är ändå hur det än ser ut att tänka på att du ska tjäna in dina pengar på en kortare tid än årets 12 månader. Speciellt för dig som har en uttalad säsongsverksamhet, tex sommarcafé eller snöröjning. Ytterligheter kanske men om du måste tjäna in dina årliga pengar på 6 månader så krävs en lönsam verksamhet, många arbetstimmar eller att du hittar något annan under resten av året. För de som jobbar med utbildningar är ofta sommarens tre månader helt utan uppdrag, men inte utan arbetsuppgifter.

Här kommer fyra tips till hur du kan hantera semesterperioden hos dig.

  1. Vill du jobba och har tid över? Använd tiden till utvecklingsarbete. Till exempel att skapa den där E-boken, webbkursen eller att skriva nya välkomstmejl till dina prenumeranter på din E-postlista. Skapa nya rutiner i ditt företag. Läs nya böcker och låt dig inspireras. Men tänk på att för att det här ska fungera så måste du har ditt år i balans. Dvs du måste lägga en budget som gör att du säljer för det du behöver på 10 månader i stället för 12.
  2. Måste du ha in pengar i sommar? Gör en sommarvariant av det du säljer. Beroende på vad du gör så kan det här vara en lyckosam tid. En självstudiekurs där eleverna kan jobba under sina ledigheter. En sommarupplaga på gymmet för dig som jobbar med hälsa och träning. Många vill hålla formen och äntligen få tid att träna när ledigheten kommer.
  3. Svårt att vara ledig en sammanhängande period? Det stämmer tyvärr på de flesta av oss företagare. Själv gillar jag att jobba någon dag per vecka och ha koll på det som händer. För mig funkar det bra att vara ledig torsdag fredag och sedan måndag tisdag veckan efter. Sen jobbar jag några dagar igen. Hitta din egen favorit, testa dig fram.
  4. Kan du inte ta semester alls? Har du en säsongsverksamhet som går för högtryck under sommaren? Okej, så kan det vara. Se då till att planera in så mycket luft som det går. Njut av sommaren på bästa sätt för dig. Ge dig ledighet när din säsong är över.

Hur det än ser ut så hoppas jag att din sommar blir fin!

Vad jag ska göra i sommar och hur jag väljer att ta semester det avslöjar jag i fredagens livesändning på min FB sida Ekonomisk PT. Alltid klockan 10.00 & läser du det i efterhand så hittar du alla inspelningar.

Similar Posts