Så bygger du ditt drömföretag - Ekonomisk PT Kicki Westerberg

Så bygger du drömföretaget i fyra steg

Drömföretaget på en A4 sida? Jag fick frågan av en journalist härom dagen om jag kunde sammanfatta hur det gå till att bygga ett drömföretag. Det kan tyckas svårt men det finns några grundläggande punkter som måste finnas på plats om det ska fungera så det här inlägget handlar om dem, vill du ha den detaljerade kartan så får du läsa min bok. Från 21 september så finns den även att köpa i bokhandeln eller här.

Drömföretaget i fyra steg - Ekonomisk PT - Kicki Westerberg

Fyra grundläggande förutsättningar för drömföretaget

Börja med att utvärdera nuläget

Det gäller att skapa goda förutsättningar för att lyckas. I vilken idrott som helst är detta upplägg grundläggande men när det gäller oss företagare så är det enkelt att bara köra på. Vi sätter i bästa fall ett antal mål och skyndar oss sedan framåt utan att titta närmare på nuläget och utgå därifrån. Det gäller att skapa rutiner för att på ett enkelt sätt hålla koll på och utvärdera det du gör och resultatet som det ger. Så utvärdera vilka områden i ditt nuvarande företag som fungerar och vilka  som behöver lite omsorg innan du startar din förändring.

Hitta ditt varför

Ta reda på vad dina drivkrafter är det är de som kommer att göra att du orkar ändra fram. Dina tre viktigaste drivkrafter kallar jag för grundbultar – de grundläggande förutsättningar som du absolut inte kan tänka dig att kompromissa bort. Använd dem som en stomme till din affärsplan och dina strategier för drömföretaget.

Lär dig att sätta affärsmässiga mål

Att lära sig att sätta bra och användbara mål är en grundförutsättning för ett framgångsrikt företag. Drömföretaget är en metafor för att det finns en möjlighet för dig som entreprenör att bygga upp en verksamhet på dina villkor.

Jobba strategiskt och fokuserat

Strategikartan är ett bra hjälpmedel, den innehåller både ditt mål och dina strategier för tillväxt och försäljning. Den skapar du genom att se över var du hittar dina kunder och hur du kan utöka underlagen (tillväxt) och genom att hitta en bra mix av 6 till 8 inkomstkällor baserade på din kompetens och ditt utbud. Komplettera den sen med avstämningspunkter som månadsmöte och veckovisa avstämningar med dig själv för att hålla koll på att du jobbar åt rätt håll. Om inte gör om och gör rätt. Flexibilitet och feedback är ledorden här.

PS Glöm inte att fira på vägen mot drömföretaget

Det är så lätt att fokusera på att ständigt checka av saker på din ToDo lista. Kom ihåg att stanna upp och titta på vad du åstadkommit. Så boka tid med dig själv för att fira att det är nu du är på väg, äntligen!

Japp så enkelt var det!!

Nej, skämt åsido, det tar lång tid att bygga upp eller förändra ett företag. Räkna med 12-36 månader från det att du bestämt riktningen. Hårt arbete krävs dessutom men som jag är noga med att påpeka, det går så mycket lättare om du gör det du verkligen brinner för. Så lycka till och om du köper min bok så tagga mig gärna i sociala medier med #byggdittdrömföretag och tala om hur det går.

Lyssna mer på min höstlive fredag 28 september då jag sänder direkt i från Bokmässan i Göteborg där jag befinner mig.  Så om du är där och vill träffa mig så hittar du mig i monter hos Roos & Tegnér. Jag signerar min bok på fredag mellan 14-15.

Similar Posts