Usch & fy för siffror?

Under de senaste veckorna har jag hört den frasen mer än en gång. Ett nödvändigt ont, något som ger ångest. Men behöver det verkligen vara så? Det frågar jag mig i veckans temainlägg.

Företagets ekonomi borde vara en av de roligaste delarna av din business. Inte det som ger dig rysningar eller känns som obegripligt. Ändå är det den bild jag ofta möter.

Jag kan inte det där med ekonomi

Siffror det förstår jag mig inte på

Ekonomi är ingenting för mig

Så här kommer 3 tips på  hur du kan tänka för att göra ekonomin både roligare och mer intressant.

Tips nr 1 Skaffa dig förståelse

Eller se sanningen i vitögat. Nej men skämt å sido du behöver veta hur det ser ut. I verkligheten. Många gånger har du en diffus bild av hur läget är både just nu och framåt. Om du tar ett första steg och sätter dig in i dina siffror så ökar din förståelse. Be den som sköter din ekonomi att förklara för dig hur det ser ut idag, vad du har för kostnader.

Fråga hen – vad mer tycker du att jag behöver veta?

PS om du inte förstår, ge dig inte utan fråga igen. Och säg till att du inte förstår.

Tips nr 2 Ge dig själv en morot

För många företagare så känns ett rent omsättningsmål både luddigt och en smula obegripligt. Att istället omvandla talet till något som betyder något för dig är ett bra sätt att koppla siffror till dina mål. Att använda ett personligt nyckeltal eller min strategikarta är två sätt att göra siffror till något både konkret och visuellt och mer lätt att förstå.

Tips nr 3 Snacka med andra

Att göra en budget (som kan vara betydligt roligare än du tror) följa upp den och sen dela med dig dina framsteg i en grupp är ett inte helt vanligt grepp. Men kraften av att ha andra som stöttar, peppar eller eller ger dig feedback är riktigt effektivt, och oväntat roligt. Precis som när jag uppmanar andra att snacka pris med andra entreprenörer så gäller det här att snacka siffror, utan att mörka eller skämmas.

Nyfiken på att höra mera, lyssna på min FB live på fredag klockan 10 så berättar jag mer.

Snackar du ekonomi med andra företagare?
Eller förstår du inte vad din konsult säger?

Dela med mig om dina tankar i en kommentar.


Följ mig gärna på Bloglovin så missar du inga avsnitt
Följ mig på Instagram @ekonomiskpt – titta in och säg hej, jag svarar alltid 🙂
Lyssna på min livesändningar på Facebook Ekonomisk PT – fredagar 10.00


Just nu så tar jag beslut om hur mitt 2019 ska se ut, planen ligger klar och det första steget du ser av den stora satsning som jag gör är min mastermind Cirkeln. Under 2018 var mina grupper 6 månader åt gången, alltså vår och höst. Nu startar jag ett 12 månaders program för dig som menar allvar med din business. För dig som vill växa och behöver stöd. För dig som vill skapa ett hållbart företagande på alla plan. Det här är för dig som har bestämt dig att lyckas under 2019. Vad lyckas betyder för dig? Det är upp till dig, vi finns här för att stötta dig på din väg. Ansökan öppnar snart, anmäl dig här så får du mera information inom kort. Start i januari 2019. Jag lovar att det här blir något alldeles extra.

Dags att gå med i en mastermind - kicki westerberg

Similar Posts