företagare - ekonomisk pt

Har du rätt mindset för framgång?

företagare - ekonomisk pt

Det här rådet är till dig som inte varit företagare så länge och som bitvis tycker att det är kämpigt.

Känner du igen dig?

Du har hittat dina första kunder, du är äntligen igång och du är exalterad över ditt nya liv. När du nått så långt är det dina drivkrafter (ditt varför) som kommer att avgöra om du håller ut och tillslut lyckas som företagare. Den stora lyckan över att vara din egen kan snabbt gå över i en helt annan känsla – en känsla av den stora tröttheten, du måste ju göra allt och helst på en gång.

Förmodligen kommer det in pengar men inte riktigt så mycket för att det ska vara lönsamt eller ge dig den lön du vill ha. Du gör alla uppgifter oavsett om du är bra på dem eller inte för du har inte råd att anställa eller köpa in hjälp.

Mer tid än pengar

Du slösar tid för du måste lära dig en massa nya saker, men som sagt, du har mer tid än du har pengar. Det är nu det börjar krypa inpå dig. Du ligger på kvällen är du ska sova och funderar över om saker och ting aldrig ska förändras, du är nog inte rätt person för det här, kanske är det bättre att gå tillbaka till din anställning.

Det är vanligt att du drabbas av en stark känsla av ensamhet och isolering. I denna fas av företagandet är det många som ger upp, de orkar helt enkelt inte med känslan av ovisshet som de flesta (läs alla) upplever då och då som företagare.

Ljuset i tunneln

Men om du tillhör skaran som trots pressen fortfarande är optimistisk så har du helt klart de egenskaper som gör entreprenören till en dooer och överlevare.

Om du känner igen dig i det jag beskrivit ovan så kommer här några tips till dig.

Vad du bör fokusera på som företagare?

Lägg dina resurser på marknadsföring/försäljning. Här fungerar den sk 80/20 regeln utmärkt, lägg 80% av din tid på att sälja in jobb och marknadsföra dig. Det är det absolut viktigaste i denna fas av ditt företagande. Om du inte driver ditt företag på heltid så håll ändå fast vid fördelningen 80/20, har du 10 timmar per vecka så lägg 80% på att sälja in och utföra jobb. Det är så lätt att fastna i ett evigt fixande med visitkort eller tekniska system. Fokusera istället på sådant som för dig och ditt företag framåt.

Underlätta för betalning, var snabb att fakturera eller ordna automatiserade betalningar. Betalningsviljan minskar för varje dag som går efter leverans, speciellt på tjänstesidan.

Vad du inte bör göra

Lägga för mycket tid på andra områden i ditt företagande, håll dig stenhårt till det som ger dig resultat och för dig framåt.

Dra inte på dig för stora fasta kostnader, håll hårt i pengarna tills dess att du vet vad du behöver. Ett PS här till den teknikintresserade onlineföretagaren.  Du som köper massor av system och programvaror som du inte behöver eller överlappar varandra. Det går massor av tid, kostar pengar och gör att det tar längre tid att utveckla din verksamhet. Tro mig jag har testat.

Det viktigaste rådet sist,
sluta fokusera på vad andra gör och inte gör – kör ditt eget race – du duger!

Intressant, vill du höra mer?

Vill du höra mer om det här i detalj så häng med mig när jag sänder live från min Facebooksida, detta blir ämnet för  sändningen den 14 juli. Jag sänder live varje fredag klockan 10.00 från vecka 26 och framåt. Häng med och passa på att ställa frågor.

Similar Posts