5 NLP tekniker för dig om är coach

NLP tekniker för dig som är coach

NLP och dess tekniker innehåller massor för dig som är coach. Coaching hjälper människor att fokusera på här och nu och att våga ta steget mot förändring och utveckling. Coacher världen över använder sig av olika metoder för att göra det allra bästa för sina kunder. Neurolingvistisk programmering är en av dem som passar speciellt bra när det gäller coaching. Eftersom NLP handlar om hjärnans språk så tycker många coacher att det ger dem smarta, praktiska verktyg och processer. Som dessutom hjälper dem att bli ännu bättre coacher så att deras kunder får ännu bättre resultat.

5 NLP tekniker för dig om är coach

Vad är NLP?

Okej då, vi börjar från början. NLP gör det möjligt för oss att bättre förstå hur vår hjärna (neuro) tar in de ord och det språk (lingvistisk) vi använder och hur vi kan påverka vår dåtid, vårt nu och vår framtid (programmering). Min egen resa med NLP började 2015. Under de år jag både använt och utbildat mig inom NLP så har det blivit ett sätt att leva.

Men tillbaka till dig som är coach. Jag vill så gärna berätta för dig om 5 grundläggande tekniker som jag tror kan förändra ditt sätt att coacha. En del av dem känner du säkert igen. Kanske har du inte tänkt på dem som NLP eller så har du använt dem utan att du tänkt på det. Nu kör vi.

När du är redo att ta din coaching business till nästa steg så har jag flera alternativ för dig.
Kolla här för att se vad jag har på gång just nu. 

De 5 NLP teknikerna är:

Ankring
Förändra övertygelser
Skapa rapport
Omramning av tankar
Kreativ visualisering

Ankring – en NLP teknik som fastnar

Ankring är bra verktyg för att skapa kraftfulla tillstånd. Inom idrottens värld har vi sedan många år sett stjärnornas rutiner innan ett lopp eller hopp. Det klappas på ben, i ansiktet eller snuddas vid en nästipp. Varför? Jo för att försätta sig i sitt allra bästa tillstånd, exakt när de behöver det.

Så vad skulle det betyda om du kunde hjälpa en kund att vara sitt allra bästa jag inför ett viktigt möte, en föreläsning eller inför något annat viktigt tillfälle. Insikten att det går att förändra ett negativt tillstånd på några få sekunder kan många gånger innebära en stor förändring. I korthet går det till så att du ber kunden att välja ett tillfälle där de kände den känsla som de vill kunna välja. Tex mod, glädje, energi eller flow. Genom att koppla den känslan till en viss rörelse som att nudda vid en knoge eller ett finger kan kunden senare återskapa känslan. Gång på gång.

Att förändra övertygelser

Vi har alla våra egna övertygelser, en del är kraftfulla och tar oss framåt medan andra begränsar oss och får oss att undvika vissa saker. Eller att göra sådant som vi inte mår bra av. Många NLP tekniker synar våra begränsande övertygelser och hjälper oss att se de negativa konsekvenserna. Ofta uppstår en övertygelse genom att du hört eller sagt något många gånger. Tex jag är inte bra på att sjunga eller jag kan inte laga mat eller jag är ingen säljare. För klienten är övertygelsen en sanning och om hen är övertygad om att hen inte kan, då är det bara så. När du som coach använder NLP kan du genom att nyfiket utforska och observera hjälpa kunden att välja ny sanningar som passar bättre dit de är på väg. Och att sedan behålla dem.

Skapa rapport – följ följ led

Det är coachens uppgift att skapa en miljö som ger förutsättningar för att klienterna ska känna tillit och våga tro på sig själva och sina förmågor. Inget nytt för dig som coach men via NLP kan du fördjupa den här upplevelsen. Det handlar om att följa klienten i kroppsspråk, rörelser och ord och röstläge. Det skapar en känsla av samhörighet men se upp, det gäller att träna på det här för ingen gillar att kännas sig härmad.

När du följer klienten så kan du sen gå över till att leda hen vidare så att hen kan utforska sina tankar och känslor. Då blir det riktigt bra coaching.

Omramning av tankar

Att hjälpa kunden att förändra sitt tankemönster är oerhört kraftfullt. NLP tekniken som kallas omramning (reframing) ger dig den kunskapen. Här handlar det så mycket om språkmönster dvs hur vi pratar till oss själva och till andra.

Om kunden är missnöjd med något och tex använder ord som, jag vill inte vara tjock eller jag vill inte vara stressad. Då kan coachen utforska klientens tankemönster med hjälp av omramningar. Genom att flytta fokus från vad vi INTE vill ha till vad vi vill ha istället. För det vi fokuserar på växer. Hjärnan förstår inte ordet INTE om du hänger med. Du kan hjälpa kunden ge sin hjärna ett positiv budskap och sedan förstärka det med nästa teknik.

Kreativ visualisering- SISTA NLP TEKNIKEN FÖR IDAG

En NLP teknik som ibland kallas målbildsträning. Att skapa sig en bild över sitt önskade resultat (mål) och av vägen dit är ett kraftfullt sätt att skapa motivation och förstärka den nya identiteten. Vårt undermedvetna styr våra tankar till ca 90 %, därför är det viktig att vi lär oss att påverka även den delen.

Visualisering i kombination med hypnos och meditation ger stor effekt och varaktig förändring. Du kan i nästa steg lära kunden att tillämpa visualisering på egen hand. Då kan jag garantera att det händer grejor.

Konsten att skapa varaktig förändring är det som driver mig

Jag vet inte hur det är med dig men för mig är känslan när jag ser att vi kan hjälpa våra klienter till varaktig förändring obetalbar. Det gör mig nöjd i min yrkesutövning, det ger mig nöjda kunder och fler kunder. En väg dit att att använda mig av de tekniker jag pratar om här men det finns en liten hake. Du måste själv kunna dem. På riktigt. En bra coach lär sig sitt hantverk, testar på sig själv och delar sen med sig av sina egna erfarenheter. Lite som att lära sig att cykla, det är betydligt lättare att lära någon annan om du själv cyklat.

Så här – LÄR DIG – INTEGRERA – FACILITERA

Till hösten startar nästa omgång av min utbildning KOMPASS för dig som är coach och hjälper andra att växa och utvecklas. Läs mer om KOMPASS här.
Följ med mig på Instagram så kan du lära dig mer om det jag gör och lära känna mig bättre.
Instagram @kicki_westerberg

Boka din Online Business Audit med mig

Tänk dig att utforska det där som inte riktigt funkar eller är på plats och istället ha full koll på vad du ska prioritera. Inget mer prokrasti-planerande och byte av strategier var och varannan månad. Med Online Business Audit får du klarhet i vad du behöver göra för att skapa ett blomstrande och meningsfullt företag, på dina villkor.

Introduktionspris just nu (max 10 personer)

Similar Posts

6 Comments

 1. Du är en fena på att förtydliga! Jag läste NLP för några … många år sedan och wow vilken glädje jag har av det. både i jobbet med andra och i jobbet med mig själv.

  Tack för att du delar med dig både tydligt och generöst!

  //Malin

 2. Mycket intressant läsning! Jag arbetar inte som coach men kul att ta del av vilka metoder man kan använda. Blir suger att själv testa!

 3. Intressant läsning!
  Förändra övertygelser är verkligen en viktig sak att tänka på. Oftast övertalar vi oss själva att inte kunna saker och därför klarar vi dem inte. Något jag själv kämpar med ofta och jag måste säga att jag är bättre numera på att intala mig själv att det gå om man bara försöker.

 4. Vad roligt att du ska hålla NPL utbildning! Det låter så enkelt när du förklarar här, men fattar att det är mycket mer komplicerat när det ska appliceras på klienten. Önskar dig all lycka till med detta! Spännande 🙂

 5. Så spännande! Är helt övertygad om att vi kan styra över mycket. NLP har jag aldrig satt mig in i – men klart intressanta saker du lyfter fram. Tack!

Comments are closed.