vad betyder NLP

Vad betyder NLP?

Ja, vad betyder NLP, denna mystiska bokstavskombination. Och det är en fråga jag ofta får så i det här inlägget vill jag berätta för dig om grunderna. NLP är en beteendevetenskaplig metod för kommunikation och utveckling eller ett effektivt sätt att ta sig från A till B genom att använda sig av inre och yttre kommunikation. 

Min egen resa med NLP började 2015. Under de år jag både använt och utbildat mig inom NLP så har det blivit ett sätt att leva.

NLP betyder Neuro Lingvistisk Programmering

Neuro – handlar om vår hjärna. Hur vi samlar in och bearbetar information.

Lingvistik – handlar om vårt språk. Hur vi kommunicerar med oss själv och andra

Programmering (den bit som folk ofta reagerar på) handlar om vårt beteende. Hur vi använder strategier och mönster i vardagen. 

vad betyder NLP

NLP utvecklas på 70-talet

NLP utvecklades under 70-talet som ett samarbete mellan John Grinder, biträdande professor i lingvistik och Richard Bandler, psykologistuderande. Båda två befann sig vid University of California. De studerade den tiden skickliga kommunikatörer och deras utgångspunkt var att utforska. Vad är det som skiljer människor som gör något med lätthet, elegans och fulländning från de som inte gör det? 

De studerade bland annat 3 terapeuter som var framstående inom sina områden. Virginia Satir som grundare av familje och systemterapin, Milton Erickson , hypnosens fader och Fritz Perls gestaltterapi.

Trots att de 3 terapeuterna hade helt olika personligheter så var deras underliggande beteende och kommunikationsmönster förvånansvärt lika. Just dessa mönster var det som gjorde dem till framgångsrika med sina klienter. Bandler och Grinder insåg att dessa mönster och beteenden både gick att upprepa och lära ut, i och med detta hade NLP tagit sina första steg. 

NLP får sitt eget namn

1976 sammanställde de sina insikter och döpte det till Neuro Lingvistisk Programmering. Namnet för tankarna till datavärlden som då var högsta mode och beskriver kanske inte riktigt de eleganta modellerna som gör det möjligt för oss att bättre förstå hur vår hjärna (neuro) tar in de ord och det språk (lingvistisk) vi använder och hur vi kan påverka vår dåtid, vårt nu och vår framtid (programmering).

NLP utvecklades i två riktningar, dels som en metod att upptäcka mönster för mästerskap (sk modellering) och som en metod för framgångsrika människors sätt att tänka och kommunicera. 

NLP består av ett antal grundantaganden (som jag kallar för coachattityder), mängder av modeller, metoder och processer för framgång. Om du är nyfiken på 5 NLP tekniker för dig som är coach så hittar du det inlägget här.

Vad är skillnaden som gör skillnaden?


Den utgångspunkten gör att NLP är under ständig utveckling då vår nyfikenhet på “hur gör jag när jag gör det bra” aldrig tycks sina.  Neuro Lingvistisk Programmering. används framgångsrikt inom näringsliv, utbildning, skola, idrott, personlig utveckling och ledarskap, dvs överallt där det är viktigt med utveckling och kommunikation.   För mig betyder NLP utveckling.

Boka din Online Business Audit med mig

Tänk dig att utforska det där som inte riktigt funkar eller är på plats och istället ha full koll på vad du ska prioritera. Inget mer prokrasti-planerande och byte av strategier var och varannan månad. Med Online Business Audit får du klarhet i vad du behöver göra för att skapa ett blomstrande och meningsfullt företag, på dina villkor.

Introduktionspris just nu (max 10 personer)

Konsten att beskriva NLP

NLP är studiet av de subjektiva upplevelsernas struktur och hur dessa lämnar efter sig ett spår av attityder och och tekniker.   (Richard Bandler)

NLP är studiet av mänskligt mästerskap.  (John Grinder) 

Ett effektivt sätt att ta sig från A till B genom att använda sig av inre och yttre kommunikation.  (Anna Ramberg, min egen lärare under åren)

Själv kallar jag det för fantastiska verktyg för att skapa varaktig förändring som passar perfekt för dig som vill hjälpa andra att växa och utvecklas. 

Hoppas du blir lika nyfiken som jag blev!

NLP ingår som en av delarna i min utbildning Kompass för coacher. Läs mer här.
När du är redo att ta din coaching business till nästa steg så har jag flera alternativ för dig.
Kolla här för att se vad jag har på gång just nu. 

Similar Posts