Hitta dina 3 penga arketyper för mer flow i din business - Kicki Westerberg

Utforska dina 3 Penga Arketyper – för att skapa mer flow i din business

Visste du att dina topp 3 Penga Arketyper (Sacred Money Archetypes) påverkar hur du handskas med pengar? Som entreprenör kan det vara viktigt att förstå ditt eget förhållande till pengar och sen nyttja det för att skapa med framgång i ditt liv och företagande.  I inlägget presenterar jag de 8 olika arketyperna och deras egenskaper.

Har du hört talas om Penga Arketyper?

Sacred Money Archetypes® ett etablerat test för att jobba med din syn på pengar. Eller ditt Money Mindset som det ibland kallas. Så när det gäller pengar, är du en ackumulator, alkemist, konnektor, maverick eller en romantiker?

Sanningen är att du är en kombination av dem alla! Nu kan du kan lära dig hur du förhåller dig till pengar beroende på din kombination av arketyper. Så oberoende av vad din unika kombination är, vi har alla en möjlighet att skapa mer FLOW i ditt företagande.

Jag har arbetat med flera typer av tester för entreprenörer (som ofta baserar sig på arketyper), och med hjälp av det testet och det efterföljande arbetet kan jag hjälpa dig att hitta din väg från motstånd till medgång när det gäller pengar.

Att handskas med pengar och att tjäna pengar är en del av entreprenörens vardag. Så frågan är om du nyttjar dina styrkor på allra bästa sätt.  

Här kommer en presentation av de åtta penga arketyperna och deras styrkor och svagheter. Kan du gissa vilken som är din?

penga arketyper

Penga arketyp 1  – The Ruler

En ganska vanlig entreprenörs arketyp. Ett tecken på att du är Ruler är om du är ambitiös och ständigt jobbar för att nå dina mål (vilket du oftast gör). Du fokuserar på nästa mål & uppgift så fort du nått fram. Tyvärr glömmer du ofta att fira eller att njuta av resultatet för du vill ständigt vidare. Övertygad om att det gäller att jobba hårt för pengarna.

Penga arketyp 2  – The Nurturer

En vanlig arketyp hos entreprenörer som vill göra gott och hjälpa andra. Lojal och pålitlig till din natur.  Du offrar dig ofta för andra och attraherar kunder som begär mycket av dig och utmanar dina gränser.

Penga arketyp 3 – The Connector

Som du hör på namnet en fena på att skapa relationer och hitta möjligheter till samarbeten. Det handlar om att bygga nätverk. Du känner dig ofta otillräcklig när det gäller pengar/siffor och att skapa värde.

Penga arketyp 4  – The Alchemist

En social entreprenör i grunden som får andra att tro på sig själva. Du har ofta stora ideér som kan förändra världen om du bara tillåter dig att tjäna pengar på dem. Den övertygelsen kommer från din tro på att det finns orättvisor kring pengar i världen.

Penga arketyp 5 – The Celebrity

Många entreprenörer med den här arketypen är grymma på att hjälpa andra att bli synliga och nå ut. De finns ofta inom PR marknadsföring, försäljning eller andra utåtriktade branscher. Har ofta lite för lätt att spendera pengar.

Penga arketyp 6  – The Accumulator

Ett tecken på att du är Accumulator kan vara att du är bra på att spara och inte skuldsätter dig. Du kan även få dåligt samvete är du gör av med pengar. Det tar tid för dig att ta beslut när du ska investera, därför kan du missa möjligheter att tjäna pengar.  Och det kan ta tid för ditt företag att växa.

Penga arketyp 7  – The Maverik

Rebellen bland arketyper som gillar att ta risker och utmana läget när det gäller pengar. Du är bekväm med pengar men lider av och till av att det både går upp och ner när du missar att skapa regelbundna inkomster.

penga arketyper

Penga arketyp 8  – The Romantic

Ett tecken på att du är romantiker är att du blivit entreprenör för att kunna njuta av livet full ut. Du är generös mot andra och gillar att spendera pengar (gärna på roliga saker) men undviker ibland att hålla koll på din ekonomi och att ta ekonomiska beslut. Anledningen ligger ofta i hur du ser på dig själv och ditt värde.

Känner du igen dig i beskrivningarna?

Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

Som jag  tidigare skrev så är det inte så enkelt att din relation till pengar handlar om vilken arketyp du är. Det är kombinationen av dina 3 topp arketyper som skapar din unika profil och potential.

Ofta så kan du gissa dig till din arketyp nr 2 och 3 men den som ligger överst har vi svårt att se. (för den innehåller inte bara våra styrkor utan även våra svagheter och utmaningar)

Arketyperna balanserar varandra, någon med Accumulator och Romantic i toppen kan ha lätt för att spara pengar och njuta av det goda i livet.

Arketyper kan även skapa interna konflikter, någon med Ruler och Alchemist som topp 3 kan ha svårt att både nå sina mål och samtidigt undvika att tjäna för mycket pengar eftersom det vore orättvist.

Förutom att identifiera vilka dina topp tre penga arketyper är det också värdefull att tolka dina resultat utifrån din finansiella situation och vilka mål du har. Att hitta kraftfulla övertygelser som hjälper dig att hitta momentum och skapa flow och förändra din syn på pengar. Vill du jobba vidare med att utforska dina penga arketyper?

Vilka Arketyper är dina?

Nu kan du göra testet som ger dig svaret.

Det kan vara början av ett helt nytt sätt att se på pengar.


Det ursprungliga testet Sacred Money Archetypes® skapades av Kendal Summerhawk. Det bygger i sin tur på psykologen Carl Jungs psykologiska typer som är en beskrivning av olika personlighetstyper. (tex extrovert, introvert) Många moderna tester bygger på dessa principer. Arketyperna kan ses som är kollektiva idealtyper som existerar i vårt undermedvetna. Jung menade exempelvis att vi alla har en ’urmoder’ eller ’urfader’ inom oss. Arketyper är inbyggda i vårt psyke och existerar över alla kulturer. Arketyperna finns i vårt undermedvetna och representerar känslor och andra egenskaper som vi bär inom oss.

Att jobba med sitt Money Mindset

Om du vill veta mer om vad det innebär att jobba med mig och om vad det kan betyda för dig så kan du ett nyfiken på möte (helt utan kostnad) där vi tittar mer på hur din syn på pengar begränsar dig i ditt liv och företagande. Och vad du skulle behöva jobba vidare på. Förändra dit money mindset


Kicki Westerberg är skaparen av The Power of M, ett koncept som hjälper dig att lyckas att nå dina mål. Hon hjälper kvinnor inom entreprenörskap och idrott att skapa förändring och en väg framåt. Som NLP coach, tävlingsryttare och mångårig entreprenör inom ekonomi (fd revisor) har hon en fullpackad verktygslåda.

Kicki är författare till boken Bygg ditt Drömföretag (Roos & Tegnér, 2017) och medförfattare till boken Skapa ditt drömliv. (Ordberoende förlag, 2018)

Similar Posts