en hälsokontroll av ditt företag gör dig till en mer lönsam företagare

En hälsokontroll av företaget

Gör som storbolagen, se över dina kostnader kvartalsvis.

Låter det jobbigt, men jag vet att i de flesta fall så lönar det sig!

Den som har ordning och reda i sin bokföring har nu avslutat september eller kanske oktober månad. Året lider mot sitt slut och som vanligt går tiden fort. Genom att se över dina siffor nu istället för när året är slut, får du en bra uppfattning om hur din verksamhet mår och om det är något du behöver förändra eller göra innan det nya året är här.

en hälsokontroll av ditt företag gör dig till en mer lönsam företagareKanske har kostnaderna rusat iväg lite väl mycket, eller kanske du skall satsa lite hårdare på att få den där nya kunden du suktat efter ett tag. I bästa fall visar det sig att du gör allt rätt och då det är ju det en trevlig känsla!

5 enkla steg för att se över dina kostnader:

1 Ta ut en resultatrapport ur ditt bokföringsprogram

Detta är en grundläggande rapport i all bokföring och i alla bokföringsprogram. Skriv gärna ut en rapport som visar både 2015 och 2014 så kan du lätt jämföra mellan åren.

2 Titta på siffrorna

Fundera på om kostnaderna är rimliga och vad de tillför ditt företag. Detta är inte avancerat, använd ditt sunda förnuft.
Läs rad för rad och fundera på följande frågor.

  • Vad gör jag i mitt företag och varför?
  • Vilka kostnader skapar de tjänster och varor som jag säljer.
  • Vilka varor/tjänster tjänar jag mest på?
  • Borde jag fokusera på någon vara/tjänst och kanske sluta med någon annan vara/tjänst?

Tänk på att kostnader är inte behöver vara fel Det kan vara så att du inte har så mycket kostnader men att du gör saker som tar tid från det verkliga verksamheten. Ibland kan det vara effektivt att köpa från färre leverantörer och kanske till och med öka sina kostnader, allt för att du ska få mer tid som du kan använda till att fakturera kunder.

3 Fundera om du är nöjd med året så långt

Finns något annat du vill förändra eller förbättra, eller kostnader som skall ses över nu eller till nästa år. Har du anställda kan det vara läge att ha ett möte och snabbt gå igenom vad du kommit fram till så att alla känner sig delaktig och drar åt samma håll.

4 Tänk “årsskiftestankar”

Här skall du fundera över om det finns något du måste ordna innan året tar slut. Extra insättning till pensionsförsäkring är en typisk ”före årsskiftet åtgärd”. En företagare bör sätta av minst 10% av sin årslön i ett sparande för att inte hamna i ett sämre läge än den som är anställd. Kom ihåg att du sköter ditt sparande själv.

5 Gör en budget för 2016

Tänk på mina råd från förra veckan om att leva utifrån din egen plan. En tydlig budget ger dig något att arbeta med inför det kommande året. Lättast är att använda årets siffor och kopiera till en budget för nästa år. Justera den enligt dina önskade resultat och använd den som ett av verktygen på din väg mot att bli en mer lönsam företagare.

Similar Posts