våga vara modig – övning ger färdighet

jag gillar samarbeten

Alla företagare behöver samarbetspartners och vänner att bolla idéer med. Här bjuder jag på ett inlägg av Karin Wells från Butterflying today som funderar över det där med mod och att vara modig. Karin och jag håller workshops ihop som får dig som företagare att våga vara modig och ta det första steget mot något nytt och okänt men ack så lockande. Du träffar oss i Falun 28 september, är du nyfiken boka här.

gastbloggare-karin-wells

våga vara modig!

Hur låter det? Modig är väl någonting man är eller inte är, ingenting som man vågar vara. Själv hävdar jag att mod är något man övar upp, från den man är liten och klättrar i trän till dess man är gammal och dör. Modet tar sig bara olika uttryck i olika åldrar.

När det kommer till företagande och mod är det är en essentiell egenskap som du medvetet behöver öva på för att ditt företag ska utvecklas. Öva på att göra saker du inte gjort tidigare, öva på att vara osäker och gå utanför komfortzonen, öva på att ta ordentligt betalt för dina tjänster, öva på att ta lite risker, öva på att känna dig ensam i det du gör. Men det fina i kråksången att ju mer man över desto mindre läskigt blir det nästa gång. Pirret i magen nästan försvinner vid nya utmaningar och du arbetar upp en stor tillit till dig själv där rösten inom dig säger att ”det här löser jag”, istället för ”gud vad läskigt, jag dör”.

pirret i magen när du går utanför det du är bekväm med är som träningsvärken efter ett hårt pass på gymmet Share on X

Någon klok man sa att pirret i magen när du går utanför det du är bekväm med, är som träningsvärken efter ett hårt pass på gymmet. Det är helt omöjligt att bli starkare utan att anstränga musklerna mer än vad de är vana vid, och likaså med modet. Det är omöjligt att bli modigare om du inte vågar tänja dig över vad du är van vid. En bra liknelse tycker jag. Jag personligen gillar träningsvärk väldigt mycket och därför har jag bestämt mig att pirret i magen är något att se fram emot.

modig

Mod och rädsla hänger ihop och det är lätt att tro att modiga människor inte har någon rädsla. Så är det inte. Jag har hört ett par gånger i mitt liv att ”du verkar vara så orädd”. Det jag svarat då är att jag inte alls är orädd, utan snarare tvärtom, men att jag använder rädslan som vägvisare. Jag tänker att det jag är rädd för, det är det jag ska göra. Givetvis utan att riskera mitt liv☺ Det finns ju faktiskt rädsla som är till för att hindra dig från att tex hoppa från höga höjder. Men det är inte den rädslan jag talar om utan mer den tankekonstruktion vi kan ha anammat som hindrar oss från att leva våra drömmar.

Och det är här jag vill stanna med en uppmaning. Om du känner att dina rädslor hindrar dig från att göra det du drömmer om.

Ta hjälp.

Det finns många bra människor som kan coacha dig genom sådant. Om du i ditt företag känner att det stannat upp pga rädsla eller annat. Ta hjälp där också. En mentor eller en coach eller en ekonomisk PT.

Just DO IT!

Similar Posts