Självsabotörer som skydd och hinder – gäst Malin Lundskog

I det här avsnittet pratar jag med Malin Lundskog, som precis som jag är medförfattare till boken Skapa ditt drömliv – vänd självsabotörer till självhjälpare. Malin beskriver självsabotörer som hemliga hinder och påhittade sanningar som hindrar oss att göra det vi drömmer om.

Självsabotörer som skydd

Vi pratar om att självsabotörer i grund och botten är skydd mot förändring, oavsett om förändringen är till det bättre eller sämre. Det är obekvämt att förändras och att utvecklas. Malin menar att det är ansträngande för hjärnan att börja tänka i nya banor och att bete sig på nytt sätt. Jag håller med. Hur modern hjärna vi än har, så är den ovillig till förändring.

Vi diskuterar också nedärvda självsabotörer. Sanningar vi ärver från dels våra föräldrar och som dels finns i kulturen vi är uppvuxna och lever i. De nedärvda självsabotörerna hindrar oss att öppna upp för möjligheter eftersom vi tror på sanningar som till exempel att vi i Sverige är på ett visst sätt eller att vi i vår familj är på ett sätt.

Analysis Paralysis

När jag berättar om Analysis Paralysis, som är den självsabotör jag skrev om i boken, känner Malin inte alls igen den i sig själv. Och det är precis så det är, vi har våra preferenser när det gäller självsabotörer. I den diskussionen flikar Malin också in att för henne hade det kanske till och med varit bra med en större förmåga att analysera.

Analysis Paralysis ser till att vi inte kommer till skott eftersom vi tror att vi behöver analysera lite till. Och lite till …

Den sabotören har ofta ett tätt samarbete med Perfektionisten, som helst inte släpper saker ifrån sig eftersom de inte är …

Just det: Perfekta.

För att bli vän med Perfektionisten är träning på good enough essentiellt och vi är överens om att mod i små steg är en bra träningsmetod

Glömskan – en charmig sabotör

Malin skrev om Glömskan som självsabotör i boken och menar att den är en sabotör som i alla fall till en början kan vara charmig och mänsklig. När vi saboterar för oss själva genom att glömma blir vi ofta ursäktade, både av oss själva och andra. Hon berättar vidare hur hon, innan sin upptäckt av Glömskan som sabotör, hur hon på riktigt trodde att hon var glömsk och att hon alltid glömde de tråkiga och jobbiga sakerna på att göra-listan.

Alla saboterar olika

När vi snackar om sabotörerna kommer vi fram till att vi är i kontakt med olika sabotörer beroende på kontext och att dessutom olika individer hänger med olika sabotörer.

Att upptäcka sina självsabotörer är A och O för att kunna göra sig till vän med dem och kanske till och med ha glädje av dem. Upptäckten av en självsabotör är inte jättebekvämt, menar Malin och vi är överens om att vi måste komma till insikt om dem innan vi kan göra något åt dem.

Skapa ditt drömliv

För att vända de självsabotörer vi diskuterade i avsnittet, som förutom Analysis Paralysis, Perfektionisten och Glömskan, var Offerkoftan och Vagheten till självhjälpare har vi de här tipsen att dela med oss av:

  • Skriv. Avslöja dina självsabotörer genom att till exempel skriva om dem, för att tydliggöra och sätta ord på det som händer och det du känner.
  • Ta små steg. När du väl har kommit på att du är i tät kontakt med en självsabotör, vänj av med ditt mönster i små steg.
  • Skratta åt dem. När du drar fram dina självsabotörer i ljuset, så spricker de och med ett leende på läpparna är det lättare att hantera både självsabotörer och resten av livet.

Malin hittar du på Instagram @malin_lundskog

Du kan lyssna på oss även i Avsnitt 2 med om existensiell hälsa.

Följ mig på Instagram @kicki_westerberg och lämna en recension och tala om vad du tycker.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *