Komma hem till sin kropp – gäst Petra Johansson

I den här episoden av Cirkeln pratar jag om att komma hem till sin kropp med Petra Johansson, föreläsare och coach, som hjälper människor att släppa sina prestationskrav och istället börja leva.

Petra har en bakgrund inom hälsobranschen där hon har jobbat som personlig tränare, men under den karriären upptäckte att lycka och livsglädje inte enbart handlar om hur man mår fysiskt. Eller kanske snarare hur man presterar fysiskt?

Vi har alla tre kroppar

Petra pratar om att vi inte bara är vår fysiska kropp utan är tre kroppar: den emotionella, den fysiska och den mentala, som alla tre betyder lika mycket för oss.

När vi kommer in på något som jag faktiskt var lite nervös inför att prata om, nämligen sexuell energi, menar Petra att det är detsamma som livsenergi och att det är vår sexuella energi som hjälper oss att läka. Vår sexuella energi innebär inte att sträva efter orgasm utan att komma i kontakt med oss själva. Med våra kroppar. Känner dem. Känner vad de vill. Vad hon vill. Hon som är den feminina energin.

För vi kommer min vana trogen in på feminin och maskulina energier.

Feminina och maskulina energier

Petra berättar om att 75 % av oss kvinnor har en feminin core, att vi alltså är starka inom det flödande kreativa. Det inkännande och omhändertagande. Vi diskuterar att eftersom vårt samhälle är maskulint styrt är det svårt för kvinnor att vara bekväma i sin feminina energi eftersom den inte värderas på samma sätt som den maskulina.

Den maskulina energin är den som är fokuserad, strukturerad och riktningsstyrd.

Enligt Petra sker obalansen när en människa, alltså oftast en kvinna, lägger kraft på att vara i sin maskulina energi och tonar ner energin hon egentligen är starkast i. För att passa in …

I slutändan leder obalansen till utmattade kvinnor som överproducerat maskulin energi (been there, done that!) och män som blir överkörda av dessa kvinnor.

Det här synsättet blir ofta kritiserat som bakåtsträvande, men Petra menar att vi är olika och att vi behöver polaritet. Men det är inte så samhället ser på det hela ..

om att Komma hem

Bland Petras kunder, som främst är kvinnor, finns en längtan efter att känna och uppleva mer. Att inte döda sin lusten och sin längtan med prestation.

När jag frågar Petra vad vi behöver göra för att vara trygga i vår feminina energi svarar hon blixtsnabbt: ta kontakt med sin kropp!. Ta njutning på allvar och att bli bekväma med det obekväma. För när vi tar kontakt med kroppen kan vi möta rädslor som vi helst vill undvika att känna. Som sårbarhet och smärta. Att bli svikna. Lämnade.

Det här når vi genom att röra på oss. Andas. Låta. Genom att komma hem till kroppen. Utan prestation …

Petra avslutar med att poängtera att det inte på något sätt är fel att vara i sin maskulina energi på till exempel jobbet. Men är det något som skaver och vi vill hitta och våga vara i vår feminina energi är ett av hennes tips att ta pauser.
Utan att prestera.
Andas.
Röra sig.
Låta.

Du hittar Petra här:

@petramariajohansson

www.petrajohansson.se

Följ mig på Instagram @kicki_westerberg och lämna en recension och tala om vad du tycker.

Petra-johansson-podcast-cirkeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *