Begreppet Mastermind – så lyckas du i 4 enkla steg
Har du hört andra prata om begreppet Mastermind? Men du vågar inte fråga exakt vad det är eller hur det går till? I det här inlägget får du fem steg som ger dig grunden. När jag mötte begreppet mastermind tänkte jag först på det spel som jag spelade som liten. Men här handlar det om affärsutveckling med enkla medel och på hög nivå. Så här går ett möte till.
Begreppet Mastermind
En mastermind är en fokuserad grupp av två eller flera entreprenörer som träffas regelbundet för att vässa och stärka sina affärsmässiga strategier. Du utbyter idéer, erfarenheter och kunskap, allt för att nå just dina mål.
Napoleon Hill (1883-1970) är en amerikanske entreprenör och föregångare som ligger bakom begreppet mastermindgrupper. Hans mest kända verk är Think and Grow Rich från 1937, vilket även är en av de bäst säljande böckerna genom tiderna.
Så här lyckas du med ditt första Mastermindmöte i 4 enkla steg.
Arbetsgång Mastermind
Nu är det dags, gruppen är samlad och ni har bestämt vem som ska börja. I exemplet här kallar jag henne för Anna. Så här går det till:
1. Ställ er timer på 2 minuter. Anna berättar nu så tydligt som hon kan om sitt problem/frågeställning som hon vill ha gruppens hjälp med. OBS inga frågor från gruppen under detta moment.
Tips från mig, att berätta om ditt ämne med lagom mycket förhandsinformation är en konst. Om du inte hushåller med tiden är risken stor att du inte hinner komma till sak innan tiden är ute. Men lugn, det här är en träningssak och du blir bättre och bättre för varje gång. Utöka inte tiden för mycket, då är risken att mötet drar ut på tiden.
2. Gruppen ställer nu frågor till Anna i 2 minuter. Syftet med att ställa frågor är att gruppen ska förstå vad Annas problem/frågeställning handlar om så att de kan diskutera rätt saker.
Tips från mig, det är när du får frågor från gruppen som du inser hur tydlig du är i den fråga du är. Ofta kommer det upp tankar redan här som är till din egen hjälp. Börja dock inte diskussionen redan här utan styr upp och avbryt. Den ovana deltagaren vill gärna ge sig in och ge råd till Anna redan i det här läget men vänta till nästa moment. Se till att alla får en chans att ställa frågor.
3. Det är nu det händer. Den verkliga Masterminden tar fart. Moment 3 är alltså en brainstorming på 6-10 minuter. Här finns det en viktigt grundregel. Anna får inte säga någonting, inte lägga sig i eller komplettera. Om du kör mötet på telefon eller SKYPE, Zoom är det perfekt att stänga av ljudet på Anna. Om ni sitter i samma rum kan Anna vända på sin stol och ta fram anteckningsblocket. För nu kommer hon att få skriva. Det är i det här läget magin sker. Att höra andra diskutera din fråga är häftigt, nya infallsvinklar ger nya lösningar. Det finns alltid något att ta med sig i från det här momentet. Kom bara ihåg att Anna ska vara helt tyst i detta moment.
Tips från mig, sätt tiden utifrån hur många ni är och testa er fram. Att hinna med 4 frågor på en timme funkar bra. Det betyder att ni har totalt 15 minuter per person/fråga.
4. Avslutade reflektion. 1 minut. Nu är det dags för Anna att tala om för de andra vad hon tar med sig från gruppens diskussion. Här är det viktigt att Anna inte går i försvar och berättar vad hon gillar eller inte. Det räcker att hon tar upp EN sak som hon speciellt tar med sig. Nu är det dags för nästa person.
Tips från mig, om ni är har längre tid på er kan ni köra varianten med att släppa in personen (Anna) och fortsätta diskussionen tillsammans med Anna.
Testa dig fram
Så – nu har du fått grunden i hur du kör din första mastermind. Så här kör jag i mina grupper och det fungerar toppenbra men det finns säkert andra varianter på samma tema. Mitt råd till dig är testa dig fram och skapa den rutin som passar dig och din grupp.
I min bok Bygg ditt drömföretag kan du läsa mer om mastermindgrupper. MM är ett av fem bra sätt att få stöd i ditt företagande. Läs mer i detta inlägg. Stöd från andra