Rätt prisbild för utveckling - Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Rätt prisbild för utveckling

Prisskolan del 3 – Rätt prisbild är ytterligare en aspekt på lönsamhet och prissättning. Att hela tiden bara jobba med dina kunder kommer inte att ge dig utveckling i ditt företag. Du måste sätta dina priser så att din verksamhet inte bygger på att du ska skapa betald tid 40 timmar per vecka! Då kommer ditt företag att stagnera i sin utveckling och du blir mer av en anställd istället för en fri företagare. Arbetar du på ditt företag eller i ditt företag?

Rätt prisbild för utveckling - Kicki Westerberg Ekonomisk pt

Den hårda sanningen är att ditt mindset och din prisnivå måste spegla ditt val av utbud och prislista. Lätt att säga men hur ska du tänka. Jag vill ge dig några tips som göra att du kommer på rätt väg.

Gör en budget som passar in prisbild.

Räkna ut vad du behöver i din verksamhet för att ge dig lön, klara dina omkostnader och köpa tjänster av ditt team.
Den summan delar du med 0,7 eller 70%.

Exempel om du kommer fram till att du behöver 700 000 kr för behoven ovan så delar du det med 0,7

700.000/0,7 = 1 000 000 kr. Du behöver alltså sälja för 1 000 000 kr.

Du får då ett glapp på 300 000 som jag föreslår att du fördelar så här.

10% ( här 100 000 kr) i sparande i ditt företag till investeringar eller som buffert

Det är viktigt att se till att du har råd att göra de investeringar som behövs på lite längre sikt. Då menar jag till exempel att byta datorer, skrivare, mobiltelefoner eller kanske din bil om du har den i firman. Budgetera och sätt av ett belopp varje månad som täcker ditt investeringsbehov men även fungerar som en buffert för oförutsedda utgifter.

10% (här 100 000 kr ) till din utveckling/utbildning

Hur mycket tid eller pengar lägger du på din egen utveckling? I mitt fall är det en av de största utgifterna i mitt företag. Om jag ska kunna inspirera andra och utvecklas så måste jag lägga både tid och kraft på att utvecklas. Men det behöver inte betyda att du går en kurs. Att köpa in tjänster för att du ska kunna utveckla rutiner och sälja mer är en investering för framtiden.

10% (här 100 000 kr) i pension eller fondsparande i företaget

Var medveten om att när du går från anställning till företagande så försvinner den tjänstepension som många anställda har. Den motsvarar 6–10 % av din månadslön och betalas in av arbetsgivaren. Tyvärr har jag mött många äldre företagare som inte har råd att gå i pension eftersom de inte har betalat in till någon pensionsförsäkring. Om du inte vill hamna i sämre sits än de anställda bör du se till att sätta av 10% av din lön i pensionssparande. Och glöm för all del inte den sjukförsäkring som ofta ingår i sparbeloppet. Eftersom många företagare har sämre löneutveckling än om de vore anställda så blir följden om de blir sjuka ofta en ekonomisk kris utan en extra försäkring.

Men jag har inte råd att anlita någon?

Ett vanligt inspel, frågan är om du har råd att låta bli. Med rätt prisbild så. Om du vill ha någon form av ekonomisk frihet så krävs det att du växer med arbete på ditt företag och inte i det. Att öka dina arbetade timmar från 40 timmar per vecka till 60 för att nå din budget håller inte i längden. Naturligtvis krävs det att det finns efterfrågan på det du säljer. Men även om det inte gör det fullt ut så är det troligen bättre investerade pengar att lägga resurser på att hitta fler kunder av rätt sort. I alla fall om du vill göra något mer av ditt drömföretag.

Att omsätta en miljon kräver rätt prisbild

I exemplet ovan blir ditt mål att omsätta en miljon. Nästa steg blir att hitta förutsättningar både arbetsmässigt och prismässigt. Min modell strategikartan hjälper dig vidare med det steget. Läs mer här. Lika så blir det superviktigt att paketera ditt utbud rätt, något jag pratade om förra veckan.

Jag pratar mer om detta inlägg på fredag i min FB live, häng med klockan 10:00 eller titta i efterhand. FB sida Ekonomisk PT

Låter det utmanande? Bra då är du på rätt väg. Häng med på min prisworkshop och jobba mer med ditt utbud och dina priser. Du kan även ladda ner ett smakprov längre ner.

Här hittar du mer info om månadens workshop som jag håller den 25 april. Där får du jobba konkret med dina priser och har möjlighet att bolla dina frågor direkt med mig. Läs mer här, Månadens Workshop med Ekonomisk PT

Ladda ner en del av min workshop – Scanna dina priser – i länken här eller klicka på bilden

Scanna dina priser - prissättning med Ekonomisk PT

Similar Posts