New Zenler som kursplattform en GUIDE
Är New Zenler den perfekta kursplattformen för dig som är coach, konsult, expert och vill nå ut till flera? I det här inlägget så utforskar jag plattformen och berättar mer om mina erfarenheter. Och om varför jag bytte från Teachable. Längre ner kan du testa New Zenler via min länk. (uppdaterat 2023)
New Zenler – vad är det?
Egentligen så ska jag här ställa frågan tvärtom, vad är inte NZ?
För den onlinebaserade plattformen innehåller massor av godis för oss som vill skapa kurser, medlemsprogram och slippa slåss med massor av olika lösningar. Och få dem att passa ihop.
Sedan jag flyttade min verksamhet online (med start 2015) så har jag hunnit testa en hel del både bra och mindre bra lösningar. Några har varit dyra, andra krångliga och vissa rent av onödiga.
Varför är det New Zenler en bra lösning för oss coacher, terapeuter, healers och andra kunskapsföretagare?
Mitt svar är allt finns på ett ställe och det är en flexibel lösning när du vill att systemet ska växa med din verksamhet. Ofta vet du inte vilket utbud du vill ha från början. En medlemsprogram är ofta något som växer fram efter hand. Jag har varit en av Zenlers BETA testare sedan 2019 och är supernöjd med resultatet.
Vill du också testa – du kan prova utan kostnad här
Så vad innehåller New Zenler?
Det finns många funktioner på samma ställe.
Så mycket kan sägas. Här är grundfunktionerna.
- Kursplattform
- Drag and Drop Builder (drag och släpp vid design)
- Egen design med logotyp och dina färger
- Säljtunnel
- Landningssidor
- Medlemsprogram (community)
- Webinar
- Mejlfunktion för automationer och nyhetsbrev
- Pop Up rutor
- Automatisk moms inom EU
- Integration för Zoom webbmöten
- Säkra kortbetalningar (STRIPE, PayPal)
Vad kostar kalaset?
Är du nyfiken att testa – klicka här
Kursplattformen New Zenler
Plattformen är mycket lättarbetad och har du någonsin varit inne och testat den här typen av tjänster så kommer du ha lätt att hitta dit du ska. Du laddar upp ditt innehåll (video, text, ljud, PDF eller foton) och skapar separata kurser som sen delas upp i kapitel och lektioner. Du behöver alltså inte ha ett konto där du förvarar dina videos, typ Vimeo eller Wistia men det går bra att länka från dem som du skulle vilja det. Det gäller även videor från YouTube.
Du kan göra sk bundles vilket betyder att du kan sälja 3 kurser för ett pris. Det är ett bra sätt att dela in en större kurs i flera mindre enheter och sälja dem både i buntar och separat.
Plattformen är helt mobilanpassad så dina kunder kan jobba både via dator eller mobilen.
Drag and Drop Builder (drag och släpp vid design)
Drag & Drop är en funktion som gör det enkel att designa dina sidor i New Zenler. Du ser på skärmen hur det kommer att se ut och inga kunskaper i programmering behövs. Modernt och enkelt. Och det blir snyggt.
Egen design med logotyp och dina färger
När du startar upp din kursplattform så ställer du in både typsnitt och färger. Det betyder att du kan anpassa utseendet efter ditt eget varumärke.
Ett jobb som i dagsläget tar tid är du ska (om du vill) översätta alla menyer och knappar från engelska till svenska. Du gör det bara en gång men det tar nog en halv dag att knappa sig igenom allt. Förmodligen kommer översättning även på svenska inom kort för portalen växer världen över. Men om du är okej med att det står på engelska så är du igång på några timmar.
Säljtunnel
En säljtunnel tar en person från en första kontakt med ditt företag till att bli en betalande kund. En vanlig strategi är att erbjuda en checklista, en guide eller liknande i utbyte mot namn och e-post som knappas in i ett formulär (opt-in) på hemsidan. Det första steget kallas för en kundmagnet (lead magnet på engelska).
När du klickat i den kommer du vidare till nästa steg där du erbjuder kunden att köpa något eller att boka ett möte med dig.
Hela den här processen finns det mallar för i New Zenler så att du enkelt kan bygga den steg för steg. Allt utan att programmera.
Landningssidor
En landningssida kan vara en säljsida för en kurs. Om du klickar på länken här så ser du kursen Schysst Egoist som jag har bygg tillsammans med mina vänner Dorotea, Eva och Malin.
Till sälj/landningssidan för Schysst Egoist.
Det finns flera olika mallar så att du välja utseende. Ett alternativ är att bygga dem själv med hjälp av en programmerare eller via ett program typ Leadpages.
Medlemsprogram (community)
Att ha ett medlemsprogram online blir mer och mer populärt. Du låter dina kunder teckna sig för en längre period eller månad för månad. Du fyller själv på med innehåll och kopplar på en community som utseendemässigt påminner om en Facebook grupp. Där kan du och medlemmarna göra inlägg och hålla kontakten. Riktigt bra tycker jag i en tid där allt fler väljer att inte vara med i FB.
Du kan även schemalägga och sända live eller ordna gruppmöten via plattformen till dina medlemmar. Detta sker via det inbyggda Zoom.
Webinar ingår i New Zenler
Ett webinar är ett digitalt rum där du står längst fram och deltagarna sitter med som åhörare. Precis som under en föreläsning kan du visa bilder och interagera med åhörarna. Deltagarna kan använda en inbyggd chattfunktion för att ställa frågor eller kommentera på det som händer under webinaret.
I din säljtunnel som jag pratade om tidigare kan ett steg vara att anmäla sig till ett webinar, något som tidigare krävde ett separat program. Här sker allt via Zoom som är inbyggt utan kostnad. Kunden anmäler sig, det går ut ett välkomstmejl med tid och länk. Helt automatiskt.
Mejlfunktion för automationer och nyhetsbrev
Ett e-postprogram är grundläggande investering i en verksamhet online. Här kan du integrera ditt befintliga program (tex ConvertKit som jag använder eller MailChimp) men du kan även använda det inbyggda. Då får du massor av smarta funktioner som att du kan automatisera utskick beroende på hur långt kunden kommit i din kurs.
Tex idag öppnar modul 2, välkommen in.
Eller du har inte öppnat modul 2 ännu, behöver du hjälp?
Nästa bara din fantasi sätter gränserna.
Pop Up rutor
En pop-up ruta är den ruta som kommer upp när någon är på väg att lämna din sida eller efter ett visst antal sekunder. Där kan kunden skriva upp sig på ditt nyhetsbrev. Kanske tycker du att det är irriterande men jag lovar dig att det är ack så effektivt.
Automatisk moms inom EU
Om du har kunder utanför Sverige så är detta en bra funktion. Systemet känner av om det skall läggas moms eller ej på tjänsten. Momsreglerna på digitala tjänster kan vara en utmaning.
Här hittar information från Skatteverket.
Integration för Zoom webbmöten
Om du vill ha möten med dina kursdeltagare eller dina medlemmar så kan du göra det från New Zenler. Du behöver alltså inte ha något egen abonnemang på Zoom.
Säkra kortbetalningar (STRIPE, PayPal)
Det ska vara enkelt och säkert för kunden att betala. Jag har kopplat min sida till Stripe som har säkra kortbetalningar och låga avgifter. Du får pengarna inom några dagar vilket är en stor fördel med lösningar som PayPal och Teachable där du får vänta längre.
Du kan sätta olika priser på samma kurser. Tex en betalning och uppdelat i x antal gånger eller ett löpande abonnemang på din medlemsportal. Det är enkelt att höja eller sänka priset och att skapa rabattkuponger för kampanjer.
Vad kostar kalaset?
Med alla dessa funktioner så kan man fundera över vad det kostar. Zenler har sedan starten haft en prismodell som innebär att den ökar i takt med att funktionerna läggs till. När jag gick över (2019) så betalade jag ca 330 dollar och det priset behåller jag så länge jag är kvar som kund. Just nu ligger din investering på 647 dollar per år för den enklaste varianten. (den räcker mycket långt) Du kan numera även välja att betala månadsvis.
Det kan jämföras med Teachable som är en ren kursplattform och inte har alla funktioner med 399 dollar per år. Zoom kostar 149 dollar per år. Ett program för att skapa sälj och landingsidor (tex Leadpages) kostar från 300 dollar per år. Så det finns pengar att spara på att ha allt på samma ställe.
Ytterligare en fördel är att du slipper trasslet med att koppla ihop alla program och funktioner. Det om något kan vara något som tar både tid och energi.
Sugen på att testa?
Du kan testa NZ utan kostnad via min länk här nedanför.
Vissa funktioner som livesändningar, webinar och integrationer fungerar inte i testversionen. Men du kan använda alla andra funktioner full ut. (OBS i gratisversionen NZ tar en avgift på 10 % av de kurser du säljer)
Då kan du se hur det ser ut invändigt och starta bygget av din kurs eller medlemsportal. Om du sedan blir betalande kund så bjuder jag dig på en 30 minuters genomgång där vi tittar på hur du på bästa sätt kan bygga ditt drömföretag. Du får ett mejl av mig när det är dags.
Länken är en sk affiliatelänk (det betyder att jag får en mindre bonus) och det kostar dig ingenting. Din framgång är viktig för mig, därför så rekommenderar jag bara tjänster och program som jag själv använder mig av i mitt eget företag, och NZ tillhör den skaran.
Finns det andra alternativ?
Visst finns det det. Exempel på kursplattformar med många inbyggda funktioner är tex Kajabi, där är kostnaden den stora nackdelen. Det lönar sig inte för dig som inte har bra snurr på dina kurser. Men snyggt är det.
Teachable, Podia och Thinkific är likvärdiga plattformar som fokuserar på själva kursen. Jag har testat dem alla under åren.
Så den sista frågan – varför bytte jag från Teachable?
Det finns egentligen en stor anledning, jag ville ha allt på samma ställe till en lägre kostnad.
Teachable blir inte kostnadseffektivt för mig.
Vill du läsa fler inlägg onlineverksamhet
10 verktyg för online verksamhet (som jag använder varje dag)
BUSINESS ONLINE – guide för coacher & konsulter
Ett hållbart system för din business – för coacher och konsulter